Lehangol a téli szürkeség? Küzdj ellene színekkel!

Becsült olvasási idő: 2 perc
Három olyan hazai tervező munkáit mutatjuk be, akik színes darabjaikkal garantáltan felpezsdítik mindennapjaidat – még egy szürke napon is.
Hirdetés

Lehangol a téli szürkeség? Küzdj ellene színekkel!

Becsült olvasási idő: 2 perc
Három olyan hazai tervező munkáit mutatjuk be, akik színes darabjaikkal garantáltan felpezsdítik mindennapjaidat – még egy szürke napon is.

A téli hónapokban egyre nehezebb reggelente felkelni, délután pedig a korai sötétedés miatt sokszor nincs kedvünk sehova menni. Ilyenkor érdemes néhány színes kiegészítővel variálni a ruhatárunkat és ezzel hangulatunkat is feldobni. A dopamine dressing trend, vagyis az élénk színű ruhák és kiegészítők népszerűsége a 2021-es és 2022-es év válasza a hosszan elhúzódó pandémiás időszak búskomorságára. A színek és az ezek viselésével együtt járó jó érzés dopamint, vagyis boldogsághormont termel az agyban, aminek testi és lelki értelemben is számos pozitív hatása van. A színek jótékony hatását hazai tervezők elérhető dizájnerdarabjain is megtapasztalhatjuk.

 

„Élénk, élettel teli”: IKIIKI

Horányi Kinga igazi úttörő az ötvösművészet területén. Káprázatos színű és textúrájú alkotásai nemesfém haböntéses technológiával készülnek. Kinga a fémhab formai sajátosságát különböző felületkezeléssel és festéssel hangsúlyozza ki, érzékeltetve a felszín és a járatok mélységeinek kontrasztját. Az IKIIKI ékszerek vidám hangulatát és színpompásságát különböző színű festékek felvitele és visszacsiszolása, majd ezeknek szükségszerű megismétlése adja. 

Alapvetően ösztönösen nyúlok a színekhez. Többségében hideg színeket használok, amiket egy-két flour árnyalattal és meleg tónussal fűszerezek. Az egyetemi évek alatt találkoztam az alumíniumhabbal, amit önmagában is nagyon izgalmas struktúrának találtam, de rögtön úgy éreztem, hogy színekkel megtöltve komplex összhatást tudnék létrehozni az ékszerekben. Mindig is vonzott a monokróm világ, a sokszínű ékszerkollekció mellett az utóbbi időben egy letisztultabb vonallal is kísérletezem, ami a drágakövek színeire épül”  vallja a tervező, akinél maga a márkanév is színekhez kapcsolódik: az ikiiki egy japán szó, aminek jelentése élénk, élettel teli”.

Vidámság a hétköznapokban: Pleasure is pretty

Kovács Adri, a Pleasure is pretty tervezője a 80-as és 90-es évek popkultúrájából merít ihletet. A márkával nem követ semmilyen trendet vagy elvárást, itt az egyediség és ennek bátor felvállalása az egyetlen szabály. A tervező fő mozgatórugója a színekkel való játék, ami minden egyes darabban benne van. Adri kezei között a szabási hulladékból mentett anyagok is új életre kelnek, hogy övtáskák, felsők és kesztyűk formájában szülessenek újjá.

 

Belőlem mindig más érzést hoz elő egy-egy szín, attól függően, mikor, hogyan és mivel kombinálom. A színes öltözködés felszabadító. Időről időre vannak slágerpárosítások, az elmúlt hónapokban gyakran előkerül a pink-türkiz-napsárga trió. Tervezéskor egymás mellé rakom az anyagokat, kellékeket, általában több variációt is kipróbálok, és amelyik a legizgalmasabbnak tűnik számomra, az lesz a nyerő. Ez mindig intuitívan működik nálam”  mesélt Adri a tervezési folyamatról.

Egyedi, színpompás és időtálló: Vengru

A Vengru bőrtáskái és kiegészítői is az egyediségről és az egyéniségről szólnak. Szögi-Csomány Boglárka és Faragó Tamás tervező párosa nem az aktuális trendekre és szezonokra alapoz, hanem a tényleges vevői igényekre. Koncepciójuk fókuszában a variálhatóság és az egyéni ötletek megvalósítása áll: vásárlóik egy 3D-s tervezőprogram segítségével saját maguk tervezhetik meg és alakíthatják stílusukra az alapdarabokat, amelyek egymással és az új kollekció statement darabjaival is jól variálhatóak. Bogi és Tamás minden egyes kollekciójában bátran és játékosan kísérleteznek a geometriai formákkal és a színkombinációkkal, ettől kapnak munkáik jól felismerhető, egyedi karaktert. 

A Vengru bőrtáska- és kiegészítőmárkánk fókuszában az egyediséget kedvelő vevők igénye és kreativitása áll. Számunkra az a legfontosabb, hogy a megrendelőink minőségi, örökértékű darabokat és egyedit alkossanak”  mondta Tamás, majd Bogi folytatta: Minden egyes darab minőségi, olasz bőrből készült, magyar bőrdíszműves szakemberek keze munkája, kis szériában készített bőrtermék.

Ha még több hazai tervező munkájára vagy kínácsi, olvasd el a PLIÉ őszi-téli kollekciójáról szóló cikkünket is!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés