Edd magad barnára! – Így napozz tudatosan!

Becsült olvasási idő: 4 perc
A tartósan csokibarna szín elérése bizony nem csupán úgy lehetséges, hogy fonnyadtra napozod a bőröd. Léteznek ugyanis barnulást elősegítő vitaminok és tápanyagok, amelyek segítségével nemcsak szebb színed lesz, a bőröd egészségének is jót tesznek. Kautzky-Szemők Adrienn, okleveles természetgyógyász, fitoterapeuta-reflexológus írása.
Hirdetés

Edd magad barnára! – Így napozz tudatosan!

Becsült olvasási idő: 4 perc
A tartósan csokibarna szín elérése bizony nem csupán úgy lehetséges, hogy fonnyadtra napozod a bőröd. Léteznek ugyanis barnulást elősegítő vitaminok és tápanyagok, amelyek segítségével nemcsak szebb színed lesz, a bőröd egészségének is jót tesznek. Kautzky-Szemők Adrienn, okleveles természetgyógyász, fitoterapeuta-reflexológus írása.

Időről időre változik a szépségideál. A reneszánsz korában a fehér bőr kiváltság volt, hiszen azt jelentette, hogy nem fizikai munkásként telnek a napjaid. A jómódú nő teljesen hófehér bőrrel rendelkezett, kesztyűt és napernyőt hordott, hogy megóvja bőrét. A hófehér, szinte átlátszó, fehér bőr elérése miatt előfordult, hogy ólomvegyületet használtak, ami rengeteg betegséget okozott, és gyakran halálhoz is vezetett. A 1920-as évek elején véget ért a fehér bőr egyeduralma Coco Chanelnek köszönhetően, és beköszöntött a napbarnított bőr trendje. A gazdagság filozófiája egy csapásra megváltozott: a barna bőr egyet jelentett azzal, hogy az embernek akadt ideje a tengerparton süttetnie a hasát. A barnaság azóta sem ment ki a divatból, pedig a túlzásba vitt napozás és a szoláriumozás ugyanúgy veszélyeztethetik az életünket, mint anno az ólomtartalmú kencék.

A titok: a melanin

Az, hogy valakinek majdnem fehér a bőre vagy olyan sötét, hogy már képtelen tovább barnulni, a bőr melanin szintjétől függ, ami a haj, valamint a szem színét is befolyásolja. Az ezt meghatározó fő tényező a genetika: bőrszínünket szüleinktől örököljük.

Bőrünk barnulása egyfajta védekezés, szervezetünk átmeneti alkalmazkodása a túlzott napfény-, illetve UV-sugárzásnak való kitettség kockázatához, ezalatt a bőrsejtek egy sötét (barna) pigment, a melanin fokozott termelésével óvják egészségünket.

Bár a világos bőrű emberek hajlamosabbak a sugárzás okozta égési sérülésekre és bőrbetegségekre, mint a természetes sötét bőrűek, ugyanakkor gyorsabban szintetizálják a számos életfolyamathoz szükséges D-vitamint, amely a melaninnal együtt védelmet nyújt a napsugárzás ellen.

Vitaminok a barnulásért

A tartósan csokibarna szín elérése bizony nem csupán úgy lehetséges, hogy fonnyadtra napozod a bőröd a nap sugarai alatt. Léteznek ugyanis barnulást elősegítő vitaminok és tápanyagok, amik segítségével nemcsak szebb színed lesz, de a bőröd egészségének is jót tesznek. A bennük lévő vitamin- és ásványianyag-tartalomnak köszönhetően pedig elősegítik a barnulást, mert serkentik a melanintermelést, és megőrizik a bőr hidratáltságát.

A béta-karotinból májunk A-vitamint állít elő, amely a bőrünk számára fontos antioxidáns; elősegíti a bőr védelmét és helyreállítását, hozzájárul a sebek gyógyulásához, serkenti a sejtnövekedést, kijavítja és megelőzi a sejtkárosodásokat, ezzel védi bőrödet a napfény káros UV-sugárzása ellen. Nélkülözhetetlen a bőr feszességét adó kollagén felépítéséhez és erős antioxidánsként véd a szabadgyökök káros hatásától, így napozás közben a bőrrák kockázatát is csökkentheti.

Bár az A-vitamint széles körben elismerik a barnulás elősegítőjének, a tudományos bizonyítékok rámutatnak, hogy más vitaminokban is nagy potenciál rejlik. Ez a potenciál azonban a bőrsejtek védelmére vonatkozik, nem pedig a bőr sötétedésének támogatására. Az összes vitamin közül a C-vitamin a legelőnyösebb a barnulási folyamat szempontjából.

Részt vesz az oxidatív stressz mérséklésében és a kollagén szintézisében, aminek köszönhetően napozás közben védőfaktort képezhet a napsugárzás hatásai ellen. Emellett a szekértők az E-vitaminra is felhívják a figyelmet annak antioxidáns potenciálja miatt.

lutein egy sárgás színű karotionid, ami nemcsak a bőr színét élénkíti, de a szemek erős fénysugarak elleni védelmében betöltött szerepe miatt a szem vitaminjának is nevezzük. 50 éves kor felett érdemes az év folyamán többször, kúraszerűen fogyasztani!

A bőr barnulásáért felelős melanin pigment termelését serkentő aminosav az L-tirozin, mely nem esszenciális aminosav, ennek ellenére egy nagyon fontos neurotranszmitter. Érdekes összefüggés, hogy  a napsütéshez hasonlóan  segít a depresszió, szorongás és stressz leküzdésében, javítja a kedélyállapotot és csökkenti a fáradtságot is.

Edd magad barnára!

A nyár különösen gazdag azokban a gyümölcsökben és zöldségekben, amelyek segíthetnek abban, hogy sokáig napbarnított bőrünk legyen. A szakemberek azt javasolják, hogy a siker érdekében legalább 30 napig rendszeresen fogyasszuk őket.

sárgarépa A-vitaminban gazdag, így az egyik legjobb zöldség annak érdekében, hogy megőrizzük a nyári barnaságunkat. Szintén kiváló A-vitamin forrás a sárgadinnye  leginkább akkor fejti ki hatását, ha frissen fogyasztjuk, vagy főként piros gyümölcsökkel együtt gyümölcssalátához adjuk. 

zeller szintén hasznos alapot adhat a barnuláshoz. Belekeverhetjük salátába, de zellerből egészséges zöldségturmix is készíthető sárgarépa, paprika és paradicsom hozzáadásával. A zöldségek mellett nagyon jó ízkombinációt alkot a mangóval, különféle piros színű gyümölcsökkel és a naranccsal. 

Más piros gyümölcsökhöz képest a cseresznye jóval több béta-karotint tartalmaz, így ideális eperrel, görögdinnyével, málnával és áfonyával együtt, vagy ezekkel felváltva fogyasztva, ha nem csupán szép barnák, hanem egészségesek is szeretnénk lenni.

paprika A-vitaminban és C-vitaminban is gazdag. Ez utóbbi erős antioxidáns, így segít csökkenteni a gyulladások kockázatát és serkenti a melanin termelését. A paradicsom az A-vitaminon kívül antioxidánsokban gazdag, emellett likopint is tartalmaz, így harcol az öregedés ellen, és megvédi a bőrt a káros napsugaraktól. Fogyasztható nyersen, főzve, vagy gyümölcslébe keverve. 

Bár a fent említett ételek és táplálékok megteremtik tested számára az egyenletes, szép bőrszínt, mégis rendkívül fontos a napozás aranyszabályait betartani!

  • Kerüld a közvetlen sugárzást 11 és 16 óra között! Ebben az időszakban ugyanis az UVA és UVB sugarak sokkal rövidebb utat tesznek meg a föld légkörében, így intenzitásuk lényegesen nagyobb.
  • Használj ezen az időintervallumon kívül is megfelelő fényvédőkészítményt!
  • Ne feledkezz meg szemed védelméről sem, UV-szűrős napszemüveg mindig lapuljon a strandtáskában!
  • Napozás közben gondoskodj a tiszta folyadékpótlásról! Fogyassz naponta min 3 liter cukor-, alkohol- és szénsavmentes folyadékot!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés