Keresés
Close this search box.

Fedezd fel Isztria rejtett kincseit! – 5 lélegzetelállító horvát táj, amely ősszel is vár

Becsült olvasási idő: 3 perc
Horvátországra gondolva a sziklás partok, a türkizkék víz és a ragyogó napsütés jut eszünkbe először, pedig déli szomszédunk sokkal több programlehetőséget és felfedezni való tájat rejt, mint hittük.

hirdetés

Gyönyörűek a partjai, városai megannyi történelmi épületet rejtenek és csupán néhány óra alatt elérhető autóval. Nem véletlen, hogy Horvátország egész évben népszerű úti cél a magyarok körében, idén azonban minden eddiginél többen látogattunk el az Adriai-tenger partján fekvő országba.  A Horvát Idegenforgalmi Közösség legfrissebb adatai szerint rekordot döntött a turisztikai forgalom 2023 első kilenc hónapjában. A magyarok eddig közel 3,5 millió vendégéjszakát töltöttek Horvátországban. A felmérés adataiból az is látszik, hogy már nem csak a nyári szezonra korlátozódnak horvátországi útjaink. Egyre többen utaznak az országba késő tavasszal és kora ősszel, ezzel egyidőben a turisták kezdik felfedezni rejtett ékszerdobozait és alábecsült tájait.

A második legnépszerűbb régió, Isztria a mesebeli városokon és paradicsomi szigeteken túl számtalan lélegzetelállító helyszínnel vár, amelyet akár ősszel is meglátogathatunk.

1. Vrana-tó

A Vrana-tó Horvátország legnagyobb tava, amely a környező, tengerközeli területtel együtt alkotja a Vrana-tó Természetparkot. Ha olyan helyszínt keresünk, ahol gyönyörködhetünk az isztriai természetben, mégsem szeretnénk megerőltető túrákat tenni, jó helyen járunk. A tónak és környezetének különlegesen gazdag a madárvilága. Vadkacsák és gémek élnek itt, amelyeket a számtalan madárles egyikéből vagy hajóval tett kiránduláson is lencsevégre kaphatjuk. A Varana-tó különlegessége, hogy vize úgynevezett elegyvíz, azaz nem sós, de nem is édes. A tengeri- és édesvízi halak jelenléte miatt a horgászok paradicsoma. Szálljunk vízre, és figyeljük meg a szárazföldről csak nehezen megközelíthető mocsaras területeket is!

Remind

2. Telašćica

A Telašćica-öböl a legzordabb viharok idején is az adriai hajósok egyik legbiztosabb menedéke. Persze turistaként sokkal inkább az öböl partján magasodó sziklacsúcsok között megbújó különleges tó, az apró, sós vizű Mir-tó miatt érdekes ez a vad vidék. Az öblöt a szárazföldön kisebb részt közúton, majd nagyobb részt a festői délszaki tájon át vezető gyalogúton közelíthetjük meg.

Remind

3. Dinara

A Dinara Természetvédelmi Park az egyik legnépszerűbb úti cél a Horvátországba utazó természetbarátok között. Ide tartoznak a Krka- és a Centina-folyók vizes élőhelyei, mellékfolyói, sziklái, vízfolyásai, erdei és barlangjai, amelyeket gazdag növény- és állatvilág népesít be.

Remind

4. Észak-Velebit

Az Észak-Velebit Nemzeti Park természeti látványosságai kifogyhatatlanok. Itt találhatjuk többet között a Hajdučki és Rožanski kukovi sziklák karsztalakzatait, a természetben lévő botanikus kertet és a mély Lukina jama-barlangot. A terület nem véletlenül népszerű a horvát hegymászók körében. A Rožanski kukovin átvezető túrautat Horvátország leglátványosabb túraútvonalaként tartják számon, amely arról híres, hogy a kevésbé gyakorlott túrázóknak is tökéletes programot kínál. Az ösvényről gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és a Kvarner-öböl szigeteire.

Remind

5. Brijuni

A Brijuni két nagyobb és tizenkét kisebb szigetből álló szigetcsoport Isztria dél-nyugati partjainál, közel Pulához. A csodás természeti környezeten túl a szigetcsoport a római és bizánci korból származó kultúrtörténeti emlékeivel emelkedik ki. Ugyan a szigeteknek nincsenek állandó lakói, a szárazföldről érkező kirándulóhajók miatt napközben megtelik turistákkal. Ennek ellenére a természeti környezet jól megóvott, ezt bizonyítja, hogy sok költöző madár telel át a szigeteken. A Veli Brijuni-szigeten található Horvátország legrégebbig golfpályája.  

Remind

Fotók: Horvát Idegenforgalmi Közösség

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és fedezd fel Skócia varázslatos szigetét!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn