Keresés
Close this search box.

3 tipp, hogy gondtalanul foghass bele az otthonteremtésbe

Becsült olvasási idő: 4 perc
Otthonunk felújítása nagy mérföldkő az életünkben. Természetes, hogy friss tulajdonosként alig várjuk a beköltözés pillanatát, azonban ahhoz, hogy a sok tájékozatlanságból adódó hiba, váratlan intéznivaló és döntési nyomás miatt a megvalósulás ne életünk legstresszesebb, legfárasztóbb élményeként maradjon meg és a több millió forintos felújítást követően valóban a sajátunknak érezzük otthonunkat, számos kérdést érdemes előre átgondolnunk. Varga Luca belsőépítész írása.

hirdetés

1. Beszélgessünk az életmódunkról, szokásainkról, igényeinkről

Elsőre nagyon egyszerűnek, sőt triviálisnak tűnnek ezek a fogalmak, de ha jobban belegondolunk, nem is olyan könnyű pontosan meghatározni őket. Akár egyedül, akár párunkkal, családunkkal kezdünk hozzá az otthonteremtéshez, vegyük végig a szokásainkat igényeinket, és a terveinket, beszélgessünk az életmódunkról. 

Gondolkozzunk róla, hogy milyen időtávra tervezzünk az otthonunkat. Rövid, közép és hosszútávon hányan fogunk itt élni? Hogyan néznek ki a hétköznapjaink, hétvégéink? Ki mennyi időt tölt otthon, mikor van együtt napközben a család, hétköznap és hétvégén? Milyen közös tevékenységeink és érdeklődési köreink vannak? Ki melyik helyiségben tartózkodik a nap folyamán?  Ki mikor indul el otthonról és érkezik haza? Van olyan időtöltésünk, aminek külön helyiség vagy helyiségrész szükséges (például olvasósarok / kreatív tér / otthoni munka / sport / egyéb hobbik)? Milyen gyakran fogadunk vendégeket, és mivel töltjük velük az időnket?

Remind

Elemezzük ki a a korábbi élettereinket, mi az amit szerettünk, és mi az, amin változtatni szeretnénk. Érdemes helyiségenként végigvenni, kinek mi a fontos, és mi az, amiben kompromisszumot tud kötni. Megfelelő kommunikációval és tudatos előkészítéssel elkerülhetők az összezördülések és zökkenőmentesebbé tehető a felújítási folyamat, valamint pontosan meghatározhatjuk milyen funkciót kell betöltenie az egyes lakótereknek, ahhoz, hogy beköltözéskor azt érezze mindenki, hogy az ingatlanjából valóban kihozta a maximumot és igazán az övé az otthona.

2. Osszuk be okosan az anyagi és időbeli erőforrásainkat

Még mielőtt belevágnánk a tervezésbe és a kivitelezésbe, nagyon fontos, hogy meghatározzuk a rendelkezésre álló anyagi keretünket. A kiadásainkról mindenképpen vezessünk egy táblázatot, hogy nyomon tudjuk követni, hogy hol állunk. Javasolt már a tervezésnél rászámolnunk körülbelül plusz 10-15%-ot  az árakra, bármikor adódhat a kivitelezés közben egy nem várt meglepetés, főleg, ha meglévő ingatlant alakítunk át. 

Sajnos általános jelenségnek számít, hogy az építkezők kifutnak az anyagi keretből, ezért mindenképpen legyen biztonsági tartalékunk.

Rendkívül sokat spórolhatunk, ha elkerüljük a rövidtávú megoldásokat. Sokkal drágább többször átmeneti és átgondolatlan megoldásokkal kialakítani egy otthont, mint egyszer személyre szabottan, gondosan megtervezni és kivitelezni.

Remind

Ha jelenleg egy szerényebb keret áll rendelkezésünkre, érdemes megfontolni az ütemezés lehetőségét, és kijelölni olyan helyiségeket vagy helyiségcsoportokat, amelyeket később újítunk fel, vagy ahova elegendő később megvásárolni a bútorokat.  Az otthonunk alapvető komfortjához és  használatához szükséges berendezéseket és bútorokat (például konyha, szaniterek, csaptelepek) részesítsünk előnyben, és határozzuk meg azokat a termékeket, bútorokat, amiket ráérünk később megvásárolni ( például szőnyegek, komódok, hangulatvilágítás).

A pénzügyi tervezés mellett gondoljuk végig a felújítás ütemezését és az időbeli kötöttségeket is. Legyünk e tekintetben is türelmesek és előrelátók. A kezdeti tervezési fázis bár kevésbé látványos, az otthonteremtési folyamat jó hangulatát és végeredményét is ezzel alapozzuk meg. Hagyjunk legalább 2-3 hónapnyi időt a tervezésre, hogy megfontolt döntéseket tudjunk hozni, és szánjunk minimum 6-9 hónapot a kivitelezési folyamatra. Tartsuk szem előtt, hogy a szakképzett, tapasztalattal rendelkező tervező és kivitelező szakemberekre van, hogy több hónapot kell várnunk, és bizonyos alapanyagok és termékek beszerzési ideje akár 6-8 hét is lehet. Tudatosítsuk, hogy milyen döntéseket meddig kell meghoznunk, hogy a tervezési, beszerzési és kivitelezési folyamat is gördülékenyen haladhasson. 

3. Bízzuk szakképzett, tapasztalt szakemberekre az otthonunkat

Az ingatlanunk az egyik legnagyobb értékű vagyonunk, ha nem akarjuk kockáztatni, bízzuk szakemberekre már a tervezési folyamatok során is. A belsőépítészeti tervezés egy nagy kirakós játék, amiben a terek egymás mellettisége és tartalma nem funkcionálnak külön-külön önmagukban, hanem együtt alkotják az egészet.

Ebből következik, hogy akár csak egyetlen átgondolatlan részlet vagy kivitelezés közben egy aprónak tűnő változtatás nagyobb anyagi ráfordítást jelenthet, mint a teljes belsőépítészeti tervezés díja. Magas műszaki és esztétikai tudással rendelkező belsőépítész tervező segítségével az építkezés lehet egy életre szóló jó élmény is és számtalan fájdalmas pillanatot és több tízmillió forintot spórolhatunk meg, ha nem utólag improvizálunk, hanem tudatosan felkészülünk az előttünk álló izgalmas időszakra.

Remind

Az otthonunk az a hely, ahonnan minden reggel elindulunk és ahova minden este megérkezünk, egy jó tér inspirációt, erőt, magabiztosságot ad és minket támogat. 

Az otthonteremtés egy hosszútávú beruházás, a fent említett szempontok figyelembevétele segíthet abban, hogy valóban időtálló, jól használható életteret teremtsünk. A tudatos tervezés és átgondolt előkészítés hosszú távon megtérülnek, így még évek múltán is örömmel használjuk majd az otthonunkat.

Felújítasz? Kattints, és töltsd le Varga Luca több mint száz kérdést tartalmazó felújítástervező segédletét!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn