Keresés
Close this search box.

Anya leszek, semmi pánik! – Mit rejtsen a kórházi táska?

Becsült olvasási idő: 6 perc
Lehetünk-e tudatosak az anyává válás időszaka alatt, és legyőzhetjük-e az anyaságról kialakult prekoncepciókat? Rovatunkban kolléganőnk, Tóth-Iványi Petra saját tapasztalatai alapján keresi a választ.

hirdetés

Ha kismama vagy, biztosan végignéztél legalább egy „Mi van a kórházi táskámban?” You Tube videót. Így voltam ezzel én is, az igazán hasznos dolgokat mégsem videókból szedtem össze. A kórházi Facebook csoport komment szekciójában találtam egy igazán hasznos és mindenre kiterjedő listát. Természetesen annak a kórháznak a weboldalán is érdemes tájékozódni, ahol szülni fogsz, de ezekről sok esetben pont a praktikus dolgok hiányoznak. Következzen hát egy személyes tapasztalataimmal kiegészített pro lista arról, hogy mi mindent rejtsen a kórházi táska!

Mennyi? Milyen? Mekkora?

Először is: két táskára lesz szükséged. Egyre, amit a szülőszobára viszel magaddal és egyre, amit elegendő a szülés után felvinni a szobátokba, ebbe tedd a baba dolgait is. Akármennyire csábítóak a „Mom bag” és „Dad bag” feliratú táskák, szerintem erre az egy alkalomra teljesen felesleges külön táskát vásárolni. Én egy kis gurulós bőröndöt és egy közepes méretű sporttáskát vittem magammal. A méret kiválasztásánál vedd figyelembe: nem biztos, hogy egy állami kórház esetén túl nagy hely lesz a szobádban (amit az esetek többségében megosztasz valakivel) a táskáid számára.

Remind

Mi legyen a szülőszobai kórházi táska tartalma?

Orvosi maszk

Egészségügyi intézetekben még mindig kötelező a használata. A szülő nő ugyan vajúdás közben leveheti, de a folyosón várakozva vagy a kísérődnek jól jöhet.

Papucs

Kényelmes! Vízálló! Ne a legújabb Gucci lépegetődet dobd be, mert sajnálni fogod, ha rácsöppen valami…

Hálóing

Van olyan kórház, ahol külön kritérium van arra vonatkozóan, hogy milyen legyen a hálóinged. Ennek érdemes utánanézned vagy utánakérdezned. A szülőszobán általában meleg van, így évszaktól függetlenül nem érdemes túl meleg opciót választani. Ha te mégis fázós típus vagy, akkor tegyél be egy extra köntöst. Ami szintén fontos szempont, hogy olyat válassz, amit nem sajnálsz, mert lesznek különböző váladékok, amik távoznak a testedből. 

Felnőtt pelenka

Ha már váladékok, akkor én az egyik legszuperebb dolognak a felnőtt pelenkát tartom. Hidd el, a legutolsó dolog, amivel foglalkozni szeretnél vajúdás közben, hogy elmozdult a betét, átázott, cserélni kell, hol a kuka, kicsöppent valami… Nem ciki, nem kényelmetlen, ebben az élethelyzetben egy szuper eszköz! Környezetkímélőbb megoldás a menstruációs bugyi, de megmondom őszintén, a benntartózkodás idejére én elengedtem az ilyesfajta elveimet.

Törölköző

A legfőbb szempont itt is az, ami a hálóing esetében: olyat vigyél magaddal, amit nem sajnálsz!

Ételek és italok

Víz és izotóniás ital.  A szülés egy komoly fizikai munka, éppen ezért nagyon fontos a folyadékpótlás! Vigyél magaddal sportkulacsot, szívószálat vagy eleve olyan kialakítású palackot válassz, amiből semmilyen pozícióban sem okoz gondot az ivás. A kísérődre is gondoljatok a pakolásnál. Ő is biztosan meg fog szomjazni. Inkább többet vigyetek, mint kevesebbet. A maradék úgyis marad veled a benntartózkodáson. Én szívószálas gyümölcsleveket is vittem. Ezek a férjemnek és nekem is jólestek.

Az ételeket tekintve megoszlanak a vélemények arról, hogy mit lehet és mit nem. Én müzliszeleteket, csokit, ropit, reggeli kekszet, puffasztott rizses chipseket vittem. A szülés alatt is jó volt pár falatot bekapni, utána pedig egyenesen életet mentettek!

Masszázs olaj

Vajúdás alatti masszázshoz. Hatására ellazul a test és oldódik a félelem. (Ajánlom a Panarom gyöngéd szülés csomagját.)

Domestos nedves törlőkendő

Ez a teljes kórházi benntartózkodás alatt nagyon hasznos!

Kézfertőtlenítő

Sajnos ez sem alapfelszerelés minden kórházban, így érdemes bedobni egy kisebb kiszerelést.

Szennyes zacskók, sima zacskók

A szülést követően minden szennyesedet bele tudjátok dobni és a párod könnyedén hazaviheti kimosni, beáztatni, nem kell bent tárolnod. 

Mit vigyen a kísérőm?

A kísérőd vihet táskát magának, de az is teljesen elegendő, ha a te szülőszobai táskád oldalzsebébe, egy külön zacskóba teszitek bele az alábbiakat, hogy könnyen ki tudja szedni, ha esetleg szét kéne válnotok.

Apuka szett

A kórházi automatákban is lehet kapni, de szerintem online érdemes megrendelni, így nem kell kapkodni, keresgélni.

Papucs

Hiába a lábzsák, amit ráhúzhat a cipőjére, a több órás benntartózkodásnál nagyon beleizzad a láb, így érdemes a kísérőnek is egy váltó papucsot bedobni. Persze ha ez kimarad, nem dől össze a világ.

Étel és ital – neki is

Erről fentebb már írtam, de itt is kiemelem. Nem csak te leszel éhes és szomjas.

Covid gyorsteszt

Kórházra válogatja, hogy kérnek e. Érdemes rákérdezni.

Remind

Milyen dokumentumokat vigyek magammal?

Érdemes külön dossziéba tenni ezeket a dokumentumokat és a borítóján feltüntetni a nevedet, telefonszámodat.

Szülésterv

Akármennyire tudatosan készültél a szülésedre, alakulhatnak úgy a dolgok, hogy elfelejtheted vagy nem tudod vajúdás közben elmondani az orvosnak és a szülésznőnek, hogy milyen beavatkozásokat szeretnél elkerülni(amennyiben ezek nem indokoltak), mi az, ami számodra fontos, mit hogyan képzeltél el. Ehhez jogod van, élj is ezzel! Nekem az első dolgom volt, hogy a szülésznő kezébe adtam a pontokba szedett tervemet. Ez valójában egy lista volt, ami többnyire arról szólt, hogy lehetőség szerint háborítatlan szülést szeretnék beavatkozásoktól mentesen. Átnézte, és biztosított róla, hogy értette, figyelembe veszik a kérésemet. A nagyon profik alá is íratják az orvossal, szülésznővel, és tesznek el egy szignózott példányt maguknak is.

Várandós kiskönyv

Minden vizsgálati eredménnyel együtt.

Házassági anyagkönyvi kivonat másolata

Fontos, hogy ne az eredetit vidd be! Nem biztos, hogy tudnak fénymásolni, esetleg megsérül, elveszik. Ha nem vagytok összeházasodva, akkor apasági nyilatkozatot vigyetek magatokkal. Erre az anyakönyvvezetőnek lesz szüksége a baba születése után.

Személyes iratok másolatai

Az anyukáé és az apukáé. Szintén az anyakönyvvezetőnek jönnek jól. Nem kell az irataiddal babrálnia, vagy felhívnia a férjedet, ha éppen nincs ott.

Én a fentiekből átpakoltam a másik táskámba azokat, amikre még szükségem volt, így az elsőt haza tudta vinni a férjem a szennyessel együtt. A második táska maradt velem a kórházi benntartózkodás során. Ebbe tettem a baba dolgait is. Erre a célra egy gurulós bőröndöt választottam, ugyanis ebbe rendezettebben tudtam pakolni.

Mire lesz még szükség?

Váltóruha, hálóing

Jó esetben 48 órát kell bent maradnod, de érdemes egy-két szettel többet bekészíteni, ha átázna, lebukná a baba, satöbbi. Fontos, hogy szoptatásbarát kialakítású felsőket vigyél.

Hazamenős ruha

Szoptatásbarát melltartók

Melltartó betét

Ez lehet eldobható vagy mosható.

Magas derekú bugyi szupererős betéttel vagy felnőtt nadrágpelenka

Én a pelenkát javaslom, de ez egyéni preferencia. Ha ilyenkor is szeretnél a környezetre figyelni, a menstruációs bugyi tökéletes választás.

Zoknik

Köntös

Időjárásról függően.

Törölköző

Szennyeszsák vagy sima zacskó

Power bank

Nem biztos, hogy közvetlenül az ágyad mellett találsz majd konnektort.

Telefontöltő

Fülhallgató

Ha lesz szobatársad, ne felejtsd el használni a zenehallgatáshoz, családdal való beszélgetéshez.

Plusz párna

Én nem vittem be, de kellett volna!

Tisztasági neszeszer

 • WC papír
 • Kézfertőtlenítő és szappan (Az én kórházamban nem volt.)
 • Dezodor
 • Zsepi (A 100-as csomagot ajánlom, mert a könnyek garantáltak! Ha nem neked, a szobatársadnak lesz szüksége rá.)
 • Hajkefe
 • Fogkefe
 • Fogkrém
 • Hajgumi
 • Tusfürdő (Parfümmentes, anti-allergén mert a bőröd érintkezik a babáéval.)
 • Nedves törlőkendő (Illatmentes, az irritáció elkerülése végett.)
 • Aranyér kenőcs (Szuper, ha nem kell, de sosem lehet tudni!)
 • Jégzselé, kenőcs vagy hab a gátsebre (Én varázsmogyoró habot használtam. Szintén szuper, ha nem lesz rá szükséged, de ha igen, akkor életmentő!)
 • Alap smink (Például korrektor, szempillaspirál. Természetesen ez csak másodlagos, senki sem foglalkozik vele a kórházban, hogy hogy nézel ki. Akkor vigyél magaddal, ha ez neked fontos. Én is tettem be, és használtam a hazaindulás előtt. Jót tett a közérzetemnek.)
 • Bimbóvédő (Ez egyéni preferencia. Én inkább egy szoptatási vagy laktációs tanácsadó telefonszámát javaslom bekészíteni.)

Mi az, aminek biztosan hasznát veszed egy állami kórházban?

Melegíthető étel, csoki, snackek, víz, üdítő

Bármilyen étel, ital, amit jónak gondolsz. Én vittem egy karton vizet. Utólag sajnálom, hogy nem találtam rá előbb a Brita vízszűrő palackra, most már ezt vinném magammal. Nem halmoztam volna fel annyi műanyag hulladékot, és a vajúdásnál is sokkal praktikusabb lett volna. Itthon ezt használom.

Evőeszközök

Kanál, villa, kés, kiskanál és akár egy olló is jöhet.

Pohár

Kakaót vagy teát adnak reggelente, ebbe tudod áttölteni.

Tányér

Sok kórházban beadják a reggelit, ebédet, vacsorát, de csak bizonyos időd van megenni. Ami nem fogy el, azt elviszik. Érdemes saját tányért vinni (egy laposat és egy mélyet), amibe át tudod szedni az ételt, így később is megeheted, ha addig nem volt rá lehetőséged.

Szivacs és mosogatószer

A fentiek elmosásához. Tulajdonképpen egy komplett háztartást lenne érdemes magaddal vinned.

Remind

Mit csomagoljak a babának?

Mindent kimosva, vasalva, sterilizálva tettem el egy külön tasakba.

Babakesztyű

Textil pelenka

Eldobható újszülött pelenka

A kórházban én még nem használtam mosható pelenkát. Ha elég elszánt vagy, természetesen azt is vihetsz magaddal.

Popsitörlő

Pelenkázó alátét

Pro tipp: A Müllerben lehet igényelni ingyenes pelenkázó szettet. Nagyon praktikus, mert van benne pelenka, popsitörlő, pelenkázó alátét – mindez egy egy szuper tárolóban. Én ezt vittem magammal.

Hazamenős ruha

Ha szeretnéd igénybe venni a kórházi fotózást, akkor arra is tehetsz be egy szettet.

Sapka

Mikor érdemes bepakolni? 

A 28-30. héten elkezdheted összegyűjteni, megvásárolni a fentieket. Vannak weboldalak, ahol kimondottan szüléshez állítanak össze csomagokat, érdemes ezeket megnézni. A 36. hétre már ajánlott menetkészre bepakolni a táskákat. Nyomtasd ki a saját listádat vagy írd fel egy papírra, mert így könnyedén nyomon követheted a már beszerzett tételeket, és biztosan nem marad ki semmi. A kipipált rubrikák számának növekedése egyet jelent: nemsokára láthatod a kisbabádat.
Jó készülődést!

Fotók: Canva, Pexels

Ha tetszett a cikk, kattints, és olvasd el az Anya leszek, semmi pánik! című rovatunk előző részét is!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn