Keresés
Close this search box.

10 szakértői tipp, hogy becsempészd a természetet az otthonodba

Becsült olvasási idő: 4 perc
Az ősz beköszöntével a kertből a lakásba költözünk, becsukunk ajtót és ablakot, nehogy bemerészkedjen a hideg. A természetet azonban a hűvösebb hónapokban sem kell kizárnunk az otthonunkból.

hirdetés

Normafa Síházba lépve egy meghitt, otthonos térben találjuk magunkat, ahol a zöld környezetre nyíló, hatalmas ablakoknak, a természetes anyagoknak és a meleg színeknek hála a négy fal között is kapcsolatban maradhatunk a természettel. Ki ne vágyna arra, hogy az hasonló hangulatot teremtsen a saját otthonában? Akár fás kerttel körülvett házban, akár belvárosi lakásban élünk, néhány belsőépítészeti és lakberendezési praktikával mi is becsempészhetjük a természetet az otthonunkba. Erre vonatkozóan Bagota Réka, a Normafa Síház Étterem társbelsőépítésze látott el bennünket tippekkel.

1. Engedd be a fényt

„Akár családi házról, akár lakásról legyen szó, a nyílászárók szerepe rendkívül fontos” – mutat rá Réka. Ha van rá lehetőségünk, bővítsük a nyílászárókat, hiszen így több természetes fényt engedhetünk be az otthonunkba. „A Normafa Síház tervezése esetében is arra törekedtek az építészek, hogy minél kevesebb olyan összefüggő falfelületet kapjunk, amely visszafogja a természetes fény bejutási lehetőségét.”

2. Nem mindegy, hol alkalmazol osztott ablakot

Hiába vagyunk a klasszikus stílus kedvelői és vágyunk arra, hogy az otthonunk egy mesebeli erdei házikóra hasonlítson, nem mindegy, hogy milyen jellegű térben alkalmazunk osztott ablakot. „A nagypolgári lakások esetében teljesen életképesek az osztások, mivel ezek nagy felületű ablakokkal bírnak” – mondja Réka. „Egy nyomottabb térben, kisebb ablakfelület esetében viszont azt javaslom, hogy minél szélesebb, osztás nélküli üvegfelületeket hozzunk létre.” Ha az osztott ablakok szerelmesei vagyunk, de nincs lehetőségünk hozzányúlni a homlokzathoz, Réka azt javasolja, jelenítsük meg az osztott beltéri ajtókon és kombináljuk őket üvegbetéttel annak függvényében, hogy milyen térben kapnak helyet.

3. Válassz világos padlóburkolatot

A padlóburkolat kiválasztása sokkal fontosabb, mint hinnénk. Ha a természet könnyedségét szeretnénk megidézni az otthonunkban, válasszunk világos színeket és természetesebb, melegebb árnyalatokat, lehetőség szerint eredeti fapadlót, vizes helyiségekbe kőhatású járólapokat. „Ha valaki mégis ragaszkodik a szürke árnyalathoz, egyéb faburkolatokkal kompenzálhatja a hideg színt.”

4. Teremtsd meg a kontrasztok egyensúlyát

Ugyan a meleg árnyalatok meghitté teszik a lakásunkat, ha szeretnénk karaktert adni az otthonunknak, elengedhetetlen, hogy egyensúlyt hozzunk a belső terekbe. Válasszunk olyan kiegészítőket – lámpatesteket, fém bútorvázakat vagy akár ajtókilincset –, amik kompenzálják a meleg színeket és felületeket. „Mindig fontos, hogy megtaláljuk a két véglet közötti egyensúlyt” – mutat rá Réka.

5. Búcsúzz el a függönytől

Ma már egyre kevesebben akasztanak függönyt vagy szerelnek redőnyt az ablakaik elé ezzel a teljes transzparenciára törekedve kiterjesztve a nappalira, konyhára. Ha van olyan helyiségünk, aminek az ablakai zöld területre néznek, érdemes kipróbálnunk ezt a trendet.

6. Válasszuk meg okosan a belső növényzetet

A szobanövényekkel a belvárosi lakásokba is könnyen belophatjuk a természetet. A növényeket azonban érdemes gondosan kiválasztani, odafigyelni arra, hogy mennyi fényre vagy vízre van szükségük. „Erre léteznek szakemberek, akik megvizsgálják, milyen opciók szólhatnak hosszú távra az otthonunkban” – mondja Réka. „Ha viszont nem szeretnénk külső szakembert bevonni, mindenképpen olvassunk utána, hogy milyen növények bírják azokat a helyiségeket, ahol kevés a természetes fény, vagy mi az, amit nem kell két-három naponta locsolni.”

7. Ne bagatelizáljuk el a világítást

Hiába vannak hatalmas ablakaink, az őszi-téli időszakban kevesebb természetes fény jut be az otthonunkba, amit a világítás segítségével kell kompenzálnunk. „Lehetőség szerint ne csak a szoba közepére tegyünk egy függesztéket. Vizsgáljuk meg, hogy világítástechnikailag milyen lehetőségeink vannak. A Normafa Síházban megvoltak a fix mennyezeti kiállások, ezért további beavatkozás nélkül sínrendszereket használtunk, hogy azokba külön spotokat és függesztékeket applikálva biztosítsunk elegendő fényt az éttermi asztalok felett.”

8. Virágoztasd fel a falakat

Ha nem szeretnénk az otthonunkban falburkolati beépítést alkalmazni, válasszunk falevél, faerezetű vagy virágos tapétát, de figyeljünk oda, hogy megtartsuk a földszínekre hajazó természeti színeket, amik harmonikusan lazítják a teret.

9. Használj természetes kiegészítőket

Válasszunk természetes anyagú berendezési tárgyakat: lenvászon textíliákat, rattan kiegészítőket. „A természetes juta szőnyeggel egy külső elemet csempészhetünk az otthonunkba, ráadáasul a juta nagyon praktikus, mivel hő-és hangszigetelő hatású, antisztatikus, nem utolsó sorban könnyen takarítható” – magyarázza Réka.

10. Nyúlj világos színekhez

„Ha a tér megkívánja, a fehér falszín is tud öltöztetni” – mondja Réka. „Nem kell minden esetben agyontapétázni vagy agyonfesteni a falakat.” Azt javasolja, mielőtt tapétavásárlásra adnánk a fejünket, konzultáljunk szakemberrel vagy gondoljuk végig, hogyan teremthetjük meg a vágyott összhangot az otthonunkban.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn