Tibeti hangtálakkal a stressz ellen

Becsült olvasási idő: 5 perc
Több ezeréves megfigyelés alapján a tibeti hangtál, valamint a gong hangja és rezgése jó hatással van az emberi szervezetre. Juhász Marianna írása.
Hirdetés

Tibeti hangtálakkal a stressz ellen

Becsült olvasási idő: 5 perc
Több ezeréves megfigyelés alapján a tibeti hangtál, valamint a gong hangja és rezgése jó hatással van az emberi szervezetre. Juhász Marianna írása.

A tibeti hangtálak egyebek között elősegítik az ellazulást, oldják a stresszt és támogatják a koncentrációs képességünket. Különös rezgésük és gazdag, mély hangjuk továbbá segítik megtapasztalni a belső harmóniát, az immunrendszer erősítésével edzik a szervezet öngyógyító képességét.

Írásos feljegyzések tanúskodnak arról, hogy a hang- és rezgésterápiát, mely egyszerre hat a tudatra, az érzésekre és a fizikai valónkra, már a Buddha is használta gyógyító szertartásai során. Az ősidők óta használt módszert ma már a testi-lelki harmónia megteremtését segítő szakemberek, köztük Szabó P. Marianna is alkalmazza egyéni és csoportos foglalkozásain.

„Éreztem, hogy változtatnom kell”

A rezgés- és hangterapeuta a ’90-es évek végén, a Testnevelési Főiskola hallgatójaként ismerkedett meg egy jógaórán a hangtálakkal. Marianna úgy emlékszik, a rezgés csodálatos ereje azonnal elvarázsolta, ám akkor még nem is sejtette, hogy évekkel később ez a rajongás életmóddá formálódik, és a hangtálak, a tibeti gonggal együtt, részei lesznek a mindennapjainak.

„Néhány évvel ezelőtt a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy a stressz, ami nap mint nap ér, milyen idegi fáradtságot, kimerültséget, kiégést okoz, hosszú távon pedig képes megbetegíteni a testemet is. Éreztem, hogy változtatnom kell. Így találtam rá ismét a jógára és vele együtt a hangtálakra. A Narada Védikus Akadémián ismerkedtem meg a hatha, majd a Yin jógával, illetve a hangtálak művészi szintű használatával. Ez utóbbi élményem szerelem volt első hallásra, mely egyenesen az Ezokurzus természetgyógyászati központba repített, ahol akkreditált egyéni hangtál kezelést tanultam, majd a Gong Akadémián tanúsítványt szereztem. Itt már a hangtálak és a gong együttes használatát, relaxáció és meditáció elméleti és gyakorlati elemeit is elsajátítottam. Részt vettem Garábon (Grabensia) a HangHíd intuitív testkezelési technika képzésén is, mely tovább bővítette a hangtálak iránti vonzalmamat, szeretetemet” – sorolja Szabó P. Marianna. Hozzáteszi, a hangtálakról is órákig tudna mesélni.

Védikus hagyományok, ősi receptek

Tudomása szerint a hangtálak létezése olyan régre vezethető vissza, mint amióta az ember fémeket használja. A hangtál ma már világszerte, így itthon is az egyik legismertebb hangterápiás eszköz, melyet a keleti és most már a nyugati alternatív gyógyászatban is használnak.

A tálak anyagukat tekintve 5, 7 vagy 12 féle fémből készülnek, és többnyire Indiában állítják elő kézi munkával, de Nepálban és Tibetben is működnek olyan manufaktúrák, amelyek hangtálakat készítenek.

A tálak kovácsolása több évszázados hagyományon alapszik. Eszerint, ha egy hangtál hét fémet tartalmaz, mindegyike egy-egy bolygót szimbolizál és energetikailag egy-egy bolygó tulajdonságait érvényesíti a tál használata során: az arany a Napot, az ezüst a Holdat, a higany a Merkúrt, a réz a Vénuszt, a vas a Marsot, az ón a Jupitert és ólom a Szaturnuszt.

A prémium minőségű Peter Hess tálak egyedülálló módon 12 féle fémötvözetéből készülnek, melyeket kifejezetten egyéni kezelésre készítenek. Ezeket használja Marianna is az egyéni hangmasszázsok alkalmával, hiszen ezeknek a tálaknak csodálatos hangjuk és rezgésük van. Miután védikus hagyományokra épülő ősi recept alapján készülnek, egyszerre képviselik az ősi védikus tudást, valamint az univerzum rendjének harmonikus hangjait.

A tálak alkalmazási körét meghatározza a minősége, a hangja, az összetétele, a nagysága, illetve, hogy egyéni vagy csoportos hangfürdőnél használják-e. A tálakból a hangokat különböző ütővel és különböző módon megszólaltatva tudják előcsalogatni.

A hangtálakhoz hasonlóan a gong is egy többezer éves múltra visszatekintő, ősi, Ázsiában igen elterjedt hangszer. A gongok készítőit minden kultúrában nagy tisztelet övezte, kivételes szellemi erőt és lelkierőt tulajdonítottak nekik. Mielőtt a mesterek hozzákezdtek egy gong készítéséhez, több napon át böjtöltek és meditáltak, s csak az arra alkalmasnak tartott napon kezdtek hozzá a munkához. Kínában az emberek még ma is nagy tisztelettel érintik e hangszert, s nagy megbecsülésnek örvendenek a készítő mesterek.

A gong az utóbbi évtizedben világszerte egyre népszerűbb eszköze a hangterápiának, a relaxációs, meditációs és spirituális gyakorlatoknak. Egyre többen élvezik a hangfürdő, gongfürdő, hangmasszázs, sejtmasszázs testre és lélekre gyakorolt jótékony hatásait. A hangszert különböző keménységű ütőkkel hozzák rezgésbe.

A hangok a test és a tudat egységesítését szolgálják

Arra kérdésre, hogy milyen hatással vannak a hangtálak és a gong az emberre, Marianna egyetlen szóval válaszol: isteni. „A hangtálak hangja és rezgése együttesen hat az emberre, melyek elindítják testünkben az öngyógyító folyamatokat. Harmonizálnak, megnyugtatnak, feltöltenek, ellazítanak, ezáltal megtapasztalhatjuk azt az ősbizalmi állapotot, amit utoljára a magzati korban élhettünk át, édesanyánk méhében.

Miután a rezgések a tudatunkra is hatással vannak, a hangtál hangjai segítik az elengedést, lecsillapítják a felkavaró gondolatokat és indulatokat. A hangot évezredek óta hívják segítségül a test és a tudat egységének megteremtéséhez mantrákkal, imákkal, zenehallgatással, recitálással, hiszen ezek a hallóidegeken keresztül az agykérgi területeket ingerlik, és így váltanak ki pozitív élettani hatásokat.

A rezgés elsősorban a testünkben található rendkívül jó éltető és közvetítő közegen, a vízen keresztül hat. Amikor egy követ dobunk a tóba, koncentrikus körök keletkeznek a vízfelszínen és terjednek egyre nagyobb körökbe. Mikor egy hangtálat megszólaltatunk – akár testen, akár test mellett –, a testben lévő vízsejtek is a tó vizéhez hasonlóan reagálnak a hangtál rezgéseire. A megszólaltatott hangtálakból előhívott rezgések bejutnak a testünkbe, és mint a tó vizében, koncentrikus körökben végig áramlanak rajta, megmozgatva a mintegy százbillióra becsült sejtünket” – avat be a hangterápia mechanizmusába Szabó P. Marianna.

Hozzáteszi: „Nepálban úgy tartják, hogy az ember, aki harmonikusan rezeg, az egészséges is. Amennyiben hamis hangok érik, kibillen egyensúlyából, és beteg lesz. Ha egy harmóniából kibillent embert ismét harmonikus hangok érik, ismét középpontjába kerül, és egészséges lesz. Az egyensúlyra törekvés egy természeti törvényszerűség. Ezt a harmóniát az erős külső behatások és a saját elzárkózásunk akadályozhatja.”

A hangtál nemcsak gyógyít, a megelőzésben is segít

A hangtálak eredményesen alkalmazhatók a legtöbb olyan probléma megoldásában, melyek tartós stressz miatt alakultak ki. Például hát- és deréktáji fájdalmak fellazítására, nyaki és vállizomzat lazítására, energia blokkok oldására, aura- és csakratisztításra, energetizálására, koncentráció javítására. De kiváló eredmények érhetők el vele tanulási nehézségek, figyelemhiányos hiperaktivitási vagy koncentrációs zavarok esetében, valamint alvási problémák kezelésében.

A rezgés- és hangterapeuta azonban kifejezetten hangsúlyozza: nagyon fontos, hogy a kezelés nem alkalmazható abban az esetben ha valakinek beépített szívritmus szabályozó készüléke (pacemakere) van, epilepsziára hajlamos, első trimeszterben lévő várandós, akut gyulladással küzd. Szintén mellőzni kell műtét után közvetlenül, illetve gyógyszeres pszichiátriai kezelés alatt álló betegeknél.

 

Marianna azoknak is javasolja a hangtálak és a gong jótékony hatását, akik nem küzdenek semmiféle testi vagy lelki problémával, ugyanis ezek az ősi eszközök nemcsak a gyógyulásban, hanem a harmónia megőrzésében is segítenek. Egyebek között támogatják a stresszhelyzetek megelőzését, békésebb megélését, a tartós stressz állapotokból való könnyebb kilépést.

A hangterápia preventív hatását mi sem bizonyítja jobban, minthogy Marianna számos sportolónál alkalmazza eredményesen a kezelést. Büszke arra, hogy az egyik legsikeresebb magyar futó az általa megtanított légzéstechnika segítségével két hét alatt jelentősen javított az időeredményén, mely a dobogó legfelső fokára repítette. 

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés