Visszaállítani az egyensúlyt – Interjú dr. Schwab Richárd gasztroenterológussal

Becsült olvasási idő: 3 perc
Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus, kutatóorvos a humán rák-genom feltérképezésének korai szakaszában kezdett a molekuláris diagnosztikai fejlesztéssel foglalkozni. Kerekes Anna írása.
Hirdetés

Visszaállítani az egyensúlyt – Interjú dr. Schwab Richárd gasztroenterológussal

Becsült olvasási idő: 3 perc
Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus, kutatóorvos a humán rák-genom feltérképezésének korai szakaszában kezdett a molekuláris diagnosztikai fejlesztéssel foglalkozni. Kerekes Anna írása.

Dr. Schwab Richárd társalapítója az Oncompass Medicine onkológiai diagnosztikai cégnek, amely a világon az elsők között vezette be a molekuláris diagnosztikán alapuló személyre szabott daganatkezelést. Ez a diagnosztikus platform tette lehetővé, hogy a humán mikrobiom atlasz elérhetősége után tíz évvel kollégáival az emberi szervezetben élő sajátos ökológiai rendszert alkotó mikroorganizmusokkal, és azok egészségre gyakorolt hatásával foglalkozzon. Fő fókuszában a bél mikrobiom és egyes gyulladásos és anyagcsere-betegségek, illetve a daganatok  kutatása áll. Néhány éve részt vett  a MiND Intézet alapításában, ahol a mikrobiom-asszociált betegségek kutatása és gyógyítása áll a fókuszban a legkorszerűbb diagnosztikai módszerek alkalmazása mellett. A Remind bookazine legfrissebb számában többek között arról mesél nekünk, miért esszenciális a bél-mikrobiom megfelelő minősége ahhoz, hogy hosszú és egészséges életet élhessünk, mely rossz szokások károsítják azt, honnan tudjuk, milyen állapotban van, és hogyan állítható helyre a bélflóra felborult egyensúlya?

Miért elengedhetetlenül fontos a bélben található baktériumflóra, azaz a bél-mikrobiom megfelelő minősége ahhoz, hogy egészségesek maradjunk?

A  mikrobiom fontos jellemzői az ún. fajgazdagság- és megoszlás. Ez azonban a helytelen életmód: táplálkozás, alvászavar, gyógyszerek (főleg antibiotikumok, de összesen több, mint 400-féle gyógyszerhatóanyag) miatt sérülhet. Ez a sérülés olyan ökológiai sebet okoz, mint egy erdő esetében a környezetszennyezés. Az emberi faj elszakad ma már a mindennapjaiban a természetes környezetétől, és olyan sérülékennyé vált a civilizációs ártalmak miatt, mint egy állatkertben élő tigris. Emellett azt látjuk, hogy kimutatható, erős kapcsolat van bizonyos degeneratív gyulladásos betegségek, sőt daganatok és konkrét fajok között, amit úgy jellemezhetünk a bélflóra tekintetében, mint egy botanikus kertben megjelenő gyilkos galócát. Az összes faj viszonylatában relatíve kis mennyiségben is nagyon súlyos következménnyel jár a megjelenése. A belekben élő baktériumok befolyásolni tudják a hangulatunkat, viselkedésünket, még a táplálék-preferenciáinkat is. Sajnos a kórosan megváltozott flórára is igaz ez, ami egy öngerjesztő körré válik. Nem elég tehát a belső hangokra figyelni, muszáj megérteni, hogy közben mi zajlik a szervezetünkben. A jó hír viszont az, hogy ez valójában mégsem olyan bonyolult. Egy régi orvosi mondás szerint: egy jelenség összetettsége nem jelenti azt, hogy az ok is épp olyan bonyolult lenne. Ha egy tüske megy a talpunkba, egy rendkívül bonyolultan szabályozott gyulladásos reakció indul, tankönyveket lehet megtölteni ennek a részletes molekuláris leírásával, de a kiinduló ok nagyon triviális: egy szálka. És ha ezt időben eltávolítjuk, akkor a bonyolult szövődmények elkerülhetők.

Előadásaiban is kiemeli, hogy az alváshiány, a krónikus stressz, a nem megfelelő étkezés milyen rossz hatással lehet a szervezetre. Mi köze ezeknek a mikrobiom állapotához, és hogyan ellensúlyozhatók a káros hatások?

Az egészséges életmód alapköveiben tulajdonképpen minden mindennel összefügg. Tudjuk, hogy a szénhidrátban gazdag, rostban szegény táplálkozás rossz hatással van a mikrobiomra, ha pedig ott felborul az egyensúly, az gyulladáshoz vezet. Ezt ellensúlyozhatjuk koplalással és a nyers zöldségben dús étkezéssel. A krónikus stressz ugyancsak rossz hatással van a mikrobiomra, ezért esszenciális, hogy napi rendszeres sporttal levezessük a felgyülemlett feszültséget. Ez vissza fog hatni az alvásmintázatunkra is, amely ugyancsak hat a stresszkezelési képességünkre és hatékonyságra. Ahogy a sérülés egy öngerjesztő folyamat, a regeneráció is az, és ha egyszer ezt megtapasztalja valaki, pozitív értelemben függővé válik, és az egymást erősítő folyamatok révén javuló életminősége miatt nem fog letérni erről az útról – ez a tapasztalat.

A beszélgetés teljes terjedelmében a Remind bookazine negyedik számában olvasható.

Kattints, és rendeld meg most a Remind bookazine negyedik számát, használd a REMIND4 kódot, és november 30-ig ingyen kiszállítjuk neked!

Fotó: Getty Images

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés