Keresés
Close this search box.

Elérkezett az öko szépségrutin ideje

Becsült olvasási idő: 2 perc
Nulla hulladék, kevesebb víz, és nem mellesleg praktikum. Elérkezett a szilárd szépségápolók forradalma. Gurics Krisztina írása.

hirdetés

Évente 300 millió tonna műanyagot termelünk, aminek több mint fele nem újrahasznosítható. Arckrémünk tubusa vagy tégelye pár hónapig jó szolgálatot tesz, de abban a pillanatban, hogy a tartalma elfogyott, feleslegessé és környezetszennyezővé válik, több száz évig lebegve a folyók, óceánok felszínén vagy heverve partjaikon. De a szilárd bőr- és hajápoló kozmetikumok nulla hulladék alternatívát jelentenek, és sokkal költségkímélőbbek is.

Egyszerű, de gyengéd

Ahogy az élet egyéb területein, a szépségápolásban is egyre inkább törekszünk az egyszerűségre. Kezdünk visszatérni az alapokhoz, a jó öreg szappanokhoz. De ezek a modern „szappanok” csak formájukban hasonlítanak egykori, bőrünket alaposan igénybe vevő elődeikhez. Bár a legtöbb szilárd bőrápoló valóban tisztálkodásra készült, ezek jóval gyengédebb, természetes tisztítóanyagokat tartalmaznak, amik nem borítják fel a bőr természetes pH-ját és gyakran extra hidratáló összetevőkben, tápláló olajokban bővelkednek, hogy a tisztítás mellett egyben ápolást is nyújtsanak a bőrnek.

Remind

A legfenntarthatóbb sampon

Az első szilárd sampon közel harminc éve látta meg a napvilágot, ma pedig se szeri, se száma a 100 százalékban műanyag- és vízmentes, öntartósító hajápoló korongoknak. Csomagolásmentességük hatását a környezetünkre a számok is igazolják: egyetlen szilárd sampon a haj vastagságától és hosszúságától függően 80-100 hajmosásra elegendő és 3 db 250 ml-es flakont helyettesít. Mivel sokkal könnyebb, mint folyékony testvérei, a karbonlábnyoma is kisebb: egy teherautónyi szilárd sampon 15 teherautónyi flakonos samponnal egyenértékű. 

De a hajápolók mellett folyamatosan jelennek meg előállítás szempontjából bonyolultabb szilárd formulák is – arclemosók, szérumok, hidratálók, testápolók, hogy szép lassan lecserélhessük kedvenceinket nem csak a bőrünk, de a bolygónk szempontjából is barátságosabb ápolókra.

Fotók: Pexels

Gurics Krisztinát megtalálod az Instagramon is!

Kattints Gurics Krisztina előző cikkéért!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn