Keresés
Close this search box.

Fedezd fel Skócia varázslatos szigetét, a Skye-t

Becsült olvasási idő: 5 perc
Azúr tenger, misztikus tájak, ősi kastélyok a Skóciába érkező kirándulók által kedvelt Skye szigetén. Fejes Réka írása.

hirdetés

Skócia egy azon országok közül, amelyek szépsége képes felülmúlni a képzeletünket. Ha a róla alkotott kép a fejünkben olyan romantikus filmekből vagy sorozatokból áll össze, mint A boldogító talán Patrick Dempsey főszereplésével vagy a Diana Gabaldon regényei alapján készült Outlander, és Skóciát zöld lankák végtelenjeként képzeljük el, amelyet csak a tájból kiszögellő kastélyok törnek meg, nem járunk távol a valóságtól, azonban ennek a csodálatosan változatos országnak igen kicsi szegletére van csak rálátásunk. Ahhoz, hogy megértsük sokszínű szépségét, be kell barangolnunk Edinburgh kőházakból emelt óvárosát; autóba kell ülnünk, hogy alacsony kőfalakkal szegélyezett utakon járhassuk be az Alföld dimbes-dobos vidékét; látnunk kell a sűrű fenyőerdőkkel és csillogó vizű tavakkal tarkított Felföldet – és feltétlenül el kell látogatnunk a Skóciához tartozó, mintegy 800 sziget valamelyikére. 

Remind

Skye kapuja

Skye mind az országba érkező, mind a helyi turisták egyik legkedveltebb szigete. Nem véletlenül! A Belső-Hebridák legnagyobb és legészakibb tagja Skócia északnyugati partjai mentén található. A sziget belső részét a Cuillin-középhegység csipkés sziklacsúcsai uralják. Már a kőkorban is lakták, később a vikingek hódították meg, majd a MacLeod és a MacDonald klánok felségterületévé vált. Lakossága napjainkban 10 ezer főre rúg, az itt élők főként mezőgazdasággal, halászattal és whiskylepárlással foglalkoznak. A turizmus a 1990-es évek közepétől vált az egyik fő bevételi forrássukká, ekkor épült meg ugyanis a Skye-ra vezető híd, ezzel párhuzamosan pedig egyre több kirándulni vágyó érkezett a szigetre. 

A Skye-hoz köthető egyik legnépszerűbb látványosság eléréséhez azonban még csak a szigetre sem kell lépnünk. Az Eilean Donan várat alig néhány kilométerrel a híd előtt találjuk. A 13. század elején épült vár különlegessége, hogy egy apró, part menti szigeten áll, és gyalogosan egy kőhídon keresztül lehet megközelíteni. A MacRae klán egykori székhelyét belülről is megtekinthetjük, a vármúzeumba lépve megelevenedik körülöttünk a történelem. Úgy érezhetjük magunkat, mintha a lakók vendégeiként fedezhetnénk fel az épületet pincétől a padlásig. 

Remind

A túrázók paradicsoma

A Cuillin-középhegység lábánál, a Sligachan-folyó felett átszökkenő kőhídtól pár lépésnyire szokatlan emlékmű áll: a bronzszobrot nem valamelyik hírhedt hazafi tiszteletére emelték, hanem a britek első professzionális hegyivezetőjének, John Mackenzie-nek és barátjának, Norman Collie, angol tudósnak az emlékére. A két barát arról vált híressé, hogy ötvenéves hegymászói pályafutásuk alatt a Cuillin számos csúcsát térképeztél fel és nevezték el. 

Remind

Ha Mackenzie és Collie nyomdokaiba lépnénk, de a csúcstámadás élményéről lemondanánk, látogassunk el a Fairy Pools nevű vízeséshez. A Cuillin előterében csordogáló folyó tiszta, kék vizű medencéket alakított ki magának, amelyek mentén könnyed, de túrabakancsot mindenképp kívánó sétát tehetünk. 

Skye-on lépten-nyomon tündérekkel találhatjuk szembe magunkat. Nemcsak a vízesés, a Fairy Glen nevű völgy is a skótok mitikus lényeiről kapta a nevét. A zöld buckák és moha lepte sziklaképződmények között sétálva kövekből rakott spirálokra bukkanhatunk. Azonban ne vezessenek félre minket a hátborzongató legendák: ezek nem a tündérek, hanem az arra járó turisták művei.

A legendák vidékét idéző tájak között olyan természeti jelenségekkel is találkozhatunk, amik a science fiction világában is megállnák a helyüket. Mit több: meg is állják! Az Old Man of Storr, vagyis a hegy a sziklaképződménnyel, amely egy kővé vált óriás hüvelykujjára hajaz, szerepelt a Promethetus című filmben. Ha tehetjük mindenképp kiránduljunk el a Trottern-félszigeten magasodó csúcsra, ahol a monumentális sziklaformációkon túl az alattunk elterülő tájban is gyönyörködhetünk. A legendák természetesen az Old Man of Storrt sem kerülték el, a mendemondák szerint valaha vikingek ásták el kincsüket a vidék fülé magasodó sziklák alatt.

Ha kipihennénk a túrát, folytassuk utunkat a sziget legnagyobb települése felé, az Old Man of Storrtól szinte kőhajításnyira található Portree felé. A 2500 fős tengerparti kisvárosban ehetünk egy meleg ebédet, feltölthetjük a készleteinket vagy akár bálnaleső túrára is indulhatunk a kikötőből.

Remind
Remind

Autós kirándulás a szigeten

Ugyan a sziget bővelkedik bakancsos útvonalakban, ha nem vagyunk a kemény túrák hívei vagy egyszerűen szűkre szabott az időnk, és nem engedhetünk meg magunknak egy több órás kirándulást, Skye-t autóval is felfedezhetjük. Rengeteg káprázatos, útmenti látványosság akad, amelyeket a kocsiból kiszállva is megközelíthetünk.

Ilyen például a sziget észak-keleti részén található Kilt Rock és Mealt-vízesés. A 90 méter magas sziklaszirt a gyapjúszövegből készült, skót férfiszoknyáról kapta a nevét, egyenetlen fala ugyanis a kilt redőire emlékeztet. Innen zuhan alá a Mealt-vízesés az alatta elterülő fekete sziklaszőnyegre és folyik a Hebrida-tengerbe. Ha a szerencsénk engedi, tiszta időben akár bálnákat is láthatunk a vízben a kilátópontról.

A környék hasonlóan bámulatos helyszíne a Brothers’ Point. A zöld fű borította kis félszigetre partmenti ösvényen juthatunk, amit elképesztő kilátás kísér a környező partok zöld dombjaira és sziklaszirtjeire. A kis öbölben könnyen tetten érhetjük az itt élő fókákat. Nemcsak a táj misztikus hangulata, a szigeten található képződmények is az őskorba kalauzolnak bennünket. Ha igazán szemfülesek vagyunk a félsziget kőteraszán dinoszaurusz lábnyomokra bukkanhatunk.

Remind

És nem a Brothers’ Pont az egyetlen helyszín, amely a felfedezésükre csábít! Az északabbra található Staffin Slipway Beach is bővelkedik az őslények hátrahagyott lábnyomában. A partot fürkészve a Megalosaurus lábának háromujjú lenyomataira találhatunk rá.

Ha a tökéletes naplemente helyszínre vágyunk, célozzuk meg a Neist Pointot! A horizont alá bukó napban Skócia leghíresebb világítótornya mellől gyönyörködhetünk, amely a tengerbe nyúló sziklaszirten kapott helyet 1900-ban.

Remind

Klánok nyomában

Nem kell aggódnunk, ha útban a sziget felé lemaradtunk volna az Eliean Donnan kastélyról, Skye-on is akad történelmi látnivaló! A sziget kastélyai az egykori itt élő és egymással szüntelenül hadakozó két klánnak adott otthont: a MacLeodoknak és a McDonadoknak.

A MacLeaod klán egykori rezidenciája, a Dunvegan kastély a 9. században épül, és ha ellátogatunk a falai közé, nemcsak abba nyerhetünk bepillantást, hogyan éltek egykor lakói, de megismerkedhetünk egy bátor nő, Flora MacDonald történetével is. Flora volt, aki a híres cullodeni csata után segített elrejtőzni majd Franciaországba szökni Stuart Károly Eduárdnak, vagy ismertebb nevén Bonnie Prince Charlie-nak.

A 18. században épült Armadale kastély, a McDonaldok hagyatéka a sziget egyik legnépszerűbb látványossága. Megcsodálhatjuk gondosan karban tartott kertjét vagy megpihenhetünk egy finom kávé társaságában, miközben a Sound of Sleat nevű tengeri csatornára és Knoydart hegyekre nyíló kilátásban gyönyörködhetünk.

Akármerre vezessen az utunk Skyke szigetén – a tündérek vízeséséhez, a vikingek kincséhez vagy Bonnie Prince Charlie búvóhelyéhez –, egy biztos: lépten-nyomon csodákba fogunk botlani.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn