Szépalma, a béke idilli szigete a Bakonyban

Becsült olvasási idő: 5 perc
Gyógynövényektől illatos mezők, őzjárta erdők, zöld lankákon legelésző lovak, megkapó naplementék. Nem véletlen, hogy Szépalma a kikapcsolódásra vágyók és a boldog állatok menedéke. Fejes Réka írása.
Hirdetés

Szépalma, a béke idilli szigete a Bakonyban

Becsült olvasási idő: 5 perc
Gyógynövényektől illatos mezők, őzjárta erdők, zöld lankákon legelésző lovak, megkapó naplementék. Nem véletlen, hogy Szépalma a kikapcsolódásra vágyók és a boldog állatok menedéke. Fejes Réka írása.

 – Harminc éve dolgozom itt, de mindig más arcát mutatja – mondja Ági. – Olyankor a legszebb, amikor leesik az első hó, és visszaveri a reggeli nap sugarainak a fényét.

A birtok látogatók elől elzárt részén sétálunk egymás mellett. Közöttünk, a kezemben tartott vezetőszáron egy gesztenyepej herélt ballag, néha megáll, komótosan körbetekint, majd folytatja útját. A huszonkilenc éves Dani nem siet sehova. Lóviszonylatban nyugdíjasnak számít, békés időskorát tölti a ménesbirtokon.

Pontosan értem, miről beszél Ági, Dani gondozója. Évekkel ezelőtt, egy koraőszi napon jártam először Szépalmapusztán. A lankás táj fölé magasodó Kőris-hegy lábánál kirándultunk. Éppen csak áthaladtunk a birtok zsalus kőházai között és a lovak végeláthatatlanul tágas legelője mellett, de ennyi elég volt ahhoz, hogy átjárjon az a háborítatlan nyugalom, ami – gyanítom – minden, célzottan ide érkező vendéget vagy kósza túrázót a hatása alá von.

Bajban lennék, ha meg kellene mondanom, hogy akkor tetszett jobban a tompa akrilfényekkel a kis arborétumot beborító, aranyszínű ginkgo levelekkel vagy most, amikor ugyan szitál az eső a palakék égbolt alatt, de az épületek mögött megbújó kertekben virágzik a rózsa, a levendula, a pipacs és a jázmin, a zabolázatlan kaszálókat pedig ezerféle, színes gyógynövény borítja.

Az viszont biztos, hogy legutóbbi látogatásom óta közelebb került a szívemhez a birtok. Kiderült ugyanis, hogy a sajnálat, amit mindig felébred bennem, amikor haszonállatot látok, teljesen alaptalan a szépalmai jószágok irányába. Az Európa-szerte működő, Gut Aiderbichl nevű szervezet helyi működésének köszönhetően az itt élő állatoknak csak egyetlen feladatuk van: hogy életük hátralevő részében a lehető legboldogabbak legyenek.

Az ország legeldugottabb szállodája

Szépalma Hotel és Ménesbirtok Veszprémtől alig egy óra, Zirctől pedig mindössze húsz percnyi autóútra található a Magas-Bakony egy erdőkkel és mezőkkel körülölelt szegletében. (Ha útra kelünk, semmi esetre se hallgassunk a GPS-re. Borzavár irányából közelítsük meg, ahonnan táblák mutatják a helyes irányt.)

Igaz, kellő helyismeret nélkül nem egyszerű rábukkanni a birtokra, szépsége éppen abban rejlik, hogy távol esik a város zajától. Ahogyan Wagner Balázs, a hotel igazgatója maga is fogalmaz, a Szépalma Hotel „az ország legeldugottabb szállodája”. Aki arra vágyik, hogy elmeneküljön a 21. század felgyorsult hétköznapjai és eszméletlen információáradata elől, jó helyen jár: Szépalmán megállt az idő.

A tájba simuló épületek között andalogva jó eséllyel érezhetjük, hogy egy Thomas Hardy regénybe csöppentünk. Nem véletlen. A birtok története hosszú múltra tekint vissza. A terület a 17. század első felében került az Eszterházy-család tulajdonába. Nem sokkal később V. Eszterházy Imre, Mária Terézia lovassági tábornoka kezdett el lótenyésztéssel és -nemesítéssel foglalkozni Szépalmán. Az 1800-as évek második felében Deák Ferenc itt tartott titkos megbeszélést a Magyar Királyság és Ausztria közötti megbékélés lehetőségéről. A birtokot 1962-ben államosították, a Bábolnai Állami Gazdaság ménesének adott otthont, végül 1994-ben egy svájci házaspár birtokába került, akik felújították a romos épületeket, és megnyitották a Szépalma Hotelt.

Az elképzelésük az volt, hogy hagyják, hogy a belterek helyett a lenyűgöző környezet érvényesüljön, így a környező lankákra és erdőre néző szobákat visszafogottan, mégis otthonosan rendezték be. Ráadásul a szálloda állatbarát, így a Szépalmán eltöltött hétvégére én is magammal vihettem Kiwi kutyát, akire a szobában apró kedvesség – jutalomfalat – várt a számára kikészített pokrócon. A sárga főépület és a szomszédságában sorakozó apartmanok persze csak a szállóvendégek bázisát jelentik, hiszen a hotel elsősorban azokat csábítja, akik a természet közelségére vágynak, és akiket mágnesként vonzzák a környező túraútvonalak. Szépalma ideális helyszíne egy családi nyaralásnak, csapatépítő tréningeknek vagy éppen ifjúsági táboroknak, amelyeket a birtokon működő Gut Aiderbichl is szervez.

Az eredmények azt mutatják, hogy már kis változtatások is látványosan javíthatnak a lovak életminőségén. Nem mindegy például, hogy az időskorba ért állatok mit fogyasztanak, ugyanis az ő szervezetüknek már nincs szüksége arra a magas cukortartalmú fűre, amelyet fiatalabb társaik legelésznek, ellenben jótékonyan hat az egészségükre, ha a legelőn vagy a takarmányukban találnak gyógynövényeket. Ez a példa jól mutatja, hogy elválaszthatatlan egymástól az állatvédelem, a környezetvédelem és a fenntarthatóság, hiszen a lovak egészségének érdekében fontos olyan legelőket létrehozni és fenntartani, amelyek fajgazdagok. 

Az állatok gondozói arra is odafigyelnek, hogy a birtok négylábú lakóinak minél nyugodtabb környezetet teremtsenek, ezért az ő karámjaik a szálloda területétől elzárt részén találhatók. Ha szeretnénk testközelben találkozni Danival és társaival, a Gut Aiderbichl Szépalma rendezvényeinek egyikén tehetjük meg. A birtokra rendszeresen érkeznek iskolás csoportok, akik találkozhatnak a szépalmai állatokkal, és megismerkedhetnek egyes fajok állattartási feltételeiről. Az ifjúsági táborok résztvevői pedig kipróbálhatják magukat állatgondozói szerepben: segíthetnek kitakarítani az istállókat és ellátni az állatokat. 

Akármilyen cél vezessen minket a birtokra, legyen szó egy kirándulásról a környéken, egy hosszú hétvégről a szállodában, egy finom ebédről a hotel éttermében vagy esetleg egy csapatépítő tréningről, a kikapcsolódás garantált ebben a természetközeli környezetben, ahol mind a kétlábúak, mind a négylábúak feltöltekezhetnek Szépalma békéjével.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés