Keresés
Close this search box.

Miért fontos a reziliencia fejlesztése jóllétünk szempontjából?

Becsült olvasási idő: 3 perc
A reziliencia, vagyis pszichés ellenállóképesség fejleszthető és javítható – ez pedig kulcstényező a mentális egészségmegőrzésünk érdekében. Kerekes Anna cikke.

hirdetés

Nem kell pszichés betegnek lennünk ahhoz, hogy elkezdjünk odafigyelni a mentális egészségünkre, hiszen azt éppen úgy folyamatosan ápolnunk kell, mint a testünket. Fontos lenne elsajátítanunk egy proaktív szemléletet, és még azelőtt cselekednünk – figyelmet fordítanunk a reziliencia fejlesztésére –, mielőtt olyan tüneteket tapasztalunk, mint a kiégés, depresszió vagy szorongás.

Mi az a mentális fitnesz?

A reziliencia, vagyis a mentális ellenállóképesség a mentális fitneszen keresztül érhető el. Ezalatt az olyan eszközöket, gyakorlatot és látásmódot értjük, amelyeknek a mindennapjainkba illesztése segít megtartani a mentális jóllétünket. Ennek lényege, hogy tudatos hozzáállással képesek legyünk monitorozni, megvédeni és fejleszteni lelki egészségünket. A mentális jóllét szintje nem kőbe vésett, az éppen olyan, mint a testi erőnlét: van, mikor gyengébbnek érezzük magunkat, máskor erősnek, de a lényeg, hogy képesek vagyunk azt befolyásolni, fejleszteni. Az időzítés itt is nagyon sokat számít, ahogyan az is, milyen gyakorlatokat és mennyire rendszeresen végzünk.

Remind

Meglévő erősségek és új szokások

A mentális fitnesz nemcsak azt jelenti, hogy új megküzdési módokat sajátítunk el, hanem azt is, hogy feltérképezzük, melyek azok az erőségeink, amelyeket esetleg nem domborítunk ki kellően, vagy nincs is róluk tudomásunk. Eleinte sokat segíthet, ha azokat a pozitív szokásokat építjük be a napirendünkbe, amelyek amúgy is könnyebben mennek, hiszen így önbizalommal telve kezdhetünk bele a változásba. Az új, korábban nem gyakorolt szokások esetén jó trükk lehet az, ha egy-egy, már meglévő, nem káros szokásunkhoz kapcsoljuk hozzá az új tevékenységet, így könnyebben fog rögzülni. Ha például reggelente rendszeresen kávézunk, akkor ehhez hozzáköthetjük azt, hogy pontokba szedve, röviden felsoroljuk, milyen dolgokért vagyunk hálásak az életünkben. Ha ezt minden héten megtesszük, akkor egy idő után szokássá fog válni, és már be is épült.

Remind

Kipróbált módszerek

Az alábbi területek és képességek fejlesztése tudományos bizonyítékok alapján is nagyban hozzájárul a mentális fittség eléréséhez és karbantartásához.

1. Testmozgás

2. Táplálkozás

3. Alvás

4. Emberi kapcsolatok

5. Mindset

6. Optimizmus

7. Hála

8. Átkeretezés és perspektíva

Láthatjuk, hogy néhány terület fontossága egyértelmű: például mindannyian tudjuk, hogy a minőségi alvás, a tápanyagokban dús étkezés és a rendszeres testmozgás elengedhetetlenül fontosak testi és lelki jóllétünk szempontjából. Más dolgokat azonban talán nehezebb lesz megérteni, és rendszeressé tenni az életünkben: ilyen lehet a hála vagy az átkeretezés képessége.

Remind

Hogyan vágjunk bele?

Először kezdhetjük pusztán azzal, hogy reaktívak vagyunk, azaz megfigyeljük az aktuális fizikális és mentális állapotunkat, és aszerint cselekszünk. Elmegyünk aludni, amikor elálmosodunk, mozgunk egy kicsit, amikor erőtlennek, lomhának érezzük magunkat, és hálát adunk a jó dolgokért az életünkben, amikor szomorkás hangulatba kerülünk vagy kisebb veszteség ér minket. Ezután belevághatunk abba, hogy a mindennapokban is egyre több figyelmet fordítunk a fent felsorolt területekre, és ne csak akkor foglalkozunk velük, amikor negatív tüneteket tapasztalunk. Így válhatunk végül mentálisan erőssé és rezilienssé, hogy aztán hatékonyan küzdjünk meg az élet kihívásaival, és a váratlanul érkező eseményekkel, amelyek potenciálisan veszélyeztethetik a testi és lelki jóllétünket.

Képek: Pexels

A teljes reziliencia munkafüzetet a hozzá tartozó gyakorlatokkal megtalálod a Remind Bookazine második lapszámában.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn