Keresés
Close this search box.

Lassítsd az öregedést anti-aging praktikákkal!

Becsült olvasási idő: 5 perc
Számos kutatás igazolja, hogy az öregedés folyamatában az életmódnak legalább akkora szerepe van – ha nem nagyobb –, mint a géneknek! Kautzky-Szemők Adrienn, okleveles természetgyógyász, fitoterapeuta-reflexológus írása.

hirdetés

Bár az öregedés természetes dolog, mégis sokak rémálma, sőt testünk külső és belső változása a legtöbbeket megrémíti. Sokunknak fáj tudomásul venni, hogy az élet elkerülhetetlen része az öregedés, illetve ennek következményeként a halál. Az idő vasfoga pedig nem csupán külsőnkön hagy nyomokat, de bizonyos életkor fölött a civilizációs- és egyéb betegségek is megkeseríthetik hétköznapjainkat. Azonban bizonyos anti-aging praktikákkal lassíthatjuk a folyamatot.

Remind

Milyen hosszú az emberi élet?

A Bibliában olvasható hivatkozás szerint körülbelül 70 év. Igen ám, de azokban az időkben rengeteg betegség (lepra, pestis, különféle gyulladások, éhínség, stb.) tizedelte az embereket és mindezekre gyakorlatilag gyógyszer sem volt. Ehhez képest ma az átlagos várható élettartam Magyarországon 75 év. Mindenképp elgondolkodtató, hogy csupán plusz 5 évet jelent az orvoslás és a tudomány 2000 éves fejlődése.

Azzal kapcsolatban, hogy mitől öregszünk, három főbb elmélet létezik. Az első azt hangsúlyozza, hogy bizonyos sejtek – utólagos pótlódás nélkül – egyszerűen elpusztulnak. Erre jó példa az agysejtek visszafordíthatatlan pusztulása, ami tulajdonképpen a magzati kortól halálunkig folyamatosan tart.

A második elmélet a folytonosan zajló mutációkkal és a kromoszómák végén található struktúrák, a telomerek rövidülésével magyarázza az öregedést (a telomer fontos szerepet játszik a sejtosztódás pontosságában).

A harmadik elmélet szerint az öregedés fő okai közé tartozik a nem kívánatos vegyi anyagok, szabad gyököknek nevezett reaktív molekulák által okozott sejtkárosodás felhalmozódása.

Ma az életminőség, az egészség, a teljesítmény, az erőnlét és a kinézet szempontjából az ember a húszas éveiben van a csúcson, és bármilyen furcsa, utána menthetetlenül megkezdődik a hanyatlás.

Mi az, ami kívül-belül változik?

Lapozz vissza néhány régebbi fényképalbumban és szembesülsz a „tényekkel”: az izmaid tömegének és erejének csökkenése miatt csökken az erőnléted és az állóképességed, az ízületeid merevebbé válnak, a tested veszít rugalmasságából. A test magassága circa 2,5 centiméterrel csökken. A szabad, külső hatásoknak kitett bőrfelületek szárazzá és ráncossá válnak, valamint foltokban pigmentálódhatnak. Lassul a szervezeted regenerálódásának sebessége: a sérülések, zúzódások, vágások lassabban gyógyulnak. Gyengül az immunműködésed, fogékonyabbá válsz a fertőzésekkel szemben. A szaglóképesség határozottan romlik, mivel a szaglóidegsejtek rostjai eltompulnak. Kihullanak a fogak, sorvadnak az állkapcsok, romlik a hallás, különösen a magas hangokra és romlik a látás. Az ereid fala merevebbé válik, a keringő vér mennyisége egyre kevesebb, nő a rizikó a magas vérnyomás, a szív és a keringési rendszer megbetegedéseinek kialakulására. Csökken az idegrostok vezetési képessége, a belső elválasztású mirigyek működése, a hormonok szintje jelentősen átalakul.

A nők méhe és petefészke az eredeti mennyiség kis töredékére zsugorodik, a férfiak prosztatája megnagyobbodhat, gesztenye nagyságúból alma nagyságúvá válik. romlik a látásod és a hallásod. És persze ott vannak az aggkori betegségek, mint a dementia senilis: az aggkori elmegyengeség. Ahogy Platón mondta: „Félj az öregségtől, mert nem egyedül jön.” Folytassam még? Változik persze az is, mi foglalkoztatja az ember gondolatait: míg fiatalon elsősorban a szex, középkorban a pénz, addig időskorban jellemzően az egészségi problémák kötik le a figyelmét.

Igaz, ma az átlagos élettartam 75 év, azonban aki egészségesen, tudatosan él, akár húsz évvel hosszabb életet élhet!

Remind

Anti-aging táplálkozás: ésszerű kalóriakontroll, de nem éhezés!

Az öregedés folyamán az anyagcsere 0,5%-kal lassul évente. Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk alapanyagcseréje lassabbá válik, és az elfogyasztott táplálékból több zsírt és kevesebb fehérjét alakít át. Magyarul: ha csak annyi ételt fogyasztunk, mint fiatal korunkban, akkor a testzsír mennyisége növekszik a szervezetünkben.

A korlátozott kalória-bevitel mellett megfelelően összeállított étrenddel egyfelől  megőrizhetjük ideális testsúlyunkat, a nutritív tápanyagok megfelelő arányú fogyasztásával pedig mind az immunrendszert erősíthetjük, mind pedig a már említett sejtöregedést lassíthatjuk.

A teljesség igénye nélkül említek néhány hatóanyagot, valamint úgynevezett funkcionális élelmiszert (zöldtea, paradicsomlé, homoktövis, cékla, ananászlé, fermentált tejtermékek), amelyek egy vagy több célfunkcióra kimutatható hatású anyagokat tartalmaznak, a szokásos tápanyag összetevőkön kívül, jobb egészségi állapotot biztosíthatnak, illetve csökkentik a betegségek kialakulásának kockázatát.

kurkumin – a kurkuma fő hatóanyaga – bizonyítottan erős sejtvédő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek erős antioxidáns hatásának tulajdoníthatók; aktivál bizonyos fehérjéket, amelyek segítenek késleltetni a sejtek öregedését és elősegítik a hosszú életet

A koenzim Q10 (CoQ10) egy antioxidáns, amelyet a szervezet termel. Alapvető szerepet játszik az energiatermelésben és véd a sejtkárosodástól; azonban 30-35 éves kortól a szintje egyre drasztikusabban csökken. Megfelelő pótlásával csökkenti az oxidatív stresszt, egy olyan állapotot, amelyet a szabad gyökök felhalmozódása jellemez.

Az Omega-3 zsírsav főleg a halakban és a lenmagban található meg, a sejtmembrán egyik építőeleme, megfelelő mennyiségben fogyasztva serkenti az agyműködést, csökkenti a gyulladásokat , segíti a sejtek reprodukcióját és felépülését.

A fisetin egy flavonoid vegyület, amelyet szenoterápiás gyógyszerként tartanak számon, ami azt jelenti, hogy elpusztíthatja az elöregedett sejteket.

rezveratrol egy polifenol antioxidáns, amely a szőlőben, bogyós gyümölcsökben, földimogyoróban és vörösborban található, és amely bizonyos szirtuin nevű enzimek aktiválásával elősegítheti a hosszú életet.

flavoinodok erősen antioxidáns vegyületek, jellemzően a színes (piros, zöld, sárga színű) zöldségekben fordulnak elő. Anti-aging hatásukat az oxidatív stressz kivédésében fejtik ki, amelyek segítséget nyújtanak a rosszindulatú daganatok és a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében.

glükozinátok a keresztes virágú növényekben találhatók (fejeskáposzta, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, retek) és nagy szerepük van a gyomor-, a hasnyálmirigy-, a vastagbél- és a tüdődaganatok kialakulásának megelőzésében.

D-vitaminnal lassítható az öregedés?

Igen. A D-vitamin, főleg gyulladáscsökkentő hatása miatt, akár az öregedést is késleltetheti. Magas D-vitamin szint hatására a Leukocita Telomer genetikai markerek is megnőnek, ez pedig a gyulladási folyamatok és a stressz csökkenését eredményezi az egész testben. Mindez ötévnyi fiatalodást jelentett a legalacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkezőkhöz képest. Így hát, ha szeretnénk minél tovább elkerülni az öregedés folyamatát, érdemes napi rendszerességgel legalább 3000 NE D-vitamint fogyasztani!

Remind

Sétálj napi 3 kilométert!                          

A fiatalság megőrzésének a másik legolcsóbb és legegyszerűbb módja a tempós séta. A rendszeres fizikai aktivitásnak  fontos a szerepe az izomtömeg és az izomerő megtartásában, a hajlékonyság, a mozgáskoordináció javításában és a csonttömeg csökkenésének lassításában. A testedzésnek nem feltétlenül kell teljesítményközpontúnak lennie, az elsődleges cél a keringési-, mozgató és idegrendszer leépülésének megakadályozása és lassítása. Számtalan mozgásforma létezik: kedved és lehetőséged szerint választhatsz – a lényeg a rendszeresség.

Relaxálj, meditálj, irányítsd a gondolataidat tudatosan!

„A test a lélek temploma.” Őrizd meg a lelki békédet, próbálj mindig egyensúlyban maradni. A negatív gondolatok károsan befolyásolják a szervezeted működését is, a krónikus stresszel karöltve pedig gyorsítják az öregedési folyamatokat, és akár meg is betegíthetnek. Tereld a gondolataidat pozitív irányba – és a megoldhatatlannak tűnő problémák is idővel szelídülnek majd.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn