Keresés
Close this search box.

Az evolúció a szemünk előtt zajlik – Mi az a mikroevolúció?

Becsült olvasási idő: 2 perc
Az evolúcióra többnyire hosszadalmas folyamatként gondolunk, amelynek eredményét csak évezredek távlatából ismerhetjük fel. Az úgynevezett mikroevolúció azonban sokkal gyorsabban zajlik, akár magunkon is tapasztalhatjuk.

 

Szerző: Szalóky Bálint

hirdetés

Mikroevolúciónak azokat a genetikai változásokat tekintjük egy populáción belül, amelyek a klasszikus evolúcióhoz képest jóval gyorsabban következnek be. A tudósok nemrég megfigyeltek egy ilyen érdekes változást az emberek esetében is.

A harmadik artéria

Minden egészségesen fejlődő magzatnál még az anyaméhben kialakul egy verőér az alkarban, amely aztán eltűnik, és születést követően két másik artéria fejlődik ki helyette. Ám vannak olyan csecsemők, akik már születéskor rendelkeznek mindhárom artériával, tehát az anyaméhben kialakult verőeret sem vesztik el. Ausztrál tudósok megfigyelései szerint ezeknek az eseteknek a száma drámai mértékben emelkedett az elmúlt időszakban.

Jelenleg az emberek 30%-a születik három artériával, a tudósok becslése szerint azonban 2100-ra nagy eséllyel minden ember alkarjában három artéria lesz jelen. Maciej Henneberg kutató szerint, aki a Zürichi Egyetem Evolúciós Orvostudományi Intézetének tagja, az extra karartéria nemcsak a kéz vérellátását növeli, hanem adott esetben helyettesíthető vele a test más részén megsérült artéria is. 

Remind

A mikroevolúció előnyei és hátrányai

Az extra karartéria egyébként nem az egyetlen mikroevolúció, amely jelenleg az emberi populációban zajlik. A tudósok arról számolnak be, hogy egyre több ember születik úgy, hogy a gerinc csontjai között egy kis rés tátong (spina bifida occulta), amelyre magyarul rejtett nyitott gerincként is hivatkoznak, ahogyan a térdízület hátsó részén megtalálható kis csont, a fabella is egyre gyakrabban van jelen, és nő azoknak a száma is, akik bölcsességfogak nélkül születnek. 

Sok rejtett nyitott gerinccel született ember nem is tud az állapotáról, a fabella azonban már gyakrabban okozhat egészségügyi problémákat, például fájdalmat. A térdízületben található apró extra csontocska inkább férfiakban fordul elő és egyes populációkban is elterjedtebb, de úgy tűnik, most az általános népesség körében is emelkedik az előfordulási aránya. A bölcsességfogak egyre többször előforduló hiánya kifejezetten előnyös, ugyanis ma már szinte minden ember esetében el kell azokat távoltani – gyakran pedig nem csupán foghúzással, hanem egy kellemetlen szájsebészeti műtét során.

Az egészségügy szempontjából alapvető fontosságú, hogy szemmel tartsuk ezeket a mikroevolúciót. Ahogy testünk fejlődik, az orvosoknak fel kell készülniük arra, hogy alkalmazkodjanak a változásokhoz, és azok lehetséges hatásaihoz az emberi testre.

Kép: Canva

Tudtad, hogy a D-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, amelyre az emberi szervezetnek szüksége lehet? Olvasd el a cikkünket, amelyből kiderül, hogy miért elengedhetetlen számunkra.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn