Ha szorong a vezető, annak a beosztottak hatékonysága látja kárát

Becsült olvasási idő: 3 perc
Az elmúlt évek sokakat megviseltek, életünk szinte minden színterét érintette a ránk szakadt bizonytalanság, nem kivétel ez alól a munka világa sem.
Hirdetés

Ha szorong a vezető, annak a beosztottak hatékonysága látja kárát

Becsült olvasási idő: 3 perc
Az elmúlt évek sokakat megviseltek, életünk szinte minden színterét érintette a ránk szakadt bizonytalanság, nem kivétel ez alól a munka világa sem.

A pandémia évei és az azt követő világválság súlya alatt vállalatok mentek csődbe, sokan váltak munkanélkülivé egyik napról a másikra. A bizonytalansággal járó szorongás mind a beosztottakat, mind munkaadóikat érinti, ráadásul bebizonyosodott, hogy ha a vezető kibillen az egyensúlyából, az az alkalmazottaira is hat. A bizonytalanságból fakadó félelem nemcsak a kreativitásnak és a hatékonyságnak az ellensége, a hosszú távú szorongás betegséget is okozhat. Eszlári A. László coach szerint fontos, hogy felismerjük, ha szükségünk van segítségre, és ne féljünk ilyen esetben szakemberhez fordulni, akár vezetőként, akár beosztottként vált mindennapjaink részévé a szorongás.

A vezető szorongása a beosztottak szorongása

A félelem érzését mindannyian ismerjük, gyakran mégsem teszünk semmit az oka ellen. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy belesüllyedünk ebbe a szorongató érzésbe, hiszen fizikai betegségek kialakulásához is vezethet ez a tartós állapot: legyengíti az immunrendszerünket, emésztési és keringési problémákat okozhat, és az emlékezőképességünkben is kárt tehet.


„Nincs olyan élethelyzet, amin ne lehetne változtatni, legyen szó akár magánéletbeli, akár üzleti területről. A mumusok belülről, magunkból szemlélve sokkal hatalmasabbnak, ijesztőbbnek tűnnek, azonban, ha egy külső szemlélő szemszögéből tekintünk rájuk, máris összetöpörödnek, és ha egyedül nem is megy, de támogatással sikerrel fel lehet venni ellenük a harcot” – mutat rá Eszlári A. László. A tartós szorongást ráadásul nemcsak a magánéletünk és az egészségünk sínyli meg. Ha egy vezető kiegyensúlyozott, az hat az alkalmazottakra és egyben a vállalkozása működésére is, azonban ez abban az esetben is igaz, ha tele van félelemmel, bizonytalansággal.

Visszatalálni az útra

„A negatív gondolatok kötnek gúzsba bennünket, ezért az első és legfontosabb feladatnak azt tartom, hogy ezektől megszabaduljunk. Ebben jelent nagy segítséget a vizualizáció, ami nemcsak fogalmi, de képi szinten is megjeleníti előttünk a céljainkat, ezáltal könnyebben tudunk arra fókuszálni, amit el szeretnénk érni” – mondja a szakember, aki hozzáteszi, hogy sok vezető azért kerül válságba a hivatása területén, mert a mindennapos küzdelem és a megállíthatatlanul pörgő mókuskerék elfeledtette vele, hogy annak idején milyen nagy álmokkal, tervekkel hozta létre a vállalkozását.

Ezt az emléket és a hozzá kapcsolódó kellemes érzést vizualizációval újra életre lehet kelteni, hogy segítsen visszatalálni arra az útra, amelyen annak idején elindult.  „A vizualizációt megfelelően alkalmazva meg lehet teremteni azokat az energiákat, amik egy cél megvalósításához szükségesek. Ha hatékonyan végezzük, akkor szinte garantált, hogy el is érjük a kívánt eredményt. Akár egy cégvezetőnek az éves vagy hosszabb távú terveit is érdemes vizualizációval segíteni, hogy biztosan elérje majd az adott célt.”

Lehetőségek a gyógyulásra

Ha egy közösségben – legyen szó akár egy cégről vagy egy családról – jelen van a konfliktuskezelés és a kapcsolatok a kölcsönös bizalmon alapulnak, az elősegíti annak működését. Egy cég esetében ez hatékonyabb munkavégzéshez és a költségek csökkenéséhez is vezethet.

A vizualizáción túl számos más módszer áll a rendelkezésünkre, amelyek abban segítenek, hogy leküzdjük a félelmeinket. „A rendszerállítás módszerével nemcsak egyedi, családi problémák, hanem akár egy cég vagy cégen belüli csoportok problémái is kiválóan megérthetők, kezelhetők. Természetesen lehetőség van akár egy személy cégen belüli gondjainak, konfliktusainak felállítására is, például generációváltásnál az előd és az utód együttműködésének javítására” – mondja Eszlári A. László.

„Ez egy önismereti munka, melynek célja a magunkkal cipelt terhek lerakása, rálátás az élethelyzeteinkre, azok megértése és a problémák megoldása. Csoportos munka, melynek segítségével megérthetjük és meghaladhatjuk mindazt, ami gátol és visszahúz bennünket. Azért különleges és nagyszerű lehetőség, mert kívülről láthatunk rá a helyzetünkre, problémánkra. Ily módon kiemelkedve az adott helyzetből, függetlenedve annak érzelmi hatásaitól, objektívebben láthatjuk azokat, jobban megérthetjük őket, ezáltal magunkat is” – teszi hozzá.

Kép: Canva

Tényleg működhet a négynapos munkahét? Cikkünkből kiderül!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés