Keresés
Close this search box.

Takarékossági kisokos

Becsült olvasási idő: 3 perc
Spórolunk az élelmiszereken, a rezsin, a szórakozásra szánt kiadásokon, próbáljuk túlélni a gazdasági válságot. Mindezek mellett léteznek olyan bevált praktikák, amelyekkel jelentős összegeket lehet megtakarítani.

hirdetés

Remind
fotó: Pixabay

Az egész Európát sújtó rekordmagas infláció hatására minden eddiginél tudatosabban kell kezelni a pénzügyeinket. Úgy rendszerezni a kiadásainkat, hogy még a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben is tudjunk tartalékot képezni. Nem könnyű feladat, ezért jól jön bármikor néhány jó tanács.

Zádor Balázs, a RECASH egyik alapítója szerint elsőre mindenkinek a klasszikus értelemben vett spórolás jut az eszébe, amikor inkább meghúzzuk a nadrágszíjat, és a nem létfontosságú élelmiszereket, ruhákat, műszaki cikkeket és egyéb termékeket hagyjuk a boltok polcain. Ezzel valóban sok pénzt meg lehet takarítani, de ma már többek közt a technológiai vívmányoknak is köszönhetően számos olyan trükköt ismerünk, ami ezenfelül a pénztárcánk javát szolgálhatja.

Remind
Zádor Balázs, a RECASH egyik alapítója | Fotó: RECASH

Tudatos költségkövetés

A mai pénzügyitanácsadó-alkalmazások már képesek arra, hogy minden apró kiadásunkat, az összes rezsiköltséget, számlákat és a többi pénzügyi teendőt is egy helyen, átláthatóan kezelhessük. Ilyen többek közt a magyar fejlesztésű Koin is, amely segít, hogy sose folyjon ki a pénz a kezeink közül. Külön öröm, hogy ősztől egy uniós jogszabálynak köszönhetően minden banknak kötelező lesz megoldania, hogy automatikusan kezelhessék az appok a költési adatainkat. Magyarul így minden kiadásunkat egy helyen láthatjuk majd.

Előfizetések kezelése

Sokaknak ismerős lehet a helyzet: három, öt vagy akár tíz streaming-, zenemegosztó vagy egyéb online szolgáltatásra fizetnek elő, aminek jó esetben is csak a felét használják, azt is csak ritkán. Hamar megszokássá válhat, hogy a cégek levonják a számlánkról az előfizetési díjat, így arról a pénzről tulajdonképpen idővel „le is mondunk”. A Netflixért, Spotifyért, Disney+-ért és minden más előfizetéses szolgáltatásért érdemes csak azokban a hónapokban pénzt kiadni, amikor tényleg ki is használjuk azt. Nem is hinnénk, de felhasználói aktivitástól függően akár több 10 ezer forintot spórolhatunk így havonta.

Remind
fotó: Pixabay

Pénzvisszafizetési rendszerek

Világszerte rendkívül dinamikusan nő a pénzvisszafizetési rendszerek népszerűsége, melyek már itthon is elérhetőek. A RECASH app használatával a felhasználók minden vásárlásuk után szemmel látható összeget, akár 40 százalékot kapnak vissza a kereskedőktől. A mobilapp segítségével nem kell többé üzletenként különböző kártyákat felmutatni a kasszáknál, vagy QR-kódok beolvasásával bajlódni, ugyanis a regisztrált felhasználók automatikus pénzvisszatérítéshez jutnak minden bankkártyás fizetést követően. A visszakapott pénz teljesen szabadon költhető el, melyet visszautalhatunk a saját bankszámlánkra, így jócskán eltér a megszokott hűségprogramoktól, ahol csak az adott márkánál költhető el a kapott kedvezmény.

Bevásárlási lista írása

Sokan hajlamosak beleesni abba a hibába, hogy impulzusvásárlóként olyan termékeket is betesznek a kosárba, melyekre nincs is szükségük. A hatékony spórolás tehát nemcsak arról szól, hogy kifejezetten az akciókat keressük a polcokon, hanem arról is, hogy mit és miért veszünk meg az üzletekben. Fontos lehet már az indulás előtt bevásárlási listát írni annak érdekében, hogy a különböző ajánlatok és marketingfogások véletlenül se tudjanak összezavarni minket. Ezen egyébként még inkább segíthet, ha bizonyos időközönként, akár hetente tartunk egy nagybevásárlást, és nem naponta térünk be a boltokba, hiszen így kevesebb esélyünk adódik az indokolatlan termékvásárlásra.

Ár-összehasonlító oldalak

És ha már bevásárlás, az sem mindegy, hogy hol és mikor vásároljuk meg a számunkra épp szükséges termékeket. A RECASH pénzügyi szakértői szerint márkahűség helyett a nehéz időkben mindig törekedjünk arra, hogy az adott áruhoz a legolcsóbban jussunk hozzá lehetőség szerint, egy-egy termék árában ugyanis akár több ezer forintos különbség is lehet. Erre valók az úgynevezett ár-összehasonlító oldalak, mint például az Árukereső, ahol több mint 20 millió termék árát vethetjük össze különböző kereskedőknél naprakészen. Ezáltal nemcsak a döntés lesz könnyebb, de a pénztárcánk is vastagabb maradhat.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn