Bleden túl: 5 csodálatos helyszín Szlovéniában

Becsült olvasási idő: 4 perc
Az ezerarcú Szlovéniába nem csak a népszerű tó miatt érdemes ellátogatni, a természet szerelmeseit számtalan gyönyörű helyszín várja. Fejes Réka ajánlója.
Hirdetés

Bleden túl: 5 csodálatos helyszín Szlovéniában

Becsült olvasási idő: 4 perc
Az ezerarcú Szlovéniába nem csak a népszerű tó miatt érdemes ellátogatni, a természet szerelmeseit számtalan gyönyörű helyszín várja. Fejes Réka ajánlója.

A Bledi-tó Szlovénia kihagyhatatlan látványossága. Ráadásul, aki egyszer járt az ország második legnagyobb tavánál, garantáltan visszavágyik majd a Júliai-Alpoktól ölelt vidékre, hogy a parton sétáljon, átplentázzon a tó közepén található kis szigetre, megmártózzon a vízben vagy csak elköltsön egy ebédet, amit természetesen a híres bledi krémessel fejel meg. Szlovénia azonban, annak ellenére, hogy igen kis ország – négy és félszer kisebb, mint Magyarország – rengeteg mesebeli helyszínt tartogat a természetszeretők számára – Bleden túl is.

Mostnica-szurdok

Szlovéniában egymást érik a szebbnél szebb természeti képződmények, kár lenne hát azt hinni, hogy ha szurdoktúrára vágyunk, a turisták által felkapott Vintgar a legvonzóbb célpont. Ugyan számtalan lélegzetelállító folyó vájta völgy közül a Mostnica is csak egy, mindenképpen érdemes beiktatnunk a programok közé, ha elkerülnénk a tömeget, viszont Bled közelében szeretnénk maradni. A Bohinji-tó felett kanyargó Mostinca folyó varázslatos kanyont alakított ki az erdőben: a kristálytiszta vizet hol magas sziklafalak, hol a különleges formájú sziklaképződmények kísérik. A rövid, nem sokkal több, mint 3 és fél kilométeres túra tökéletes kisgyerekes családoknak vagy kezdő kirándulóknak. Pár eurós belépőjeggyel és parkolási díjjal számoljunk.

Vogel

A szlovén hegyek között a kezdő kirándulóktól a keményebb terepre vágyó túrázókig mindenki megtalálhatja a számítását. Egyáltalán nem szükséges ugyanis több száz vagy több ezer méteres hegymenettel számolnunk, ha madártávlatból szeretnénk széttekinteni a szlovén tájon. A Vogel hegyen található síközponthoz közlekedő kabinos felvonó bárkit felszállít 1537 méteres magasságba, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Bohinji-tóra és a környező hegyekre. A síközpont körül tehetünk egy kisebb sétát, de akár megközelíthetjük az 1922 méteres csúcsot is. A felvonó ára igen borsos (felnőttek részére az oda-vissza út 29,5 euró), de ha a Vogel mellett döntünk, felejthetetlen élményben lesz részünk. Persze az időjárás előrejelzést érdemes figyelnünk, nehogy olyankor érkezzünk, amikor felhők takarják az eget és a kilátást.

Száva-vízesés

A Bohinji-tó mellett található Száva az ország egyik legnépszerűbb vízesése. Smaragdzöld vize egy 60 méter magas sziklafalról zúdul alá párafelhőbe vonva a folyómedret. Határozottan látványos jelenség, ám ha szeretnénk megcsodálni, szükségünk lesz az erőnlétünkre (és egy 4 eurós belépőjegyre). A vízeséshez hosszú lépcsősor vezet a parkolóból, ahová menetrend szerinti buszok is szállítják a turistákat a tótól. Összesen 130 méternyi szintkülönbséggel kell megbirkóznunk, de nemcsak a cél, az út is megéri az erőfeszítést. A kanyargó lépcsősort árnyékot adó fák és avarral borított, sziklás hegyoldal szegélyezi, ráadásul mellette pihenőhelyeket is alakítottak ki, hogy útközben kifújhassunk magunkat vagy bekaphassunk pár falatot, és új erőre kapva folytathassuk a mászást. 

Az Isonzó forrása

A tapasztalt túrázók jól tudják: minél távolabb merészkedünk a felkapott turistalátványosságoktól, annál különlegesebb helyekre bukkanhatunk. Ugyan Bled és környéke tökéletes bázisunk lehet, ha Szlovéniában járunk, érdemes bevállalnunk hosszabb autóutakat vagy áttennünk a székhelyünket. A Júliai-Alpok alatt kanyargó Isonzó mentén csodás túraútvonalakra bukkanhatunk. A folyó forrása egy hegyi barlangban található, ahová, a medret követve, akár több napos kirándulást is tervezhetünk, de ha csak a fenyvessel körülölelt barlangot szeretnénk megcsodálni, a Koča pri Izviru Soče menedékháztól rövid sétával is megközelíthetjük. Az ösvény végén egy szakaszon láncokkal biztosított mászóúton haladhatunk tovább, amihez nem szükséges via ferrata felszerelést vinnünk magunkkal, de megfelelő lábbeli (bakancs vagy kényelmes, barázdált talpú sportcipő) nélkül ne vágjunk neki a kirándulásnak.

Postojnai-cseppkőbarlang

A Postojnai-cseppkőbarlang tökéletes program az esős napokon. A Bledtől egy órányi autóútra található barlangrendszer 24340 méteres hosszúságával az ország második leghosszabb barlangrendszere. Érdekessége még, hogy a világ első barlangvasútját járataiban alakították ki. A vasút ma is üzemel, aminek köszönhetően nyitott kocsikon juthatunk be a hegy mélyébe, onnan pedig gyalogszerrel megtett, vezetett túra során csodálhatjuk meg a látványos cseppkőképződményeket. Talán nem is sejtenénk, de a postojnai barlangok élővilága rendkívül gazdag, összesen 175 állatfajt képvisel, közöttük a barlangi vakgőtét, amit a túra végén felállított tartályokban magunk is szemügyre vehetünk. Mivel a barlangot évente több százezer turista keresi fel, érdemes előre megvennünk a 30-50 euró közötti jegyet, amellyel akár a szomszédos, sziklába vájt Predjamai várai is meglátogathatjuk.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés