Keresés
Close this search box.

Újrakezdés a világ túlsó felén – Raj Ráchel története

Becsült olvasási idő: 3 perc
Családi boldogság, sikeres karrier, saját vállalkozás, több üzlet Budapesten, menő webshop, szakmai elismertség – Raj Ráchel keményen dolgozott azért, hogy mindezt megteremtse. Aztán 40 évesen úgy döntött felszámolja addigi életét és tiszta lappal indul egy másik országban, egy másik hivatásban. Balogh Edina írása.

hirdetés

Raj Ráchel sikeres cukrászként több üzletet is nyitott Budapesten. A belvárosi boltja nemcsak az isteni flódnijáról volt híres, de arról is, hogy Ráchel elsőként kezdett bele egyedi torták tervezésébe, kivitelezésébe. Az édességeken túllépve később saját tévéműsora is lett, szakácskönyve jelent meg. Közben férjhez ment, két szép kisfia született, vagyis minden adott volt a boldogsághoz, ennek ellenére két évvel ezelőtt családjával együtt Thaiföldre, Pattayára költözött, ahol nemcsak új otthont, de új karriert is épített, ingatlanokkal kezdett el foglalkozni. De hogy mi áll döntésének hátterében, azt inkább mesélje el ő maga.

Remind

Miért éppen Pattaya?

„A Covid19-járvány és a karantén a mi életünket is felülírta, mégsem tudom azt mondani, hogy sajnos – meséli Ráchel. Akkor voltam negyvenéves, úgy éreztem a sorsom fordulóponthoz érkezett. De természetesen azért üzleti szempontok is közrejátszottak mindebben.  A pandémia időszakát rengetegen nem tudták átvészelni a vendéglátásban, a webshopunk persze jól működött, a könyvemnek már az angol változatát készítettük elő, nem mondhatom, hogy ne lettek volna kilátások. Én mégis változásra vágytam.

A bátyám már régóta Pattayán él és ő volt az, aki tulajdonképpen bogarat ültetett a fülembe. Vele egyre többször és egyre hosszabban beszélgettünk arról, mi lenne, ha mi is kiköltöznénk.  

A lezárások után, ha nyikorogva is, de kezdett beindulni az élet, ám rettenetesen nehézzé vált a vállalkozás működése, így egyre többet kezdtem arról ábrándozni, hogy milyen is lenne egészen új alapokra helyezni az addigi létezésünket. Így vált a pattyai álom egyre inkább valóságossá, és egy addig ismeretlen izgalom vett rajtam erőt. A férjemmel, a gyerekeimmel és édesanyámmal is közösen lassanként a tettek mezejére léptünk, s a bátyám segítségével megtettük a szükséges lépéseket.

Be kell valljam, valahol saját magamat is megleptem a döntésemmel. Mindig is igazi belvárosi lánynak tartottam magam, Újlipótvárosból szinte ki sem tettem a lábam, jó darabig azt sem tudtam elképzelni, hogy Budára költözzek, nemhogy Thaiföldre! 

De akárhogy is gondolkodtunk, osztottunk, szoroztunk mégiscsak az látszott a legjobb lépésnek, ha megyünk. 

Visszatekintve borzasztóan nagy bátorság kellett mindehhez, de akkoriban a rengeteg teendő miatt időnk sem volt mindennek a súlyát felfogni. Ám abban a pillanatban ahogy meghoztuk a döntést, minden egy pillanat alatt átértékelődött.

Esténként, mikor végre le tudtam ülni egy kicsit, gyakran feltettem magamnak a kérdést, vajon tényleg ezt akarod? Válaszként pedig olyan lelkesedés lett úrrá rajtam, amit már régóta nem tapasztaltam.”

Búcsú Budapesttől

Milyen lehet felszámolni egy életet? Kiköltözni a lakásból, eladni, elhelyezni az addig téged körülvevő tárgyakat, emlékeket? Mennyire lehet nehéz bőröndbe pakolni a legfontosabbakat? És mi a helyzet a nem kézzel fogható dolgokkal? A barátságokkal, a rád köszönő ismerősökkel, a város atmoszférájával, az ismerős utcákkal, ízekkel, illatokkal? 

„Természetesen rémesen nehéz volt elbúcsúzni Budapesttől. Pont ezért írtunk is egy listát, hogy melyek azok a helyek ahová még mindenképpen elmegyünk, mik azok a programok, amelyeket muszáj még utoljára átélnünk. Elmentünk jó pár színházba, koncertre, beültünk a kedvenc éttermünkbe, ahol hajnalig cigányzenét hallgattunk. Biztos vagyok benne, hogy ez lesz az egyik első dolog, amit megismétlek, amikor majd visszatérek Pestre. A barátoktól, rokonoktól is egyenként köszöntünk el, de valahogy a tárgyaktól sokkal könnyebben megváltam, mint azt gondoltam. Szerencsére mód volt rá, hogy a legfontosabb emlékeket, a könyveimet vagy a kedvenc étkészletemet magammal hozzam és ez sokat számított, főleg az első napokban.

Minden szempontból érdekes időszak volt. 

Régebben már jártunk Pattayán, vakáción, de akkoriban egészen más szemszögből láttuk a várost. Rengeteg helynek, amik mára fontossá váltak számunkra, a nyaralásunkon egyáltalán nem volt jelentősége. Nagyon érdekes, hogy mennyire más filmet nézel, amikor csak úgy utazgatsz. 

Ráchel azonban nemcsak országot, de szakmát is váltott. A cukrászatot az ingatlanozásra cserélte és már az első évben szép sikereket tudhatott magáénak az új terepen is.


Hogy milyen sikereket ért el Rajchel új szakmájában, azt megtudhatod a Remind bookazine negyedik számából.

Kattints, és rendeld meg most a Remind bookazine negyedik számát, használd a REMIND4 kódot, és november 30-ig ingyen kiszállítjuk neked!

Fotó: Larry Hallegua

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: Bali 5 csodája, aminek a bakancslistádon a helye!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn