Évindító kirándulás a Csarna-völgy elhagyatott kisvasútja mentén

Becsült olvasási idő: 2 perc
Megfogadtad, hogy idén több időt töltesz a természetben? Kezd az évet egy kirándulással a Csarna-patak bűbájos völgyében!
Hirdetés

Évindító kirándulás a Csarna-völgy elhagyatott kisvasútja mentén

Becsült olvasási idő: 2 perc
Megfogadtad, hogy idén több időt töltesz a természetben? Kezd az évet egy kirándulással a Csarna-patak bűbájos völgyében!

Az elhagyatott vasúti sín mentén futó ösvény, az útját újra és újra keresztező patak és az ágas-bogas lombsátor teszik igazán romantikus kirándulóhellyé a Börzsöny észak-nyugati részén megbújó Csarna-völgyet, más néven Fekete-völgyet. A hol összeszűkülő, hol kinyíló szurdok minden évszakban más arcát mutatja. Nyáron harsogó zöld, buja növényzet borítja be; ősszel, a lombhullás idején, aranyszínű levelek peregnek a síneket borító avarba; télen pedig a feszes, kék égbolt alatt csend és határtalan nyugalom telepszik a völgyre.

Kemencére és tovább

 

A Börzsöny hegy-völgyes vidékén bárki megtalálhatja a számítását, legyen szó alkalmi kirándulóról vagy kihívásokat kereső túrázóról. A hegységet átszelő túrautakat szegélyező árnyas völgyekben, ligetekben, és meredek hegyoldalakon tervezhetünk könnyebb sétát, vagy egy-egy kilátót megcélozva hosszabb túrába is belevághatunk. Mindez a Csarna-patak menti ösvényre is áll.

 

Akármelyik opciót választjuk, a Kemence határán található Feketevölgy Panziónál veszi kezdetét az utunk. Közvetlenül a panzió parkolója mellől indul az útvonal, amely az egykori kisvasút pályáját és az azt kísérő Csarna-patakot követi az erdő magas fái között.

Volt egyszer egy kisvasút

 

A mohalepte síneken nyomott hagyott az idő vasfoga és a tájat alakító Csarna: néhol megcsavarodva borul az alatta szaladó patakba, máshol avar borítja, dús cserjék, bokrok növik be – birtokba veszi a természet. Pedig valaha kilenc kilométer hosszan járt rajta a kemencei kisvasút, amely a halyagosi végállomásig érintette a Wirterházat és a Hamuházat. A pálya a múlt század elején épült és majd’ száz éve működött, amikor a tavaszi esőzés miatt kiöntött a patak nagy részét megrongálta.

 

Öt évvel ezelőtt tervben volt a kisvasút újjáépítése, amely ellen a WWF és más környezetvédő szervezetek léptek fel. A völgy az egyik utolsó az ország érintetlen erdőterületei közül, ennek köszönhetően számos ritka állatfajnak ad otthont, többet között a fokozottan védett hiúznak. A felújításon dolgozó munkagépek és a szurdokon átpöfögő vasút pedig az élővilág háborítatlanságát borították volna fel. Ráadásul azokat, akik a Börzsönyt kisvasúttal szeretnék bejárni egy közel negyven kilométer hosszú erdei vasúthálózat szolgálja ki a hegység más területein.

Kezdőknek és haladóknak

 

Egy Csarna-völgyi kirándulás akár kisgyerekes családoknak is ideális. Ez esetben nincs más dolgunk, mint követni a K jelzést. A Hamuházhoz vezető 2,6 kilométeres utat kényelmes tempó mellett nagyjából egy óra alatt tehetjük meg. Ha megelégszünk ezzel a távval, innen visszafordulhatunk, de ha úgy döntünk, hogy bevennénk a Csóványost, további 11 kilométer vár ránk a kilátóig.

 

Az előttünk álló kereszteződésnél térjünk le a K+ jelzésű ösvényre. Az utunk továbbra is az erdőben, domboldalak között vezet, ettől kezdve viszont folyamatosan emelkedő terepre számíthatunk. A Magashídi-réttől a K háromszög jelzésű út egyenesen a Csóványosra vezet, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a táj fákkal borított hegy- és dombhalmaira.  A K háromszög, majd a Z jelzést követve ereszkedhetünk vissza a Bagoly-kút forrását, az újabb panorámát ígérő Miklós-tető és a Godó-szikla érintésével és érhetünk 24 kilométeres körtúránk végére a Fekete-völgy Panziónál.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés