Keresés
Close this search box.

A karácsonyi vásárok rövid története

Becsült olvasási idő: 2 perc
Hozzátartoznak az ünnepi készülődés hangulatához. Jól tudják ezt a kereskedők, akik mindent megtesznek, hogy látogatóik jól érezzék magukat. Körbejártuk a karácsonyi vásárok történetét.

hirdetés

A karácsonyi vásárok előfutára a bécsi decemberi vásár volt a középkorban. 1298-ban engedték meg a lakosoknak először, hogy advent idején egyfajta zsibvásárt tartsanak a város főterén. A szabadtéri téli vásárokról az első megemlékezés bő egy évszázaddal később látott napvilágot. 1348-ban már karácsonyi vásárként említik Németország első Christkindlmarktját Bautzenben. Ezekben a korai vásárokban először csak élelmiszert árultak: többnyire húst vagy pékárut, később a kínálat tovább fejlődött. A hétköznapi termékek mellett lassanként megjelentek a szezonális csemegék, a dekorációs és kézműves készítmények is, amelyek árusítását énekes és táncos műsorok kísérték.

Remind

Az ajándékozás ünnepe

A karácsonyi vásárok a 16. században kaptak lendületet, amikor a német protestáns reformátor, Luther Márton tanításai azt vetették fel, hogy Krisztus születésének napja alkalmasabb lenne az ajándékozásra, mint más szent napok. A katolikus templomok azonban – amelyek eredetileg azért támogatták a vásárokat, mert azokat a közelükben rendezték, ezért többen látogattak el a misékre – ellenezték ezt az indítványt. Mindezek ellenére ekkortájt kezdődött a karácsonyi ajándékvásárlás gyakorlatának felfutása is, és az adventi vásárok azóta is töretlen népszerűségnek örvendenek.

Néhány rekord

A legmagasabban
A svájci Pilátus-hegyi karácsonyi vásár a legmagasabban fekvő vásár Európában, pontosan 2132 méteren található. Ahhoz, hogy elérjék, a látogatóknak a világ legmeredekebb fogaskerekűjére kell felszállniuk, és 48 fokos dőlésszögben, 30 percig haladniuk azzal.

A legfényesebb
A szingapúri Gardens by the Bay-nél, még csak pár éve tartanak karácsonyi vásárt, de máris rekordokat döntögetnek vele. 2018-ban 21 méteres magasságával Ázsia legmagasabb karácsonyfáját állították fel a téli csodaországban. A vásárban helyet kap egy 400 négyzetméteres Mikulás műhely és egy hét emeletes tükörlabirintus is, amelyet 252 ezer égő világít meg.

A legnagyobb
Több is van, de azért íme néhány a legnagyobbak közül Európában: a bécsi Christkindlmarkt a Rathausplatz-on 200 fabódéjával vezeti a mezőnyt, őt követi Cologne 160 standja, majd az Egyesült Királyságbeli Bath karácsonyi vására a maga 180 házikójával.

Kép forrása: Canva

Kíváncsi vagy, hogy melyik Európa három legmenőbb vonatútja? Kattints, és megtudod!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn