Keresés
Close this search box.

Victor Vasarely unokája Budapestre érkezik

Becsült olvasási idő: 2 perc
Victor Vasarely egyetlen unokája, a Fondation Vasarely elnöke, Pierre Vasarely Budapesten mutatja be nagyapjáról írt könyvét.

hirdetés

November 7-én rendezik meg Budapesten a V. Műtárgybefektetési Konferenciát, amelyen idén Victor Vasarely egyetlen unokája, Pierre Vasarely, a Fondation Vasarely alapítvány vezetője is részt vesz, hogy bemutassa, édesapja és nagyapja életútjáról szóló, Vasarely regényes évszázada című könyvét.

Remind

Műtárgybefektetési Konferencia

A konferenciára évről évre a művészeti szcéna szakavatott emberi érkeznek a világ minden tájáról. Tavaly Adriano Picinati di Torcello, a Deloitte Global Art & Finance tanácsadói vállalat koordinátora tartott előadást az érdeklődőnek. A hazai, illetve nemzetközi szinten is meghatározó előadók a globális és hazai művészeti színtérről kívánnak hiteles képet alkotni. Az egész napos rendezvényen a műkereskedelem és a műtárgyvásárlás témakörében hallgathatnak professzionális előadásokat és kerekasztal beszélgetéseket a résztvevők.

A 2023-as rendezvény kulcsszereplője Pierre Vasarely, az op-art és a kinetikus művészet atyjaként világhírűvé vált, pécsi születésű Victor Vasarely egyetlen unokája, aki művészettörténeti családregényét mutatja be a konferencia résztvevőinek.

Vasarely regényes évszázada

Vasarely regényes évszázada című kötet a Fondation Vasarely 50. évfordulójának évében, 2022-ben jelent meg magyarul. Könyvében Pierre nem antik szobrot farag nagyapjának Philippe Dana újságíró közreműködésével, hanem lüktető családtörténetet ír, amelyben a 20. század kis- és nagytörténelme kavarog, és amiben a művészi elit világa és a vasárnapi gyöngytyúk is elfér. A végeredmény az invenciózus mester, Victor Vasarely életének és munkájának története, az alkotóé, aki mindenben izgalmas lehetőséget talált.

Victor Vasarely a 20. századi képzőművészet egyik legjelentősebb alakja, az optikai festészet, azaz op- art legfontosabb alkotója. Művei mindenütt óriási sikert arattak, nemcsak a galériákban és kiállításokon, de a reklámiparban és a divatban, a populáris kultúrában egyaránt.

Remind

A regényes életrajzból kiderül, honnan indult és hová jutott a pécsi születésétől, a felvidéki Pöstyénben töltött gyerekkortól a budapesti tanulóéveken át franciaországi letelepedéséig. Végigkísérjük a szegénységtől a gazdagságig, az ismeretlenségtől a világhírig, látjuk munka közben a reklámgrafikust és a feltörekvő alkotót. A pikáns családi legendákból megismerjük szerelmeit, szenvedélyeit, és azt is megtudjuk, hogyan kapcsolódott össze életében művészet, üzlet és szerelem.

Mindemellett Pierre személyes emlékein keresztül tanúi lehetünk a művészcsalád konfliktusokkal teli kiteljesedésének, illetve a mester francia vidéken eltöltött időskori körülményeiről, a gyerekek és az unoka felnövéséről egyaránt olvashatunk.

Legdrágább művészek

A szervező műtárgy.com a konferencián mutatja be először a legdrágább élő és nem élő művészek rangsorát a legfrissebb A magyar művészek aukciós piaca kiadvány alapján. A kötet csaknem hatvanezer hazai és nemzetközi aukciós leütési ár alapján készült. A nem élő művészek rangsorában Victor Vasarely évek óta az első helyen áll és idén sincs ez másként. A legdrágább nem élő magyar művész nem más, mint Victor Vasarely.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn