Keresés
Close this search box.

Az intő jel, ami egy párkapcsolat végéről árulkodhat

Becsült olvasási idő: 2 perc
Magunkba fojtjuk problémáinkat és előszeretettel gyűjtögetjük sérelmeinket? Dr. Piczkó Katalin pszichiáter felméréséből kiderül, ennél rosszabbat alig tehetnénk párkapcsolatunkkal.

hirdetés

Tegyük a kezünket a szívünkre, és nézzünk mélyen magunkba. Mennyit beszélgetünk a párunkkal? Megosztjuk-e vele a problémáinkat, vagy inkább magunkban tartjuk őket? Ha nézeteltérésünk támad, higgadtan kommunikálunk a társunkkal, vagy elragadtatjuk magunkat, és válogatott sértéseket vágunk a fejéhez? Dr. Piczkó Katalin pszichiáter több száz fő részvételével készült, nem reprezentatív online felmérésében ezekre a kérdésekre kereste a választ, hogy kiderüljön: vajon hol csúsznak el a párkapcsolataink?

Elszomorító eredmények?

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók – többségében nők – 36 %-a alig kommunikál a párjával. Az eredményeket közelebbről megvizsgálva azt láthatjuk, hogy az alanyok 12%-a egyáltalán nem beszélget társával, 24%-a párkapcsolatában pedig csak minimálisan van jelen a kommunikáció. A kitöltők 43%-a azért hallgat, mert úgy gondolja, hogy párja úgysem értené meg az érzéseit. 32% azoknak az aránya, akik a veszekedést akarják elkerülni. Azonban bizakodásra adhat okot, hogy a válaszadók 64%-a rendszeresen beszélget a másik féllel, mélyebb dolgait is megosztja a párjával, 56%-uk pedig kifejezetten tartalmas beszélgetéseket él meg kapcsolatában.

Remind

„Te egy 4#2!*4 vagy!”

Szintén pozitív eredmény, hogy bevallásuk alapján a válaszadók többsége igyekszik tekintettel lenni a másikra, ha kényes témára terelődik a szó. Azonban a megkérdezettek 38%-a vallotta azt, hogy olykor negatív jelzővel illeti párját. A válaszadók 31%-ra jellemző, hogy a viták alkalmával belegázol a másik önbecsülésébe, 50% pedig az összekapások során felemeli a hangját, és olykor kioktató vagy számonkérő stílusban kommunikál a partnerével.

„A kitöltők saját magukat pozitívabban értékelik, mint a párjuk hozzáállását. 57%-uk úgy érzi, hogy ő igyekszik őszintén és bántás nélkül kommunikálni, azonban csak 38% gondolja úgy, hogy a társa is erre törekszik” – mondja el Piczkó Katalin. „Jellemző ránk az a szemlélet, hogy a másikat tesszük felelőssé negatív érzéseinkért, hiányérzetünkért, ezért hibáztató kommunikációt folytatunk. Ennek alapja pedig az, hogy a számunkra kellemetlen, az énképünket nem erősítő dolgokat elfojtjuk, és a másikra vetítjük. »Persze, hogy dühös vagyok mert te…«, »Miért én próbáljak folyton közeledni, amikor te bántasz meg…«” 

Ritkuló játszmák

A felmérés arra is rámutatott, ami visszaköszön Piczkó Katalin praxisában: a párok legnagyobb problémája a nem megfelelő kommunikáció.  „A jó hír az, hogy ezen odafigyeléssel és tudatossággal lehet változtatni. A teszt pozitív kicsengésű eredménye az, hogy a válaszadók több mint fele (51%) erőforrásként használja fel a kapcsolatuk kezdetének kellemes emlékeit. Továbbá a párok 60%-a társaságban is kimutatja az összetartozás jeleit” – teszi hozzá Piczkó Katalin, aki csapatával együtt megalkotta a Szeretetkert nevű, párkapcsolati applikációt, amellyel a kommunikációs nehézségekkel küzdő pároknak szeretne segítséget nyújtani.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn