Keresés
Close this search box.

A szűrővizsgálatok akkor is fontosak, ha egészségesnek érezzük magunkat

Becsült olvasási idő: 2 perc
Egészségünk hosszú távú megőrzésének fontos eszköze az is, hogy betegségeinket időben felismerjük és kezeltetni kezdjük. Ehhez pedig elengedhetetlenek a szűrővizsgálatok. Kerekes Anna írása.

hirdetés

Mire jó a szűrés?

A szűrővizsgálat lényege, hogy a még panaszt nem okozó, de már jelen lévő betegségeket jó eséllyel korai, még gyógyítható, kezelhető stádiumban észrevegyék. Ha tehát tökéletesen egészségesek, fittek és fiatalok vagyunk, akkor is el kell járnunk, sok betegség ugyanis bármilyen életkorban jelentkezhet, és kezdeti stádiumban nem ad tüneteket. Fazekas-Pongor Vince népegészségtani és prevenciós szakorvos segítségével összefoglaljuk, hogy egy egészségtudatos embernek milyen szűrésekre kellene eljárnia.

Ami mindenkinek fontos

Már fiatal felnőttkortól érdemes évente egyszer teljeskörű laborvizsgálatot végeztetni, amelyben a vér-, vizeletvizsgálat és vérnyomásmérés is szerepel. Emellett érdemes évente fogorvoshoz is ellátogatni.  Amennyiben gyakran váltogatjuk a szexuális partnereinket, rendszeresen STD szűrésre is szükséges járni. Ennek gyakoriságáról érdemes orvossal beszélni.

A bőrgyógyászok ajánlása szerint évente anyajegyszűrésre is el kell menni amellett, hogy havi rendszerességgel mi magunk is átvizsgáljuk a bőrünket.

Ötven év felett mindenkinek ajánlott a vastag-, illetve végbélrákszűrés, amely esetében a székletvér-vizsgálatot kétévente ingyenesen elvégzik. Ezt adott esetben szakorvossal történő konzultációt követően 5-10 évente egy teljes kolonoszkópiával is kiegészítik.

Hatvanöt év felett mindkét nemnek ajánlatos érzékszerveik megfelelő működését is ellenőriztetni évente. Nők esetében a változókortól (65 év felett viszont mindképp), míg férfiak esetében hetvenéves kortól kezdve évente érdemes elvégeztetni a csontsűrűség-vizsgálatot is.

Végül pedig, amennyiben dohányzunk, és 50 év felettiek vagyunk, érdemes lehet alacsonydózisú CT-t is készíttetni. Előtte mindenféleképpen beszéljünk háziorvosunkkal és/vagy egy pulmonológussal.

Remind

Csak nőket érintő vizsgálatok

Húszéves kortól minden nőnek ajánlott az évenkénti nőgyógyászati vizsgálat. Emellett 25 és 65 év között három évente, de akár évente is érdemes méhnyakrákszűrésre elmenni, amelyet az orvos által javasolt időközökben HPV vizsgálattal is ki kell egészíteni.

Átlagos rizikójú nők esetében 45 és 65 év között kétévente ajánlott a mammográfiás vizsgálat, mely az emlőrákokat akár már nagyon korai stádiumban is képes lehet kimutatni, és amelyet egyes esetekben ultrahangos vizsgálattal is kiegészítenek. A gyakoriságban, és az életkor tekintetében, amikor a szűrést célszerű elkezdeni, változó az egyes országok és szakmai szervezetek ajánlása.  A Magyar Radiológusok Társasága például már inkább 40 év felett és évente ajánlja a mammográfiás szűrést, különösen azoknak a nőknek az esetében, akiknek a családjában már fordult elő emlő- vagy petefészekrák. Magyarországon minden 45 és 65 év közötti nő kétévente kap behívót mammográfiára, melyet ebben az esetben ingyenesen elvégeznek. A vizsgálatokat adott esetben ultrahanggal is szükséges kiegészíteni, illetve az is nagyon fontos, hogy egy szakorvossal történő beszélgetés során minden nő már fiatalon tisztában legyen a saját egyéni rizikófaktoraival.

Férfiak szűrése

A herék havonkénti tapintásos önvizsgálata már fiatalkorban is fontos. 45 éves kortól évente érdemes rektális-digitális prosztatavizsgálatra menni. Ezt a vizsgálatot ki lehet egészíteni a vér prosztata-specifikus antigén (PFA) szintjének a megmérésével is.

A szűrővizsgálatokról szóló teljes cikket megtalálod a Remind Bookazine második lapszámában!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn