Keresés
Close this search box.

„Anyaként nem lehet nem használni az intuíciót” – Interjú Pattermann Kingával

Becsült olvasási idő: 5 perc
A tudatalattinkban összegyűlt tapasztalatok felszínre törése nem valami ezoterikus dolog, mit több, tudatosan fejleszthető. Az intuícióról László Krisztina beszélgetett Pattermann Kingával.

hirdetés

Nemrégiben jelent meg Pattermann Kinga vezetői coach, tréner, szervezetfejlesztési tanácsadó és nem mellesleg hat felnőtt gyermek édesanyjának könyve Intuíció a gyakorlatban címmel. A könyv hangos sikereket ért el, ami azt jelenti, hogy az olvasókat nagyon érdekli az intuíció témája, egyre többen szeretnék tudatosan is használni ezt a képességüket. Ehhez pedig nem árt a gyakorlás. Pattermann Kinga könyvében a történetek mellett 35 gyakorlat segít abban, hogy egyre biztonságosabban támaszkodhassunk arra a képességünkre, amelyet az évek során magunk szereztünk meg.

Ez az első könyved. Régóta, tudatosan készültél rá, vagy hirtelen jött a gondolat: annyi mindent megtapasztaltál már, le kellene írni mindezt?

Könyvet még nem írtam, de belső szakmai anyagokat minisztériumoknak, cégeknek már igen. Az intuíció témája úgy jött, hogy hatgyermekes anyaként folyton döntéshelyzetekben találtam magam, amelyekben nem lehetett nem használni az intuíciót. Hogyha szülőként lemondasz a gyerekeddel kapcsolatban a megérzéseidről, akkor ott nagy bajok lehetnek. Sokszor neked kell ráérezned arra, hogy bajban van a gyerek, te látod rajta, ha rosszban sántikál, vagy ha szüksége van rád. Azt vettem észre, hogy a szülői kompetenciák között ez sokkal nagyobb szerepet foglal el, mint gondolnánk. Arra is rájöttem, hogy szülőként én is sok mindent rosszul csináltam, mint bármelyik másik szülő, de a megérzésben mindig erős voltam. Ekkor fogalmazódott meg bennem, tartozom a világnak azzal, hogy mindezt leírom, mert nálam bebizonyosodott, hogy működik.

Remind

A könyved nemcsak a szülői tapasztalataid gyűjteménye, a szakmai múltadból is inspirálódtál, amikor megírtad. 

Trénerként nekem mindig az a feladatom, hogy akit tanítok egyénileg vagy kiscsoportban, hozza ki magából a legjobbat. Ha egy hátrányos helyzetű emberről van szó, akkor élje túl az életet, ha egy nemzetközi felsővezetőről, akkor ő maga legyen sikeres ahhoz, hogy az egész céget a lehető legjobb pénzügyi irányba vigye.  Az egyéni sikereket kutatva azt láttam, hogy akármilyen képzett az illető, akármilyen stílusa van, a megérzések sokat számítanak a döntéseiben. Ilyen és ehhez hasonló mondatok fogalmazódnak meg benne a különböző döntéshelyzetekben: „Volt egy olyan benyomásom, hogy ezt az embert nem kellene fölvenni. Az volt az érzésem, hogy ez az ember bántani fog. Sejtettük, hogy a döntés, amit ránk kényszerít az amerikai vezérigazgató, nagy ellenállásba fog ütközni, de mi magunk sem tudtuk megmagyarázni miért.” Nyolc éven át figyeltem az ügyfeleimet, segítettem őket, és amit megtapasztaltam, azt leírtam ebben a könyvben 35 gyakorlattal megtámogatva. Nem öleltem fel az intuíció egész tudományát, sem a tudományos részt, sem pedig a spirituális részt, addig a szintig tudok elmélyülni a témában, amíg őszintén a saját élményeimet fogalmazom meg 

A 35 gyakorlatot te találtad ki? 

Igen. Olyan témákhoz is nyúltam, amelyek az én életembe is belefolytak. Különböző coaching modelleken kívül, családterápiás modellek, a jóga, a meditáció rendszere, a hipnózis, a buddhizmus világa mind forrásként szolgáltak. Ezeket egy kicsit „kingásítottam”, így lettek hitelesek és szerintem ütőképesek is. Beszéljünk egy kicsit arról, mi is valójában intuíció? Engem nem a spirituális megközelítése érdekel, hanem inkább a tudományos.  

Életünk során milliárdnyi tapasztalatra teszünk szert, és ezek a tapasztalatok észrevétlenül a tudatalattinkban elraktározódnak. Az agyi emlékezetnek van egy olyan része, amiről nem tudsz, de létezik. Ezt egyébként Magyarországon is kutatják, bizonyított háttere van. Az életben jöhetnek olyan helyzetek, amikor ezek a képek előkerülnek a tudatalattinkból, és sejtések, képek, benyomások, érzések, testérzetek, ötletek formájában megjelennek. Ez az intuíció, az intuitív intelligencia pedig az én olvasatomban azt jelenti,  hogy rájössz arra, az életed melyik területén működik mindez, és elkezded tudatosan használni. 

Azt szokták mondani, hogy a nők intuitívabbak, mint a férfiak. Erősebb a ráérző képességük. Szerinted, ez igaz?

Kutatások azt igazolják, hogy egy vállalat működésében kifejezetten a nők képviselik azokat a képességeket, amelyek az intuícióhoz közel állnak, mint például empátia, figyelem, elfogadás, törődés a másik emberrel, az érzések felvállalása. A női vezetők eszköztárában szerepelnek ezek. Az én tapasztalatom az, hogy az intuíció nemcsak az ilyenfajta törődő érzékenységet jelenti, hanem az abszolút intuíció az, amikor egy fejlesztő mérnök elkezd egy új terméken gondolkozni, egy informatikus kitalál egy új mesterséges intelligenciát, vagy amikor egy rezet gyűjtő cigányember becsönget egy házba, és tudja, hogy ki lesz az, aki segít neki, és kap tőle hulladékot, és ki lesz az, aki elzavarja, úgyhogy még meg se szólalt.

Mondhatjuk úgy is, hogy az élettapasztalatukra, tudásukra támaszkodnak ezek az emberek. De mi van a gyerekekkel, akik ösztönösen ráéreznek dolgokra, helyzetekre, viszont élettapasztalatuk még nincs sok. Ők így születtek?

Egy baba attól kezdve, hogy megfogant, hallja és érzi, mi történik a környezetében. Rengeteg benyomás éri, ahogy fejlődik az idegrendszere, ezek megmaradnak a tudatalattijában. Éppen ezért nagyon fontos, hogy egy anya minél hamarabb elkezdjen beszélgetni a babájával már magzat korában. Később pedig engedni kell, hogy a kisgyerek szabadon kísérletezzen, megsejtsen dolgokat, spontán fessen, rajzoljon, rohangáljon. Legyenek élményei, amelyekre később támaszkodhat.

Remind

Mi van akkor, ha a belső hang, amire hallgatunk, rossz irányba visz el? Létezik jó és rossz intuíció?

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy fejjel mentünk a falnak. Vannak ilyen történetek is a könyvben. Én azt tapasztaltam, hogy ha az embert a félelem vezeti, akkor véti el az irányt. Úgyhogy, ha valaki csak egy kicsit is kényszerítve érzi magát valamire, akkor inkább ne tegye meg azt. Azon a területen kezdje el tudatosan használni az intuíciót, amelyen szakértő. Mert ahol szakértő vagy, ott biztos, hogy rengeteg élmény, tudás rejlik a tudatalattidban, tisztábbak a gondolataid. Mindenki szakértő valamiben, ha szültél gyereket, akkor a szülői létben, ha dolgoztál vezetőként a munkahelyeden, akkor a vezetői szerepben. 

Kiknek ajánlod a könyvedet?

Azoknak, akik úgy gondolják, hogy van intuíciójuk, csak még soha nem foglalkoztak vele tudatosan, és nem a spirituális irány érdekli őket, hanem az, hogy a mindennapokban, hogy működik ez náluk. Segítő szakembereknek, akik új módszereket szeretnének alkalmazni az ügyfelekkel folytatott beszélgetésben. Illetve mindenkinek, aki szeretné magát fejleszteni, elindult az önismeret útján.

Remind

Hogyan használjuk ezt a könyvet? Minden gyakorlatot végezzünk el egymás után? 

Azt javaslom az olvasóknak, hogy először fussák át a könyvet. Tele van történetekkel, párbeszédekkel, amelyeket könnyű olvasni és ha egy-egy gyakorlat megragadja a figyelmüket, akkor térjenek oda vissza. Azt semmiképpen ne csinálják, hogy elkezdik olvasni a könyvet, ami nagyon érdekesnek tűnik, majd a 60. oldal környékén jönnek a gyakorlatok, és azok nem tetszenek nekik, ezért feladják az olvasást. Nagyon figyeltem arra, hogy a 35 gyakorlatból három-négy mindenképpen bejöjjön mindenkinek, bármilyen személyiségtípus az illető, bárhonnan jön, bármit tud. Amit még javasolni tudok, az az, hogy ha az olvasó olyan típus, akinek fontos, hogy megbeszélje az olvasottakat valakivel, tegye meg most is. Keressen egy barátnőt, rokont, akivel átbeszélik a gyakorlatokat, témákat. Ez sokat segít a tudatosításban. 

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn