Keresés
Close this search box.

A szerződéskötés 4 alapszabálya – Így köss tudatosan szerződést!

Becsült olvasási idő: 4 perc
Egy jó szerződés békében biztonságot ad, háborúban pedig pajzsként véd. Törös Judit ügyvéd írása.

hirdetés

Manapság sokat beszélünk tudatosságról az élet minden területén. Úgy tűnik, a táplálkozás, az egészség, a feladattervezés kapcsán több szó esik erről, mint jogi ügyeink intézése esetében. Szerencsések vagyunk, hiszen ezekben a témakörökben számos önfejlesztő-önsegítő lehetőséget vehetünk igénybe, legyen szó akár könyvról, podcastról, tanfolyamról, segítő szakemberekről. Tapasztalható egy előremutató tendencia, hiszen egyre többen válnak nyitottá az élet több területén a tudatosság, mint szokás megteremtésére. Ebben a folyamatban hangsúlyosabb szerepet kell kapjon a jogi tudatosság is, ezen belül a szeződéskötési tudatosság.

Az életünk – tetszik vagy sem – a törvények által szabályozott keretek között zajlik. Ezek a jogszabályok néha mindenkire nézve kötelezőek, vagyis kijelölik szabadságunk kereteit, néha pedig lehetőségek a kezünkben, amelyeket arra használhatunk, hogy a legjobbat hozzuk ki az adott élethelyzetből.

Valamiért nem tanultunk meg erre eszközként gondolni, pedig a szemléletváltás új kapukat nyithat és kiszámíthatóbb, előre tervezhető kereteket teremthet a mindennapokban. Hiszem, hogy a preventív szemlélettel, tudatosan és felelősen megkötött szerződés békében biztonságot ad, háborúban pedig pajzsként véd. Hoztam pár praktikus tanácsot a mindennapi élethez. Nézzük hogyan is lehetsz tudatos az ügyletkötéseid során!

Remind

1. Köss szerződést

Az üzleti életben egyre inkább elfogadott ez az elv, azonban a magánéletünkben – hibásan – a bizalmatlanság jeleként értékeljük. Igaz ez a házassági vagyonjogi szerződésekre is annak ellenére, hogy egy házasság nemcsak érzelmi, de gazdasági közösség is. Családtagok, rokonok, barátok között kötött megállapodások esetén évek elteltével már mindenki másként emlékszik és hosszú éves barátságokat, családi kapcsolatokat ronthat meg a megállapodások írásba foglalásának hiánya. Sajnos harmadik személyekkel is gyakran összetákolt mintaszerződések, szóbeli megállapodások alapján próbáljuk meghatározni az együttműködés kereteit, reménykedve az elvárt kimenetelben. Nos, ez a megoldás a legapróbb probléma esetén is beláthatatlan következményekkel járhat. Arra bíztatlak, hogy időben – vagyis már egy megállapodás előkészítése során – vedd igénybe ügyvéd segítségét. Ez talán némi pluszköltséget generál a kezdetekkor, azonban megfizethetetlen előnyökkel jár a teljes szerződéses időtartam alatt.

Fontosnak érzem tudatosítani, hogy még mindig jobb utólag írásba foglalni, esetleg a felek között a kívánt eredmény érdekében módosítani a szerződést, hiszen erre is egyszerű lehetőség kínálkozik. Figyelem! Ez a megoldás nem a szerződés visszadátumozása, hiszen ez teljesen szükségtelen, ráadásul bűncselekmény. A szerződéstípusok legnagyobb része létrejön szóban vagy ráutaló magatartással, ha ezt később írásba szeretnéd foglalni, semmi nem akadályoz abban, hogy ezt megtedd. A szerződésben rögzíthetitek, hogy mikor állapodtatok meg szóban, mindezt tényleges dátummal ellátott írásbeli szerződésben rögzíthetitek.

2. „Semelyik szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart” – azaz bármely élethelyzetben légy jelen, gondold végig, hogy mi a cél

Szánj elég időt és energiát arra, hogy az igényeid részletesen megfogalmazd. Felelőtlenség ugyanis mások kezébe adni fontos döntéseid lehetőségét. Mindaddig, amíg számodra fontos kérdések nem tisztázódtak és nem érthetőek, jogodban áll visszautasítani az aláírást. A másik fél jogi képviselőjét, a bankot, a közjegyzőt vagy a közszolgáltatót nem kell hatóságként felfogni, az esetleges kiszolgáltatottság érzése ezekben az esetekben csak látszólagos!

Remind

3. Olvasd el a szerződést, mielőtt aláírod

Számtalanszor találkozunk olyan esettel, ahol utólag derül ki, hogy a felek végig sem olvasták a szerződést, vagy nem szántak megfelelő időt annak értelmezésére, mert bíztak a férjükben, a bankban, a hitelközvetítőben, a közjegyzőben vagy a jó szerencsében. Nemcsak jogi ügyeid intézése során, de az élet más területein is érdemes átgondolni, hogy a tetteinknek milyen súlya van, és például egy jogügylet lehetséges kimenetele esetén milyen következményekkel számolhatsz, és csak ezek pontos ismeretében, az esetleges kockázatokat mérlegelve és felvállalva hozzunk döntést. Vállalj tehát felelősséget az élet minden területén, így jogügyleteitekért is!

4. Projektalapú szerződéskötési modell

„Mi megbeszéljük, az ügyvédek pedig majd lepapírozzák.” Talán neked is ismerős, ugye? Pedig tapasztalataink szerint ez az egyik legdrágább mondat, ami elhangozhat. Meggyőződésem ugyanis, hogy a jól átgondolt, az esetleges kockázatokra felkészült szerződés kizárólag akkor születhet, ha a projekt indulásánál a nulladik időpillanattól kezdődően egy felkészült, együttgondolkodó szakmai csapat van jelen. Az egyes területek mögött felhalmozódott információmennyiség specializált és magas szintű szaktudást igényel a piaci szereplők és a jogi szakemberek részéről is.

Én tapasztalatból tanultam meg, hogy jó szerződés kizárólag akkor születik, ha minden érintett fél, illetve szükséges szaktudással rendelkező személy ott ül az asztalnál: a pénzügyes, az adótanácsadó, a műszaki szakértő és a jogász. Így születnek meg ugyanis az ügyfél számára is a leghatékonyabb, legjobb és legolcsóbb megoldások.  Mindenkit arra bátorítok tehát, hogy nagyobb fejlesztések, megállapodások során már az ötlet felmerülésétől fogva, a kezdetektől egy együttgondolkodó szakmai csapat legyen jelen, amelynek részese és nem utólagos végrehajtója a jogász.

Ha a mindennapokban elkezded alkalmazni a fenti 4 szabályt, garantálom, hogy azt fogod tapasztalni, hogy lépésről-lépésre átveszed az irányítást az ügyeid intézésében és így életed alakításában is. Kiszámíthatóbb, stresszmentesebb világ vesz majd körül, ahol már nem a körülmények áldozata leszel. Nem ez a cél?  Változtass! Tégy egy próbát, megéri! És ne feledd: egy jó szerződés békében biztonságot ad, háborúban pedig pajzsként véd.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn