Keresés
Close this search box.

Jogi tudatosságról közérthetően – Interjú Törös Judit ügyvéddel

Becsült olvasási idő: 6 perc
A mai világban az átlagember, ha nincs jogi végzettsége vagy egy ügyvéd családtagja, akinek a segítségét bármikor igénybe veheti, könnyen elvész az információk tengerében. László Krisztina interjúja.

hirdetés

Törös Judit ügyvéd, a Vállalható Üzleti Kultúráért kezdeményezés Nagykövete szívügyének tekinti a jogi edukációt és a jövőben kéthetente a Remind magazin olvasóinak a jogi tudatosság különböző területeit mutatja be. Ismerjétek meg őt!

Elsőként tisztázzuk, miért is fontos a mai világban, hogy az ember jogtudatos legyen?

Az élet minden területén elképesztő mennyiségű információval találkozunk, ezt nekünk kell megtanulnunk kezelni, különben elveszünk az áradatban. Amikor jogi megoldást igénylő helyzetbe kerülünk – legyen az akár hétköznapi, családi projekt, vagy üzleti, gazdasági kérdés – első lépésként pontosan meg kell határoznunk a célunkat, majd tudatosan megterveznünk az oda vezető lépéseket: milyen nehézségekkel kell szembenéznünk, ezeket hogyan tudjuk a jog eszköztárával megfelelően kivédeni, a különböző lehetséges forgatókönyveket átgondolni és azokra hathatósan felkészülni. A preventív szemlélettel a problémás helyzetek lehetőségét minimalizálhatjuk, így elkerülhetjük a stresszhelyzettel járó utólagos „sufni tuning” megoldásokat, amelyek leggyakrabban nem is járnak kellő eredménnyel.

A magyar emberekre jellemző a felelősséghárítás. Hányszor halljuk ezeket a mondatokat: Nem tudtam róla. Nekem senki nem mondta. Meg hát szeretjük megtalálni a kiskapukat is, amelyek sokszor rossz irányba vezetnek. Szerinted, hogyan lehet ezen változtatni?

Szomorúan tapasztalom, hogy a magyar társadalom nagy részének jogi ismeretanyaga nem kielégítő, ezért nekünk ügyvédeknek kiemelt felelősséget kell vállalnunk ennek megváltoztatásában. Sajnos az állami szerepvállalás a jogi edukációban szintén igen alacsony, ezen a területen is megérett a helyzet a változásra. A téves beidegződéseket, megszokásokat, a jogszerűtlen működés elkendőzésére szolgáló nem transzparens jogi megoldásokat, a kiskapukat még ma is széles körben elfogadottnak tekinti a társadalom ahelyett, hogy megfelelő tájékoztatással, transzparenciával a jogszerűség erősítésén fáradoznánk.

Mit szólnak az ügyvédkollegák a célkitűzésedhez? Érdekük nekik, hogy a klienseik tudatosabbak legyenek a jogi ügyekben? Nem egy szélmalom harc az, amit vívsz?

Hogy ez a kollégák körében mennyire népszerű, vagy mennyire nem, nem tudom megítélni, mivel nem érkeztek hozzám erre vonatkozó visszajelzések. A jogi edukáció nem azt jelenti, hogy ránk nincs a továbbiakban szükség, sőt! A saját munkánkat is megkönnyíti, amikor az ügyfél pontosan meg tudja fogalmazni igényeit, céljait, hiszen így nekünk is egyszerűbb a közös munka, a számára legmegfelelőbb jogi megoldás beazonosítása. Tisztázni szeretnénk, hogy sokkal költséghatékonyabb és biztonságosabb a nulladik ponttól együtt gondolkodni az ügyvéddel, mint a rossz működésekből eredő problémákat utólagosan orvosolni. Nem gondolom, hogy szélmalomharcot vívok, úgy érzem, ebbe az irányba halad a világ, és a túlélés záloga mindig a változásokkal való rugalmas együttműködés.

Felelősséget kell vállalnunk, át kell vennünk az életünk felett az irányítást, amit úgy tehetünk meg, ha mi magunk hozzuk meg döntéseinket.

Sosem voltam egy követő típus, és a tapasztalataim azt mutatják, hogy nem kell tartani az önállóságtól. A saját életemben megélt tapasztalatokon és a szakmai pályafutásomon keresztül számos tanulságot vonhattam le, amiért utólag is hálás vagyok, hiszen ezeken keresztül értettem meg, hogy mit is jelent valós felelősséget vállalni. Úgy érzem, ezt a gondolatot kötelességem átadni másoknak is.

Miért pont most érett meg benned ez a vágy?

A tudatosság az életemben több területén jelen van, így többször felmerült az ügyvédi irodámban is a gondolat, hogy elindítsunk egy ilyen irányú kommunikációt. 2018-ban csatlakoztam a Bridge Budapest Vállalható Üzleti Kultúráért kezdeményezéséhez, amelynek keretében nagykövetként is működöm, mivel azonosulni tudok az általuk képviselt eszmeiséggel.  Ez egyfajta katalizátorként hatott a korábbi elképzelésekre.

Ha áttekinted az eddigi szakmai karriered, hogy értékeled az idáig vezető utat? Milyen hatások értek útközben, amelyek gyorsították a folyamatot?

Számos ilyen hatás ért. Nehéz élethelyzetek, traumák mindenkit érnek. A kérdés inkább az, hogy mi a megküzdési stratégiánk? Mennyire próbáljuk tanulságként felfogni őket és mennyire vagyunk képesek később előnyökké érlelni a korábbi kudarcokat? Átmentem egy nagyon nehéz váláson, amit hároméves, intenzív önismereti időszak követett. Ezekben a pillanatokban kezdtem el feszegetni, hogy ki vagyok én valójában, mit keresek ebben a világban, mi a saját felelősségem a világ által visszatükrözött helyzetekben?  Lépésről-lépésre rendet teremtettem a magánéletemben, ezt követőn álltam készen arra, hogy rendet tudjak teremteni a szakmai karrieremben is. A válásom előtt 10 évig alkalmazottként dolgoztam egy jól menő, külföldi ügyfelekkel foglalkozó ügyvédi irodában. Az önismeretei munka és egy szerencsés felkérés segítségével lehetőségem volt létrehozni a saját ügyvédi irodámat, ami kezdetben organikus módon fejlődött.

Az önismereti munkában elsajátított tudatosságot hogyan ültetted át a szakmai életedbe?

2018-ra az ügyvédi irodám kinőtte magát. Egymás után vettem fel új munkatársakat, minden kézi irányítással működött. A folyamatok szabályozatlanok voltak, egyfajta szokásrend alapján működtünk, ami egy pontig ki is szolgálta az igényeket. Az élet azonban megmutatta, hogy a szintlépéshez változásra van szükség. Elektronikus nyilvántartási rendszer hiányában elvesztettünk egy nagy ügyfelet, így fel kellett ismernem, hogy eljött az idő egy alapvető működésbeli stratégiaváltásra. Válságmenedzselésbe kezdtem és az ismeretségi körömbe tartozó, hiteles szakemberek bevonásával átvilágítottuk az iroda működését. Hálás vagyok mindazoknak a szervezetfejlesztőknek, coachoknak, és barátoknak, akik szaktudásukkal, energiájukkal támogattak a folyamatban.

A közös munka eredményeképpen megszületett egy teljesen új, átlátható és szabályozott rendszer, amely számos előremutató megoldása mellett azt is lehetővé tette, hogy elmondhatjuk, hogy minden lehetséges folyamat egy korszerű szoftver segítségével, digitalizáltan működik, így – az országban talán elsőként és egyetlenként – gyakorlatilag teljesen papírmentes ügyvédi irodaként működünk. Az iratok keresése, az adatok, statisztikák kinyerése, az óraelszámolások nyomon követése ebben az átlátható és könnyen kezelhető rendszerben folyik tovább, amivel időt és fáradságot takarítunk meg, hatékonyságunk pedig érzékelhetően nő. Ez a folyamat is abban erősített meg, hogy tudatos tervezés nélkül nem lehet valós hatékonyságot elérni, legyen szó az élet bármely területéről.

Az tudatos döntés, hogy csak nők dolgoznak az irodában?

Eleinte nem volt tudatos döntés, egyszerűen csak így alakult. Mára összeállt egy stabil, támogató női közösség, és mivel hatékonyan és jól működik, egyelőre a jövőben sincs ok, amiért ettől eltérnék. Tapasztalatom szerint a nők munkamoráljának szorosan részét képező lojalitás, empátia, precizitás és kreativitás vezetői szemmel nézve is méltányolandó képességek. Igyekszem a hierarchikus elemeket minimalizálni, bár előzetes egyeztetéseket követően a végső döntést én, mint tulajdonos hozom meg. A nők egészen más típusú munkavállalók, mint a férfiak. Egyszerűen az eltérő működés gyökerét kell megérteni. Nem hagyható figyelmen kívül, hogy számos társadalmi elvárásnak kell ma nőként megfelelni: gyermeknevelés, háztartás vezetése, család összetartása.

Ha egy férfit és egy nőt ugyanazon körülmények és feltételek között a startvonalhoz állítunk, egészen biztos, hogy nem a nő lesz a befutó, de korántsem képességbeli különbségek okán. Ha viszont a munkáltató megfelelő rugalmassággal kezeli a nők időbeosztását, munka- és életkörülményeit, egy mindenki számára gyümölcsöző és sikeres együttműködés jöhet létre. Nálunk ezért a back office kivételével a kollegáknak nincs kötelező munkaidő, teljesen rugalmassá tettük a munkavégzés szabályait. Nincs lefektetve az, hogy kinek mikor kell jelen lennie az irodában, egyetlen szabály, hogy az elvállalt munkát határidőben és magas szakmai színvonalon kell elvégezni. Minden héten értekezletet tartunk, ahol a beérkező feladatokat szétosztjuk, a már folyamatban lévő ügyeket átbeszéljük így támogatva egymás munkáját.

A férfiak nem lettek volna ebben partnerek szerinted?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy férfiakkal is meg lehetett volna csinálni, de nem így. Nőkkel viszont nem lehetett másként csinálni. A férfiakban általában több a lazaság. Mivel rajtunk, nőkön rendszerint nagyobb az egyéb feladatokból is adódó nyomás, sokkal lelkiismeretesebbek vagyunk. Ha lekerül a vállunkról a szigorú keretekhez való alkalmazkodás súlya, sokkal hatékonyabban teljesítünk.

Most indul a cikksorozatod a Remind online felületén. Mit szeretnél elsősorban megosztani az olvasókkal?

Életünk minden területén találkozunk jogi kérdésekkel és be kell látnunk, hogy ezekben a helyzetekben is kellő tudatosságra van szükség. A házasságkötés a legtöbb ember életében várhatóan bekövetkező életesemény, mégis napjainkban is tabunak számít a házassági vagyonjogi szerződés intézménye. Hangsúlyoznunk kell, hogy a házasság nemcsak érzelmi, de gazdasági közösség is, ezért fontos, hogy ekként kezeljük. Mindkét fél számára megnyugtatóbb és kényelmesebb az elején lefektetni az együttélés során elfogadható működési alapelveket, mint megegyezés hiányában méltatlan vitákba, pereskedésbe sodródni. A kapcsolat egyik fontos alapja és kihívása a tudatos és közös döntéshozatal a jövőre nézve. Ugyanígy igaz ez a cégalapításra is, ahol ugyanazon megfontoltsággal kell kezelnünk a folyamatot akár egy barátról, rokonról, vagy egy külső személyről legyen szó. A közös vállalkozás olyan, mint egy társasjáték, aminek a szabályait nem lehet menet közben az erőviszonyok alakulása szerint megváltoztatni. Több figyelmet érdemelnek a fogyasztói jogok, a munkajog, valamint széles körben szeretném népszerűsíteni a mediáció jövőbemutató módszerét. Számos témáról szeretnék írni az olvasóknak közérthető és a mindennapi életükbe beépíthető módon.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn