Szingli vagy? Töltsd azzal a Valentin napot, aki megérdemli a szeretetedet

Becsült olvasási idő: 3 perc
Valentin-napon nem csak az ünnepelhet, akinek van szívszerelme. Tekinthetünk úgy is február 14-re, mint lehetőségre, hogy kinyilvánítsuk a szeretetünket önmagunk és mások felé. Kerekes Anna cikke.
Hirdetés

Szingli vagy? Töltsd azzal a Valentin napot, aki megérdemli a szeretetedet

Becsült olvasási idő: 3 perc
Valentin-napon nem csak az ünnepelhet, akinek van szívszerelme. Tekinthetünk úgy is február 14-re, mint lehetőségre, hogy kinyilvánítsuk a szeretetünket önmagunk és mások felé. Kerekes Anna cikke.

Az eredetileg keresztény mártírok emlékének szentelt nap mára majdnem az egész világon a szerelem ünnepévé vált. Hazánkban az elmúlt évtizedekben honosodott meg ünnepként a Valentin- vagy Bálint-nap, de még mindig nem tudhat magának népes követőtábort – sokan dacból sem tartják meg –, és korántsem övezi akkora felhajtás, mint mondjuk az Egyesült Államokban. Ennek ellenére itthon is egy teljes iparág épült rá, ezért hiába is határolódnánk el tőle, az üzletek Valentin-napi kínálata emlékeztet bennünk a szerelmesek ünnepének közeledtére. Ha pedig éppen nincs párkapcsolatunk, vagy egy számunkra fontos személy, akivel randevúzhatnánk, az hatással lehet a kedélyállapotunkra. Azonban nem törvényszerű, hogy február 14-ét négy fal között zokogva töltsük.

A szeretet ünnepe

Számomra mindig jobb érzés volt a szeretet, mintsem a szerelem ünnepeként gondolni február 14-re, különösen azóta, hogy sokan ünnepeljük a karácsonyt a szűk családunkkal, és így kevesebb alkalmunk marad az évben arra, hogy a barátain vagy ismerőseink iránti szeretetet valamilyen kedves gesztussal vagy ajándékkal fejezzük ki.

A kielégítő társas kapcsolatok elengedhetetlenek a megfelelő testi és mentális funkcionálásunk érdekében. Minél több emberre támaszkodhatunk, minél több emberrel oszthatjuk meg a problémáinkat és az örömeinket, annál kiegyensúlyozottabbak lehetünk. Ezért ha éppen nincs romantikus kapcsolatod, gondolj úgy a Valentin-napra, mint lehetőségre, amikor számba veheted, kiknek köszönhettél sokat az elmúlt évben: azért, mert segítettek, mert meghallgattak, mert osztoztak örömödben és bánatodban, vagy csupán azért, mert léteznek, és ezáltal jobb az életed.

Ahhoz, hogy kimutasd a szeretetedet vagy a háládat, nincs szükség nagy gesztusokra. Dobhatsz egy üzenetet annak a régi kollégának, akivel mindig jókat beszélgettél; felhívhatod a barátodat, hogy elmondd neki, milyen sokat jelent neked; magadhoz ölelheted a testvéredet, a gyerekedet. Hagy, hogy örömmel töltsön el, hogy a világban zajló nyomasztó események mellett jelen van az életedben a szeretet.

Ha beüt a krízis

A legtöbbünknek volt már része csalódásban. A Bálint-nap környékén zátonyra futott párkapcsolatok és megélt szerelmi kudarcok még a legcinikusabb embert is a kétségbeesés szélére sodorhatják az ünnep közeledtével.

Ha rossz bőrben ér utol a Valentin-nap, valószínűleg többre lesz szükséged egy doboz csokinál vagy egy filmezéssel töltött esténél. Egy néhány napos belföldi vagy külföldi utazás egy kedves barátoddal biztosan jobb kedvre derít. Ezt igényeitektől függően akár egy kis öngondoskodással is összeköthetitek – például elmehettek egy wellness szállodába.

A lényeg, hogy ne titkold el, ha szeretteid támaszára van szükséged, és ne várd el tőlük, hogy ezt maguktól észrevegyék. Ugyanakkor világosan mondd el, hogy segítségre vágysz, és azt is, mire lenne szükséged ahhoz, hogy ne érezd magad nyomorultul ezen a napon. Talán nem minden valósulhat meg úgy, ahogy ideális lenne, de biztosan lesz olyan szeretted, aki melletted lesz.

A toplista tetején

Ha magadat nem szereted, akkor senki mást sem fogsz tudni szeretni igazán – bármennyire is közhelyesen hangzik, épp olyan igaz, mint az, hogy az egészséges élethez nélkülözhetetlen a testmozgás.

Ha előre tudod, hogy el fogsz kenődni a szerelmesek ünnepén, mert nemrég szakítottál, ezer éve vágysz egy párkapcsolatra, vagy dühít, hogy rendre rosszul sülnek el a randevúid, akkor – mint egy jó barát – mondd azt magadnak, hogy szükséged van egy szabadnapra, hogy csak magaddal törődhess.

Semmi esetre se frusztráljon, hogy ez a nap pont február 14-re esik. A lényeg, hogy saját magad legjobb barátjaként vidd el magadat ebédelni, fürdőbe, szaunázni, moziba, színházba, egy kiállításra, masszázsra, vagy bármilyen programra, ami boldoggá tesz. Kapcsold ki a telefonod, felejtsd el a munkát, a gondokat, zárd ki a toxikus ismerősöket, és érezd át, hogy jogod van jól lenni, és magaddal foglalkozni.

Fotók: Pexels

„A tudatosság és az önismeret elengedhetetlen egy jó párkapcsolathoz.” Olvasd el a Csernus Imrével készült interjúnkat is!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés