Ősz a konyhában: sütőtökös carbonara spagetti

Becsült olvasási idő: 2 perc
Az őszi időszak egyik legcsodásabb adománya a sütőtök. Ez a szépséges tökféle nemcsak a szemet gyönyörködteti, de roppant egészséges is!

hirdetés

Hogy miért jó sütőtököt enni? Nos, először is azért, mert finom. Aztán ott vannak pozitív élettani hatásai is. Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium-, cink-, mangán-, réz-, vas-, foszfor-, C-vitamin-, karotin-, biotin-, niacin-, pantoténsav-, A-, B1-, B2-, B6-vitamin- és folsavtartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.

Már a népi gyógyászatban is használták

Ám ezzel még koránt sincs vége az előnyös tulajdonságoknak. A sütőtök ugyanis ezenfelül alkalmas még gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmarohamokat. Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. Nem meglepő, hogy a népi gyógyászatban még hashajtóként és béltisztító csodaszerként is gyakran használták. Fogyasztása ugyanis jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív- és koszorúér-problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. És mint bármelyik más tökfélének, a sütőtöknek is nagyon alacsony kalóriatartalma, az ízélménye viszont roppant élvezetes, így aztán fogyókúrázóknak is bátran ajánlott.

Számtalan módon fel tudjuk használni a sütőtököt, levesként, köretként, tésztaételekhez vagy egyszerűen csak megsütve is isteni fogás lehet belőle. Jöjjön is egy igazán laktató és ízekben némiképpen ismerős fogás, recepttel együtt.

Sütőtökös carbonara

Remind
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 50 dkg sütőtök
  • 25 dkg spagettitészta
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg pancetta szalonna
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg pecorino vagy parmezán sajt reszelve
  • 2 tojás
  • só, bors, olívaolaj

Elkészítés:

A sütőtököt feldaraboljuk, sózzuk, meglocsoljuk kevés vajjal vagy olívaolajjal, majd 200 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük, amíg puha nem lesz. Közben elkészítjük a carbonara spagettit. Főzzük ki a spagettit forrásban lévő, sós vízben. A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, dobjuk bele az apróra vágott szalonnát és a zúzott fokhagymát, majd pirítsuk össze őket, amíg a szalonna ropogóssá nem válik.

A tojásokat verjük fel, adjuk hozzá a lereszelt sajtot és egy csipet sót. Majd ezt a tojásos keveréket keverjük hozzá az előzőleg lepirított szalonnához, de csak akkor, ha a serpenyő alatt már elzártuk a lángot. Keverjük bele a mártásba a frissen főtt spagettit, és forraljuk össze az egészet. Az elkészült sütőtököt vágjuk kockákra, majd ezt is forgassuk bele a carbonara szószba.

Utána már tálalhatunk is. Ízlés szerint reszelt sajttal és őrölt borssal szórjuk még meg az elkészült tésztát.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn