Keresés
Close this search box.

Okosotthon – a megvalósult álom?

Becsült olvasási idő: 2 perc
Az okosotthonok elhozták a jövőt a háztartások számára kétségtelenül kényelmesebbé téve az életünket. Ezeknek a rendszereknek azonban megvannak a veszélyei is. Forgács Nóra Kinga írása.

hirdetés

Képzeld el, hogy amikor a kocsiddal lekanyarodsz a hazafelé vezető gyorsforgalmi útról, a fedélzeti számítógép kapcsolatba lép az otthoni termosztátoddal, hogy az a nappali, temperáló fűtés által biztosított 16 Celsius-fokról felemelje a hőmérsékletet az általad kért 22 fokra. Máris új értelmet nyert az otthon melege kifejezés, ugye? És ez még csak a kezdet!

Remind

Mitől okos az okosotthon?

Az ONPASSIVE nevű mesterséges intelligenciát fejlesztő technológiai cég szakmai blogjának definíciója szerint az intelligens otthon olyan „összekapcsolt eszközök és szolgáltatások gyűjteménye, amelyek automatikusan reagálhatnak az előre meghatározott szabályokra, mobilalkalmazásokon vagy böngészőn keresztül távolról elérhetők és felügyelhetők, valamint figyelmeztetéseket vagy üzeneteket küldhetnek a felhasználó(k)nak”.

A legtöbb ember lakásában már ma is működnek intelligens rendszerek, például egyáltalán nem ritka, hogy a mobilunkra telepített alkalmazás és az internethez csatlakozó központi egység segítségével akár távolról is irányítani tudjuk a lámpáinkat, vagy előre beprogramozhatjuk azokat. Az okosotthonok a technológiák különböző területeit lefedő, több intelligens rendszer működését harmonizáló nagy, összetett automatizált egységek.

Mit csinál a mesterséges intelligencia a házunkban?

Az okosotthonunk komplex, automatizált rendszerében a különböző egységek közvetlenül egymással is képesek kapcsolatba lépni, valamint önállóan is képesek meghozni bizonyos döntéseket, teszik ezt az életünk komfortosabbá és ökonomikusabbá tétele érdekében.

Az előnyök között kétségkívül felsorolható, hogy háztartásunk simán, zökkenőmentesen működik majd. Ugyanakkor, ha nem is kifejezetten hátrányként, de mindenképpen fenyegetésként jelenik meg a másik oldalon a kérdés: pontosan kinek az érdekeit szolgálja, illetve szolgálja ki az otthonunk? Mi lesz akkor, ha már a szolgáltatónk vagy az állam avatkozik majd be, hogy az okosmérőkön keresztül szabályozza az energiafogyasztásunkat a nagyobb, közös rendszerek egyensúlyának megőrzése érdekében, ahogyan erre az USA-ban már sor is szokott kerülni? És mi lesz akkor, ha hackerek vagy kártékony botok támadják meg az autonóman működő, automatizált rendszereinket?

Fotó: Getty Images

Ha még többet szeretnél megtudni az okosotthonokról, azok veszélyeiről és hasznáról, olvasd el a Remind Bookazine harmadik számában a teljes cikket.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn