Idén tudatosabban étkeznél? Próbáld ki a vegánságot!

Becsült olvasási idő: 3 perc
2023-ban ismét elindul a Veganuár kihívás. Ha téged is érdekel a növényi étrend, most kipróbálhatod, milyen egy hónapon keresztül szakértői segítség mellett vegánként élni.

 

Szerző: Balogh Edina
Hirdetés

Idén tudatosabban étkeznél? Próbáld ki a vegánságot!

Becsült olvasási idő: 3 perc
2023-ban ismét elindul a Veganuár kihívás. Ha téged is érdekel a növényi étrend, most kipróbálhatod, milyen egy hónapon keresztül szakértői segítség mellett vegánként élni.

 

Szerző: Balogh Edina

Ehhez pedig nem kell mást tenned csak regisztrálni a veganuár.hu oldalon. Gyakorló vegánként nyilván rengeteg érvem van arra, hogy miért is jó ez az életforma. De ma már megtanultam mindezzel óvatosan bánni. Tapasztalatom szerint ugyanis soha semmiről nem akartak még annyian lebeszélni, mint a növényi étrendről. 

Tudatos táplálkozás

Mikor meghoztam a döntést, nem voltam felkészülve arra a negatív kritikacunamira, amit máig kapok. Azt hittem, személyes ügyem az, hogy mit eszem meg és mit nem, de úgy tűnik, erről mindenkinek van véleménye, és azt el is mondja nekem, pedig senkit nem kértem rá. Sokan jönnek azzal, hogy miért nem egészséges a vegánság, amiben van is igazság, hiszen lehet rosszul is csinálni. Amikor belevágtam, eleinte én sem voltam tisztában minden szabállyal, de aztán szépen kikristályosodott, miként is lesz a legjobb nekem a növényi étrend. Hamar kiderült ugyanis, hogy üres kenyeret és sült krumplit majszolva nem leszek túl eredményes, ám szerencsére már minden forrás elérhető ahhoz, hogy ezen könnyedén változtatni tudtam.

És persze az is új volt, hogy jóval koncentráltabban figyeltem oda az étkezésemre, arra hogy mit is viszek be a szervezetembe. Azelőtt egyáltalán nem voltam ennyire tudatos a táplálkozásomat illetően, egyszerűen nem szenteltem annyi energiát, fókuszt, összeszedettséget és átgondolást az emésztőrendszeremnek, mint most. És ez baj, sőt egyenesen népbetegség. Az emberek nagy része úgy éli le évei nagy részét, hogy azt eszi éppen, ami szembe jön, amit elé tesznek, amit épp megkíván. Ezt tekinthetjük egyfajta igénytelenségnek is önmagunkkal szemben. Nekem is nehéz volt megszoknom, hogy gondolkodjak evés előtt, ám ma már egészen jól megy végigfuttatnom az agyamon, hogy vajon mit is tartalmaz az adott étel, és mennyire hasznos az számomra, szükségem van-e rá jelen pillanatban? 

Sokszor megkapom azt is, hogy vegán módon élni nem olcsó. Ha csak egy kicsit is utánaszámolunk annak, hogy mennyibe kerülnek az idényzöldségek és -gyümölcsök, akkor egyáltalán nem értem ezt az érvet. Mert bár minden élelmiszer nagyon drága, a tej-és hústermékek árai emelkedtek a legdrasztikusabb módon. Tévedés azt hinni, hogy aki vegán, az avokádót és mandulát majszol álló nap. Bár ezek is egészséges alternatíváknak tűnnek, közel sem így áll a dolog. Én személy szerint rengeteg gyökérzöldséget, hüvelyest és magvat fogyasztok, minél változatosabb formában. A drágának számító növényi hús alternatívákat, melyeket készen árulnak az üzletláncok, szinte soha nem veszem meg. 

Nekem az állatok

Számomra a vegánság elsősorban etikai kérdés volt, egyszerűen nem voltam többé képes állatokat enni. És nagyjából ennyi. Aztán később világossá vált, hogy itt jóval többről van szó, hiszen a nagyipari hús- és tejtermelés nemcsak azért tarthatatlan, mert állatok millióit kínozza meg és ítéli halálra, hanem azért is, mert a káros kibocsátások mintegy harmadáért felelős. 

Senkit nem szeretnék számokkal traktálni, mindössze néhány adatot írnék arról, hogyha valaki belevág a januári kihívásba és 31 napon keresztül csak növényi tápanyagon él, akkor mennyit tesz a környezetéért.

A Veganuár szervezői szerint, akik a FAOSTAT adatbázisát használták, mindössze egyetlen hónap alatt a résztvevők – amennyiben teljesen vegánként élnek – nem kevesebb mint 78 m² földterületet, 61,2 kg-mal több CO²-t és 37700 liter vizet spórolhatnak meg. Emellett pedig körülbelül 9-10-el kevesebb állat levágására képeznek fogyasztói igényt fejenként. 

Az etikai oldal csak egy a megfontolandó szempontok közül, sokan az egészségük végett vágnak bele a növényi étrendbe, másoknak a fenntarthatóság is fontos szempont. A veganuár kampányában többen el is mondják, hogy miért is döntöttek a vegánság mellett, egyik érv sem elhanyagolható. Az inspiráló személyes történetek és életutak mindig érdekesek.

Míg Karalyos Gábor és Puskás-Dallos Peti az állatok életének tisztelete és a bolygó védelme miatt döntöttek az életmódváltás mellett, addig Fancsikai Eszter, Jakab Viktor és Garami Gábor inkább a hosszú távú egészségüket szerették volna megőrizni vagy javítani. Révész Ildikó és Pásku Ferenc közös története pedig egészen különleges, hiszen az egykor sikeres állattenyésztők egy hirtelen felismerés hatására lelkiismereti okokból a telepük teljes felszámolása mellett döntöttek, azóta pedig szójaalapú hús alternatívák gyártása lett a fő profiljuk. A szereplők motivációi – mint az egészséges étkezés, az állatok védelme vagy a bolygóvédelem – a róluk készült exkluzív fotósorozaton is visszaköszönnek, melyhez a veganuár idén Sárosi Zoltán fotográfust kérte fel, aki maga is növényi étrendet követ már több mint 30 éve.

De bármi is vezérel, megéri, hogy tégy egy próbát. Aztán majd a többit te eldöntöd. 

Fotók: Canva, Veganuár

Életmódváltáson gondolkozol? Olvasd el Telkes Orsi cikkét is, amiben arról esik szó, hogy miért érdemes belevágnod a jógába!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés