Keresés
Close this search box.

Mit tehet az anya, ha újra dolgozni akar?

Becsült olvasási idő: 3 perc
Az álláskereső oldalak végre kezdik észrevenni a munkaerőpiacra visszatérni szándékozó anyákat.

 

Szerző: Szalóky Bálint

hirdetés

Számos fórumon folynak viták a hazai családtámogatási módszerek hatékonyságáról. Tény, hogy az egyszeri anyasági támogatás után járó csecsemőgondozási díj (CSED), majd gyermekgondozási díj (GYED) és gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) akár arra is ösztönözheti a nőket, hogy évekig otthon maradjanak a gyerekükkel. Megoszlanak arról a vélemények, hogy egy anya többévnyi kihagyás után mennyire eredményesen tud visszatérni az eredeti pozíciójába, és ehhez valójában mekkora – nem pénzbeli – segítséget kap, akár a közvetlen környezetétől, akár az állásadóitól, akár az államtól. Természetesen minden élethelyzet, sőt szülői attitűd egészen más. Van, aki például a gyerek iskolás korárig szeretné az idejét a nevelésre fordítani, míg más a lehető legkevesebb ideig szüneteltetné a saját karrierjét, és az első adandó alkalmat keresi, hogy a kisbaba mellett folytassa a szakmai útját.

Remind

Időegyeztetési nehézségek

Talán a legszerencsésebb helyzetben azok vannak, akik korábban is teljesen rugalmas időbeosztásban, távolról dolgoztak. Abban, hogy ezt minél többen megengedhessék maguknak, egész biztosan nagy segítséget jelentenek a korábbi kereteket a COVID-időszak tapasztalatai alapján kitágító vállalati átalakítások.

Ám sokaknak a gyermekáldás után új munkát kell találnia, ami teljes élethelyzet-változást jelent. Ők azok a szülők, akik a leghamarabb szembesülnek vele, mennyire nehéz dolguk van az új munka keresésekor.

A legtöbb állást ugyanis – valójában számukra sem meglepő módon – nem az idejüket a csecsemő igényeihez igazító anyákra szabták. Tehát, ha nem kötetlen munkaidős távmunkában gondolkoznak, hanem például fix keretek között, heti pár napban, naponta 4 vagy 6 órában limitált óraszámban, akkor döbbenhetnek csak rá igazán, mennyire radikálisan leszűkítették a megszokott álláskereső oldalak kínálatát.

Célzott álláskeresés

A jó hír, hogy bár az anyák bizonyos helyzetekben érezhetik magukat magányosnak, valójában egyáltalán nincsenek egyedül. Éppen ellenkezőleg: rengetegen járnak hasonló cipőben, és ezt már egyes álláskeresőkre specializálódott oldalak is felismerték. Ilyen, az álláshirdetéseket specifikusan anyákra szabó oldal mommyworks.hu.

„Ma már egyre gyakoribb, hogy az anyukák, amint felszabadul egy kis idejük a babázás mellett, elkezdenek munkát keresni. Van, hogy korábbi feladataikat veszik fel újra, de sokkal gyakoribb, hogy egy teljesen más, a végzettségükkel nem egyező munkakörben helyezkednek el arra az időre, amíg nem képesek újra teljes munkaidőben végezni a munkájukat” – állítja az oldal tapasztalatait összegezve Szabados János, a Mommy Works tulajdonosa.

Remind

Szabados János szerint az álláshirdetések között az otthon végezhető tevékenységek állnak a népszerűségi lista élén, az ilyen jellegű feladatkörök pillanatok alatt betelnek. Az oldalon regisztrálva megadhatjuk preferenciáinkat, így személyre szabottan kaphatnak információt az álláslehetőségekről, de a MommyWorks egy blog segítségével is igyekszik hasznos információkkal segíteni a munkaerőpiacra való sikeres visszatérést, mint ahogy a Facebook-oldalukon is több ezer fős közösség gyűlt már össze.

Hogy ez a szolgáltatás még mennyire nem alapvető, azt jól példázza, hogy a legnagyobb álláskereső oldalakon is csak akkor találunk kismamákra specifikált állást, ha a szó vagy kifejezés megtalálható a hirdetés szövegében. A 39 országban jelen lévő, ezáltal sok ezer állást kínáló Jooble-n például még szűrés után is a takarító munkák mellett hamarosan a targoncavezető és hasonló lehetőségek sorakoznak, pedig bizonyára meglehetősen kevés anya vágyik lopott idejében a nehéz fizikai munkára.

Alternatív utak

A lehetőségek korlátozottságára a közösségi szervezés volt eddig a válasz. Egyfelől számos cikkre bukkanhatunk a kismamák munkavállalásának témájában, másrészről több Facebook csoport foglalkozik a konkrét álláslehetőségek megosztásával. Az anyák egymást segítik olyan közösségekben, mint például az Otthoni internetes munka GYES és GYED mellett és a Gyerekbarát állások. A helyzet tehát egyáltalán nem egyszerű – persze melyik álláskeresés lenne az –, ellenben nem reménytelen.

Képek: Canva

Tovább olvasnál? Kattints, és eláruljuk, hogyan nevelhetsz dolgos gyereket!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn