Keresés
Close this search box.

A vonatozás reneszánszát éli

Becsült olvasási idő: 2 perc
Aki a slow-life mozgalom híve, az bizony nem siet a reptérre, hanem helyette az állomásra hajtat, megváltja a jegyét, aztán hátradől, és élvezi az utazást. Amúgy régiesen, ráérősen. Sőt még a téli szabadságához is a vonatot veszi igénybe, és nem csalódik. Mutatunk néhány fantasztikus külföldi vonatutat, amelyek feledhetetlen élménnyel gazdagítják az utazókat.

hirdetés

1. Orient Express

Útvonal: London – Folkestone – Calais – Velence 
Táv: 1636 km
Utazási idő: 24 óra

Ha vonatozásról van szó, akkor az Orient Express kihagyhatatlan. A legjobb választás azoknak, akik vissza akarnak térni a vasutazás aranykorába, legalább egy nap erejéig. A Londonból induló mesés szerelvények valóban muzeális darabok, melyek az 1920-as és 30-as években is már Európában pöfögtek. 2009-ben ezeket a régi szerelvényeket felvásárolta egy élelmes befektető, és teljesen felújította őket az eredeti állapotuknak megfelelően. Az útvonalon két szerelvény működik, melyek szinte végig mesés útszakaszokon haladnak. Az utazók kellemesen elnézelődhetnek, miközben a pianóbárban élvezhetik az élő zene nyújtotta élményt egy finom koktél kíséretében. Az Étoile du Nord étterem pedig minden igényt kielégít, akárcsak a híres Agatha Christie-regényben.

2. Mariazell-vasút

Útvonal: St. Pölten – Mariazell
Táv: 78 km
Utazási idő: 2,5 óra

Ha valaki alpesi túrát szervez, akkor semmiképpen ne hagyja ki ezt a vonatos kirándulást. Ez a keskeny nyomtávú kisvasút ugyanis az osztrák Alpok egyik legvadabb területén robog keresztül. St. Pöltentől Frankenfelsig csodálatos legelőkben és rétekben gyönyörködhetünk, míg a zord Erlauf-szoroson áthaladva aztán megváltozik a táj, és elkezdődik a hegymenet. A kisvasútra váltott jegy 24 órán keresztül érvényes, és lehetővé teszi a le- és felszállást az egyes állomásokon, így van idő sétálgatni a kiválasztott helyszínen, majd megvárni a következő szerelvényt. A kisvonaton található egy panorámakocsi is, ahonnan „széles vásznon” gyönyörködhetünk a látnivalókban.

3. Jacobite-gőzös a Skót-felföldön

Útvonal: Glasgow – Mallaig
Táv: 264 km
Utazási idő: 5,5 óra

A West Highland Line Skócia legvadabb tájait szeli át, magányos lápvidékek, erdővel körülvett tavak és omladozó várromok között haladva. Az utazás Glasgow-ban kezdődik, végállomása pedig a nyugati partvidéken fekvő Mallaig, ahonnan kompjárat közlekedik a gyönyörű Sky-szigetre. És bizony ez a vasút tényleg magaspályán mozog. A hegyeken átívelő magaslati pályákat legtöbbünk csak filmekben látja, ezen a járaton viszont ténylegesen át is élheti. A Glenfinnan viadukt pedig bizonyára ismerős lesz a Harry Potter-filmek rajongói számára is. 

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn