Friss, tavaszi fogások kedvenc snackjeiddel

Becsült olvasási idő: 3 perc
Gondoltad volna, hogy kedvenc nassolnivalód tökéletesen passzol egy céklasalátába? Vagy hogy készíthetsz belőle pikáns pesztót? Bernáth József séf receptjeivel új szintre emelhetsz két egyszerű fogást.

hirdetés

Egy hétvégi sorozatmaraton vagy a barátokkal töltött meccsnézés mellett szívesen ropogtatjuk kedvenc nassolnivalónkat. Arra viszont talán még sosem gondoltunk, hogy egy zacskó snacknek a konyhában is hasznát vehetjük. Bernáth József séf szerint a paradicsomos ízvilágú bundázott napraforgómag jól belesimul egy kecskesajtos céklasalátába, a pikáns mogyoróval pedig feldobhatjuk a házi készítésű pesztónkat.

Remind

Kecskesajtos céklasaláta bundázott napraforgómaggal

Hozzávalók 2 személyre

  • 35 g Mogyi CRASSSH! BIT paradicsomos napraforgómag
  • 6-7 nagyobb levél jégsaláta
  • 150 g durva szemű tengeri só
  • 5-6 db kisméretű cékla
  • 1 db citrom
  • 15-20 g olívaolaj
  • 40 g juharszirup (vagy méz)
  • 100 g krémes kecskesajt
  • 60 g mascarpone
  • 1-2 g finom só
  • néhány levél vörös sóska (vagy más saláta)
Remind

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A céklákat alaposan megmossuk, különös tekintettel a levelek töveire. Egy darabot megpucolunk, és nyersen vékonyra szeleteljük. Nagyon fontos, hogy hajszálvékonyak legyenek, mert ha vastagra sikerednek, akkor nem tudjuk majd feltekerni! (Akit zavar, hogy megszínezi a cékla a kezét, az nyugodtan használjon gumikesztyűt.) A céklaszeleteket meglocsoljuk kevés olívaolajjal és fél citrom levével. Hagyjuk állni, hogy kissé megpuhuljanak.

Egy kis tepsire vagy jénaiba szórjuk a durva sót, majd erre ültetjük a többi céklát a leveles/száras részével lefelé. Betesszük a sütőbe és addig sütjük, míg egy kisebb kést könnyűszerrel át tudunk rajta szúrni. A cékla méretétől függően ez körülbelül 30-45 perc.

A salátaleveleket átöblítjük, hagyjuk lecsöpögni, majd a jégsalátát kisebb darabokra tépjük. A kecskesajthoz hozzákeverjük a mascarponét, sózzuk, és megízesítjük néhány csepp olívaolajjal. Habzsákba töltjük, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

A marinált, leitatott céklaszeletekre nyomunk a kecskesajtkrémből és feltekerjük őket. Tányéronként 5-6 darab elég lesz. A maradék sajtkrémet félretesszük a tálaláshoz. A megsült céklákat, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd megpucoljuk őket. Ezt követően vágjuk tetszőleges formára. A feldarabolt céklákat megízesítjük olívaolajjal és juharsziruppal.

Tálaláskor a jégsalátából teszünk néhány levelet a tányérra, meglocsoljuk a maradék olívaolajjal és juharsziruppal. Erre kerülnek a töltött és a darabolt céklák. A saláta tetszőleges pontjaira nyomunk a maradék sajtkrémből. Végül a bundázott napraforgómaggal és a vörös sóska levelekkel fejezzük be a tálalást.

Remind

Házi pesztós tészta bundázott mogyoróval

Hozzávalók 2 személyre

  • 45 g Mogyi CRASSSH! STRONG Sajt és Jalapeño ízű mogyoró
  • 50 g dióbél
  • 50 g napraforgóolaj
  • 25 g olívaolaj
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 25 g friss bazsalikom levél
  • 10 g friss bébispenót levél
  • 1-2 g finom só
  • 2-3 g kristálycukor
  • 100 g Pipe Rigate, vagy más száraz tészta
  • 3-4 g finom só a tészta főzővízéhez
  • 40 g parmezán
Remind

Elkészítés

A tészta főzővizét a sóval feltesszük melegedni. Ha felforrt, beleszórjuk a tésztát, és készre főzzük. A dióbelet alaposan átválogatjuk (ne maradjon köztük héjdarab), majd egy kis tepsire szórva előmelegített 180 °C-os sütőben 5-6 perc alatt enyhén megpirítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A megmosott bazsalikom szebb leveleit eltesszük a tálaláshoz, a többit lecsípjük a száráról és egy aprítógépbe tesszük. Rászórjuk a megmosott, lecsöpögtetett spenótleveleket, hozzáadjuk a megpucolt fokhagymát, sózzuk, cukrozzuk, majd felöntjük a kétféle olajjal. Végül beleszórjuk a dióbelet is, és magas fokozaton addig mixeljük, amíg egy homogén, harsány zöld színű pestót kapunk. Megkóstoljuk, ha szükségesnek találjuk, még ízesíthetünk rajta sóval és cukorral.

A parmezánból hámozó segítségével forgácsokat készítünk. Ahogy megpuhult a tészta, leszűrjük, hozzáadjuk a kész házi pesztót, és annyi vizet, hogy enyhén híg állagú mártást kapjunk a pesztóból. (Ahogy áll majd a tészta, besűrűsödik a mártás.) Hozzáadjuk a bundázott mogyorót, átkeverjük, és azonnal tálalunk. A tányérba kanalazzuk a tésztát, ízlésesen ráhelyezzük a parmezán forgácsokat, végül a megdíszítjük a félretett bazsalikom levelekkel.

Fotók: Positive Pr

Tanácstalan vagy, hogy mit készíts ebédre? Próbáld ki Veganeeta vegán rakott burgonyáját!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn