Úgy tűnik, idén a karácsonyfák is kisebbek lesznek

Becsült olvasási idő: 2 perc
Advent elérkeztével egyre többen indulunk el a szokásos beszerzőkörútra, hogy hazacipeljük a legjobb vételnek ígérkező karácsonyfát. De vajon mennyit kell fizetnünk érte az idén?
Hirdetés

Úgy tűnik, idén a karácsonyfák is kisebbek lesznek

Becsült olvasási idő: 2 perc
Advent elérkeztével egyre többen indulunk el a szokásos beszerzőkörútra, hogy hazacipeljük a legjobb vételnek ígérkező karácsonyfát. De vajon mennyit kell fizetnünk érte az idén?
Forrás: Rawpixel

Akik rutinos favásárlók, már tudhatják, hogy nem minden évben ugyanazon az áron juthatunk hozzá a karácsonyfához. Az időjárás évről évre nehezebbé teszi a fenyőtermelők dolgát: az aszályos tavasz az elültetett csemeték akár 60-70 százalékát megsemmisíti, a szárazság lassítja a növekedést. De hogyan alakulnak az árak az idei évben?

Kevesebb a fenyő, és többe kerül

Másról sem hallani manapság, mint az árak emelkedéséről. Sajnos a fenyőfák sem lettek olcsóbbak, sőt! Az árak nagyban változtak az eddigi évekhez képest. A háború, az energiaválság és a megemelkedett rezsiárak negatívan befolyásolták rengeteg termék árát, és mindez kihat a fenyőfatermesztésre is. A gyomirtó és a műtrágya beszerzésének költségei a négyszeresére nőttek, de az üzemanyagárak és a munkabérek is sokat emelkedtek. A permetszerek is drágultak, így a főleg az ezüstfenyőt veszélyeztető rozsdagomba elleni védekezés is sokkal nehezebb és költségesebb lett. Sok termelő ezért nem is neveli 2 méternél nagyobbra az ezüstfenyőket, illetve a lucokat sem, mivel nem éri meg nekik. Ennek tükrében a nagyobb ezüst- és lucfenyőkből idén kevés lesz a piacokon.


„A nordmannál 9000-10 000, az ezüstnél 6000-7000, a lucnál pedig 4000-5000-es méterárakra kell készülni” – mondja Udvardy Zsolt szakértő, a www.fenyofa.com tulajdonosa. Aki azt is elárulta, melyik típus a magyarok kedvence: Évről évre megfigyelhető, hogy a nordmann fenyő iránt nő a leginkább a kereslet, ez várhatóan idén sem lesz másképp. Az ezüstfenyő a második helyen szerepel az eladásainkban, és lucból vesznek a legkevesebbet.”

Mi a leginkább környezetbarát megoldás?

Minden fajtának meg vannak az előnyei és hátrányai. A nordmann fenyő levelei puhák, és sokáig megmaradnak, viszont szinte semmilyen illatanyagot nem áraszt. A lucfenyő illata karakteres, ám ez a fajta hullajtja el a leveleit leghamarabb. Talán ezért is keresik jobban az ezüstöt, amely illatos, tartósabb, de szúrós levelű. Jó kompromisszumos megoldás, ha a nordmann mellé lucfenyőágakat vásárolunk. De hogyan tehetünk a környezetünkért is, ha fontos számunkra a fenntarthatóság?

A szakértő szerint ezért érdemes hazai termelőtől vásárolni. Az import fenyő több száz kilométerről érkezik, így az útja során jóval több szennyezőanyag jut a levegőbe, ráadásul hamarabb vágják ki. A műfenyő sem környezetbarát megoldás: a műanyag előállításával rengeteg mérgező anyag jut a környezetbe, ráadásul ez sok energiát igénylő folyamat. Miután pedig a fákat kidobják, borzasztóan hosszú idő alatt bomlanak csak le.

„Egy fenyőárus készletének 5-10 százaléka megmarad, ez országos szinten sok ezer feleslegesen kivágott fenyőt jelent minden évben – folytatja Udvardy Zsolt. Éppen ezért döntöttünk úgy nyolc évvel ezelőtt, hogy még a kivágás előtt lefotózzák és teszik megrendelhetővé a fákat a webáruházunkban. Így csak azt a fát vágják ki, amit már megrendeltek. A többi marad, és majd jövőre talál gazdára! Szerencsére évről évre egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel.” 

Forrás: fenyofa.com

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés