Keresés
Close this search box.

Vízen, lábon, két keréken – Hosszú hétvége a Tisza-tavon

Becsült olvasási idő: 4 perc
A kora ősz a legjobb időszak elmenekülni egy kis időre a nagyváros zajából a természetbe. Ilyenkor még langyosan süt a nap, gyönyörűek a fények, a természet színes pompájában várja a kirándulókat. Fedezzük fel együtt a Tisza-tó vidékét, ahova akár egy hétvégére is ellátogathatunk! László Krisztina írása.

hirdetés

Aki először jár a Tisza-tó vidékén, csak ámul és bámul, milyen gyönyörű vidékre érkezett. A kiépített városokhoz, településekhez szokott szemünknek jólesik a hatalmas szabad tér látványa, a zöld szín ezer árnyalata, a buja növények elvarázsolt vízi labirintusa. Az ember és a természet okos együttműködésének köszönhetően az elmúlt ötven évben vadregényes élőhellyé nőte ki magát ez a vidék, amelynek árteres területe, nádasai milliónyi madár lakhelyéül szolgálnak.

Remind

A Tisza-tó története

Emlékszem, gyerekkoromban az iskolában tanultunk a Kiskörei vízlépcsőről, mint a szocialista idők egyik nagy büszkeségéről, amelyet 1973-ban a Tisza felduzzasztása miatt építettek. Akkor a 127 km2-es vízfelület elsősorban öntözési, árvízvédelemi és áramtermelési célokat szolgált, a természetvédelmi és turisztikai szempontok csak később kerültek előtérbe. Bár mesterséges tóról beszélünk, ezt ma már senki nem veszi észre, Magyarország második legnagyobb tava szárazföldön és vízen is egyaránt felejthetetlen élményeket tartogat az idelátogatóknak.

Aki az aktív kikapcsolódást szereti, kerékpározhat, evezhet vagy válogathat a vízi sportok kínálatából, aki csak feltöltődésre, strandolásra vagy a természet csodáiban való elmélyülésre vágyik, jó helyen jár. A Tisza-tó négy nagy medencéből tevődik össze: a Tiszavalki-, Poroszlói- és Sarudi-medencéből és az Abádszalóki-öbölből, ezek mindegyikét, vagyis a Tisza-tó teljes területét be lehet járni különböző vízi járművekkel, ezért állíthatjuk, hogy a Tisza-tó az ország talán legizgalmasabb vízi túra terepe. A tó nagy része a Hortobágyi Nemzeti Park részeként Unesco világörökségi védelmet élvez.

Pattanj nyeregbe!

Jól kiépített kerékpárút, sík terep, festői szépségű táj. Nem csoda, hogy az egyik legnépszerűbb program a Tisza-tó körül a kerékpározás. Nem kell otthonról ide szállítani a biciklinket, itt helyben bérelhetünk normál vagy elektromos bringát. Két kör közül választhatunk, a kisebb 65 kilométer hosszú, a nagyobb 90 kilométer. Első hallásra nagy távnak tűnik, de mivel a kerékpárút a Tisza-tó legszebb látnivalóit is érinti, amelyekre biztosan mi is kíváncsiak vagyunk, gyorsan eltelik az idő és a többszöri megállás miatt, kevésbé fáradunk el.

A kerékpárút jelentős része a gáton vezet végig, tökéletes sík területen, jobbra balra hatalmas fák, bokrok tarkítják a tájat. Fejünk felett madarak raja húz el, a fákon mókusok szaladgálnak és az úton pocok, sündisznó cammog át az egyik oldalról a másikra. Jó vagy rossz hír: a tó körül elvétve találunk éttermet, kávézót és a Balatonhoz képest csak kevés kiépített strand várja a fürdőzőket.

Irány a nádas!

A Tisza-tó állóvíz, és amikor ráevezünk a Tiszára, ott sem kell nagy áramlásra, vagy sodrásra, örvényekre számítani. De ha fúj a szél, vagy egy túl sebesen elhaladó motorcsónak veri fel a vizet, előfordulhat, hogy a kezdő evezős beborul. Ez azonban ne vegye el a kedvünket a vízi felfedezőúttól, kajakkal és kenuval lehet legmélyebbre bejutni a partmenti, labirintusszerű nádasba, a fák vízbe hajló ágai közé, ahol a végtelen csendet csak a madarak szárnycsapkodása, csiripelő hangja töri meg. A kényelmesebb megoldást kedvelők GPS eszközökkel felszerelt motorcsónakot is bérelhetnek, vagy szervezett kishajós kiránduláson vehetnek részt szakképzett túravezetők kíséretében.

Nyáron sok a strandoló, fürdőző ember, ősszel viszont horgászok lepik el a nádasokkal benőtt partot, vagy csónakokkal indulnak pecázni. A legtöbb őshonos magyar hal megtalálható ebben a vízben, több mint 50 faj él itt, a húsz méteres mélységekben alvó harcsaóriásoktól az öblítőcsatornák balinjain át, a nádszéleket lakó pontyokig. A Tisza-tó madárvilága is egyedülálló, több mint kétszáz madárfaj tűnik fel rendszeresen a környéken, evezés vagy hajókázás közben megcsodálhatjuk őket. A víztükrön sok az egybefüggő hínárfelület, közöttük feltűnik néhány pompás tavirózsa, egy kis fehér színt csempészve a zöld különböző árnyalatába.

Kihagyhatatlan programok

A Tisza-tó megkerülhetetlen látnivalója a Poroszlón található Ökocentrum. Ez a madarat szimbolizáló épület a tó különleges élővilágát bemutatja be és itt található Európa legnagyobb édesvízi akváriuma is, amelynek 1 millió liter összetérfogatú vízrendszerében óriás vizák, balinok, csukák, harcsák, vidrák, hódok élnek. Érdemes felmenni a kilátótornyába, ahonnan szemünkkel végig pásztázhatjuk a tiszai tájat.  Az Ökocentrum kikötője közvetlenül a Tisza-tó partján van, innen is el lehet kezdeni a vízi túrákat.

Ha már a vízen vagyunk, nem szabad kihagyni a vízi kilátókat, amelyek csak a víz felől közelíthetőek meg. Fattyúszerkő, Bölömbika, Küszvágó csér… Ezek a furcsa szavak egy-egy itt honos madár elnevezései, a többszintes kilátók is róluk kapták a nevüket. Csodás panoráma nyílik ezekből a faépítményekből a tájra.

S ha marad még egy kis időnk, látogassuk meg a Tisza-tavi vízi sétányt is. „Másfél órás kirándulás és 2000 lépés a víz felett”, ez a felirat várja az ide érkezőket a poroszlói Fűzfa kikötőben, ahonnan a Tisza-tó egyik legszebb fapallós tanösvényéhez juthatnunk el csónakkal. A tanösvény október 31-ig van nyitva, két madárvárta, egy pihenősziget, egy megfigyelőtorony és egy interaktív játéktér szórakoztatja a vendégeket.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn