Hogy miért jó sütőtököt enni? Nos, először is azért, mert finom. Aztán ott vannak pozitív élettani hatásai is. Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium-, cink-, mangán-, réz-, vas-, foszfor-, C-vitamin-, karotin-, biotin-, niacin-, pantoténsav-, A-, B1-, B2-, B6-vitamin- és folsavtartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.
Már a népi gyógyászatban is használták
Ám ezzel még koránt sincs vége az előnyös tulajdonságoknak. A sütőtök ugyanis ezenfelül alkalmas még gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmarohamokat. Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. Nem meglepő, hogy a népi gyógyászatban még hashajtóként és béltisztító csodaszerként is gyakran használták. Fogyasztása ugyanis jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív- és koszorúér-problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. És mint bármelyik más tökfélének, a sütőtöknek is nagyon alacsony kalóriatartalma, az ízélménye viszont roppant élvezetes, így aztán fogyókúrázóknak is bátran ajánlott.
Számtalan módon fel tudjuk használni a sütőtököt, levesként, köretként, tésztaételekhez vagy egyszerűen csak megsütve is isteni fogás lehet belőle. Jöjjön is egy igazán laktató és ízekben némiképpen ismerős fogás, recepttel együtt.
Sütőtökös carbonara
Hozzávalók:
- 50 dkg sütőtök
- 25 dkg spagettitészta
- 5 dkg vaj
- 10 dkg pancetta szalonna
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg pecorino vagy parmezán sajt reszelve
- 2 tojás
- só, bors, olívaolaj
Elkészítés:
A sütőtököt feldaraboljuk, sózzuk, meglocsoljuk kevés vajjal vagy olívaolajjal, majd 200 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük, amíg puha nem lesz. Közben elkészítjük a carbonara spagettit. Főzzük ki a spagettit forrásban lévő, sós vízben. A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, dobjuk bele az apróra vágott szalonnát és a zúzott fokhagymát, majd pirítsuk össze őket, amíg a szalonna ropogóssá nem válik.
A tojásokat verjük fel, adjuk hozzá a lereszelt sajtot és egy csipet sót. Majd ezt a tojásos keveréket keverjük hozzá az előzőleg lepirított szalonnához, de csak akkor, ha a serpenyő alatt már elzártuk a lángot. Keverjük bele a mártásba a frissen főtt spagettit, és forraljuk össze az egészet. Az elkészült sütőtököt vágjuk kockákra, majd ezt is forgassuk bele a carbonara szószba.
Utána már tálalhatunk is. Ízlés szerint reszelt sajttal és őrölt borssal szórjuk még meg az elkészült tésztát.