Keresés
Close this search box.

Miért meditáljunk?

Becsült olvasási idő: 2 perc
Úgy gondolod, képtelen vagy sokáig mozdulatlanul ülni egy helyben, ellazulni és kiüríteni az elmédet? Pedig a meditáció egyszerűbb, mint hinnéd!

hirdetés

Remind
Telkes Orsi – mindfulness-, stresszkezelés- és jógaoktató, a Relaxjóga Stúdió és az Orshywell alapítója

A meditációtól sokan megrettenek, mert úgy gondolják, hogy számukra abszolúte kivitelezhetetlen dolog hosszú ideg törökülésben ülni mozdulatlanul. Nos, hadd nyugtassunk meg mindenkit, hogy a meditálás valójában ennél sokkal könnyebb és egyszerűbb dolog. Telkes Orsi mindfulness-, stresszkezelés- és jógaoktató, a Relaxjóga Stúdió és az Orshywell alapítója jó tanácsaival most segít neked.

Kezdjük az elején. Miért meditáljunk egyáltalán? A mindennapjainkban folyamatosan csinálunk valamit, gondolkodunk valamin, cselekvő üzemmódban vagyunk. Az agyunk és az idegrendszerünk számára nemigen hagyunk időt lecsendesedére, megnyugvásra. Holott a mentális egészségünk megőrzése és a stresszbetegségek megelőzése érdekében az elménknek is szüksége van pihenőre. Amikor nem csinál semmit, nem gondolkodik, nem tervez. Egyfajta létező üzemmódban levésre. 

Főleg a férfiak hajlamosak kétségbeesni attól a gondolattól, hogy ne gondolkodjanak! Holott amikor képesek vagyunk egy kicsit leállítani az elme zakatolását, és engedjük, hogy az elménkben kavargó, külső hatásokkal feleslegesen vagy tévesen teletűzdelt és adott esetben számos negatív érzelemmel is megtöltött rengeteg gondolat elcsendesedjen, nos, akkor lesz helye az új, inspiratív, tiszta gondolatoknak. Ilyenkor érkeznek új ötletek, és születik hirtelen megoldás egy-egy megoldatlan problémára. 

Mindezeken túl a rendszeres meditáció fejleszti a tudatosságot, az összpontosítási képességet, a memóriát, és támogatja az együttműködő készséget. Pozitív hatással van a stressz és a szorongás csökkentésére, segíthet csökkenteni az aggódást és a negatív gondolatokat, és segíthet a pozitív megküzdési stratégiák kialakításában. Számos kutatás igazolja, hogy a mentális egészségen túl a meditáció a fizikai test egészségére is – emésztőrendszer, szív- és érrendszer, immunrendszer, alvás – pozitív hatással van.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn