5 ingyenes program Londonban alacsony költségvetésű utazáshoz

Becsült olvasási idő: 4 perc
Ugyan London nem tartozik a legolcsóbb úti célok közé, a brit főváros rengeteg ingyenes programlehetőséget rejt magában.
Hirdetés

5 ingyenes program Londonban alacsony költségvetésű utazáshoz

Becsült olvasási idő: 4 perc
Ugyan London nem tartozik a legolcsóbb úti célok közé, a brit főváros rengeteg ingyenes programlehetőséget rejt magában.

London egy pezsgő metropolisz, ahol bárki megtalálhatja a számítását. Színházak, múzeumok és galériák tömkelege kínál kulturális programokat, buja parkok és kertek nyugalma biztosítja a nyüzsgő terektől és utaktól távol töltött kikapcsolódást, ha pedig gasztronómiai élményekre vágyunk, szinte a világ bármely konyhájának ízeibe belekóstolhatunk. A brit fővárosban olyan sok a látnivaló, hogy akár napokat is eltölthetünk csak az utcákat róva. Megcsodálhatjuk a Big Bent, a Buckingham-palotát, a Westminster apátságot, korzózhatunk a Temze mentén rácsodálkozva a Tower Bridge masszív pilléreire, magunkba szívhatjuk a Soho vibráló hangulatát. Ha pénztárcabarát elfoglaltságokra vágyunk, jó helyen járunk: London számtalan ingyenes programlehetőséget ígér.

Múzeumok

Madame Tussaud panoptikumába vagy a Towerbe lépve igen mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, azonban Londonban akkor sem kell lemondanunk a múzeumokról, ha alacsony a költségvetésünk. Rengeteg helyet látogathatunk meg ingyen. Többek között a híres Rosette-i követ és a Parthenón szobrait őrző British Museumot; a Londoni Természettudományi Múzeumot, ami a 80 millió kiállított tárgy között egy kifejlett kék bálna csontvázát is közszemlére teszi; vagy a Science Museumot, aminek lenyűgöző interaktív elemei egyaránt rabul ejtik a kicsiket és a nagyokat.

Galériák

Ahogyan rengeteg múzeum, úgy sok-sok galéria is ingyenesen látogatható. A National Gallery a középkortól a 20. századig több mint kétezer képet mutat be, a festők között megtaláljuk Caravaggiót, Da Vincit vagy éppen Van Gogh-ot. Azonban ha inkább a kortárs művészet vonz bennünket, a Temze partján fekvő Tate Modern tárt karokkal vár, ha pedig kifejezetten a brit alkotásokat keressük, vegyük célba a Tate Britaint.

Parkok

London, a világ legtöbb nagyvárosával szemben, híres a belváros zsúfolt utcáit tarkító parkjairól és virágzó kertjeiről. Több mint 3000 zöldterület található a városban, aminek az árnyas fái alatt vagy füves lankáin megpihenhetünk a városnézés közben, elkölthetjük az ebédünket, esetleg megcsodálhatjuk az éppen nyíló növényeket. Hampstead Heath tökéletes helyszín egy lusta délután eltöltésére, de ha rendezettebb környezetre vágynánk, útba ejthetjük a virágágyásokkal, szökőkutakkal és tóparti sétányokkal szegélyezett Regent’s Parkot. Ne hagyjuk ki London egyik legszebb zöldterületét se, a Jakab-kori Holland House körül kialakított Holland Parkot, ahol épp úgy találkozhatunk pávákkal, mint koi pontyokkal.

Piacok

Akár határozott elképzelésünk van arról, hogy mit szeretnénk vásárolni – antik tejkiöntőt, friss halat, egy csokor virágot –, akár csak a színes piaci forgatagban szeretnénk gyönyörködni, London kifogyhatatlan a lehetőségekből. Az Old Spitalfields fedett csarnokában kedvünkre szemezgethetünk a dizájner termékek és a műalkotás között, majd minőségi streetfooddal csillapíthatjuk az éhségünket. A Camden Market több mint 1000 üzlete, standja és kávézója a Camden Lock csatornái közelében találhatók, és olyan portékákat kínálnak, mint a punk vagy a vintage stílust képviselő ruhák és az egyedi műalkotások tömkelege. A Notting Hill pasztellszínű sorházai között található Portobello Market biztosan ismerős lesz a Sztárom a párom című film rajongói számára, ugyanis itt bújik meg a filmben látható útikönyv üzlet is, ami a valóságban ajándékboltként működik.

Filmes helyszínek

London természetesen filmes helyszínekben is bővelkedik. Notting Hillben maradva rátalálhatunk a fent említett filmben szereplő kék ajtós házra is, ami a Hugh Grant alakításában megelevenedő William Thacker otthona. Ellátogathatunk a Paddington pályaudvarra, ahol fotózkodhatunk a róla elnevezett mackó szobrával. A Borough Market környékén megtalálhatjuk Bridget Jones lakását. A Temze mentén sétálva pedig rálelhetünk a padra, ahol az Igazából szerelem Danielje és Samje a szerelemről cseréltek eszmét.

Ha pedig a Harry Potter sorozatért rajongunk, London valódi kincsesbányának bizonyul a filmes helyszínek tekintetében. Elzarándokolhatunk a King’s Crossra a 9 és ¾ vágányhoz, közvetlenül mellette megnézhetjük a St Pancras pályaudvart, ami a Harry Potter és a Titkok Kamrájában tűnik fel, megkereshetjük a Foltozott Üst bejáratát a Leadenhall Marketen, esetleg ellátogathatunk a Grimmauld tér 12-höz a Claremont Squeare-en.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés