Keresés
Close this search box.

5 mindfulness app, amely segíthet az egyensúlyunk fenntartásában 

Becsült olvasási idő: 4 perc
Míg az időrabló „kütyüzés” csökkenti a fókuszáltságunkat, a telefonunkra telepített alkalmazások akár még a tudatos jelenlétünket is erősíthetik. Dóczy Júlia mindfulness coach írása.

hirdetés

A mindfulness eszközei (az éberségünk fejlesztése, a meditáció, a légzőgyakorlatok, a relaxáció, a vizualizáció, stb.) segíthetnek abban, hogy kicsit lelassuljunk, csökkentsük a hétköznapokban felgyülemlett szorongást, stresszt és többet legyünk a jelen pillanatban, kevesebbet aggodalmaskodjunk a múlt vagy a jövő történésein. Bár való igaz, hogy a sok kütyü hatására felerősödhet például a figyelemhiány, ha okosan használjuk a telefonunkat, és egészséges szintre csökkentjük a „kütyüzést”, az applikációk szolgálhatnak is minket a mindfulness utunkban. Számtalan alkalmazást találunk már, amely fejleszti a tudatosságunkat, segít a relaxációban, a meditációban, légzőgyakorlatokat tanulhatunk online, de akár előadásokat is hallgathatunk a legnagyobb coachoktól, motivációs trénerektől – a világ bármely pontján. Még akkor is be tudjuk illeszteni ezeket a programokat, ha sűrűbb napunk van! Ez is azt mutatja, csak rajtunk múlik, mire használjuk az okostelefonjainkat!

Remind

Just like Buddha – magyar alkalmazás vezetett meditációkkal

Viszonylag kevés, jól felépített vezetett meditációt találunk az ingyenes felületeken magyarul, a Just Like Buddha pont ezt az űrt töltötte be. Átlátható, ráadásul a témáknak köszönhetően könnyen elérjük azt a meditációs gyakorlatot, amire éppen szükségünk van. Az érmeket gyűjtve pedig egyre magasabb szintre juthatunk a tudatos éberségben. „A Just Like Buddha applikáció azoknak szól, akik már nem a stressz csökkentésében, a kényelemben vagy a jó érzésekben keresik a boldogságot, hanem saját szívükben” – olvashatjuk az applikáció oldalán. Vizualizációs meditációkat, fókusz gyakorlatokat, Samatha meditációkat, Vipassana meditációkat, éberség meditációkat és elengedés meditációkat is találunk az alkalmazásban.

Wim Hof Method – az immunerősítő légzés módszere

A légzőgyakorlatok rövid és hosszú távon is pozitívan hatnak a testi-lelki egyensúlyunkra, a szervezetünk működésére. A Wim Hof légzés kifejezetten jól jön az immunitásunk, a sportteljesítményünk, a hangulatunk feljavítására, de elősegíti a pihentetőbb alvást is. A módszer alapját a kontrollált túllégzés képzi, amely után Wim Hof (a „jégember”) hideg zuhanyt is javasol. És bár sem a mester, sem követői, nem állítják, hogy gyógyító rendszerről lenne szó, tanulmányok támasztják alá, hogy a gyakorlatsor megelőzi és mérsékli a gyulladásos folyamatokat, sőt az idegekre is jó hatással van. Az alkalmazásban különféle kihívásokhoz is csatlakozhatunk.

Calm – a tudatos éberség gyakorlatok tárháza

Nem lehet, hogy ne ejtsünk szót a világ egyik vezető mindfulness alkalmazásáról a listánkban. A Calm lassan 2 millió értékelésnél tart, amiből 4,8-as pontszámmal büszkélkedhet. És bár egy fizetős programról beszélünk, a havi körülbelül kétezer forint abszolút megtérül, amikor találkozunk a fent lévő anyagokkal. Az angol nyelvű alkalmazás pihentető zenékkel, történetekkel segíti a nyugodt elalvást, 3-25 perces mindfulness gyakorlatokkal, meditációkkal, célzott programokkal, előadásokkal segíti a tudatos jelenlétünk fejlesztését és a stressz csökkentését. Most például a világhírű motivációs tréner, a „Gondolkodj úgy, mint egy szerzetes” című könyv szerzőjének, Jay Shatty-nek anyagát is meghallgathatjuk fent. Az app egy hétnapos próbaverzióval indul, így nincs mit veszteni!

Insight Timer – tökéletes partner a meditációban

Ha mégis inkább az ingyenes tartalmak között keresgetnénk tovább, próbáljuk ki az Insight Timert. Bár itt is elérhető előfizetéssel egy komplettebb csomag (mantrákkal, légzőgyakorlatokkal, mindfulness tematikájú előadásokkal), már az alapprogramban is rengeteg jó dolgot fedezhetünk fel. Például beállíthatjuk a meditációs időnk végét, amelyet különböző hangtál hangok, gongok jeleznek majd nekünk, de vezetett meditációk, légzőgyakorlatok, relaxációs zenék és elalvást segítő hanganyagok is várnak az alkalmazásban ránk. Sőt, még online live jógákat is szerveznek bizonyos előre meghatározott napokon.

Fehér zaj alvás (white noise) – nem csak alváshoz

Nemcsak a babák nyugalmát segíti elő a fehér zaj, a meditációnkhoz is bátran használhatunk olyan hangokat, mint az eső kopogása, a tenger morajlása vagy éppen a vonat zakatolása. A fehér zaj egy olyan egyforma, monoton, ismétlődő hang, amely segít, hogy az agyunk csak egyféle hangforrással foglalkozzon, így kicsit rásegít arra, hogy a meditáció vagy a relaxáció közben befelé figyeljünk, ahelyett, hogy elvinné a fókuszunkat a külvilág zaja. A White Noise alkalmazásban többféle fehér zaj közül is válogathatunk, ráadásul időt is állíthatunk, így az app jelez, ha véget ért az általunk előre megszabott meditációs idő. Mivel kevesebb a bejutó inger, könnyebben tudunk önmagunkra és a meditációnkra hangolódni. Képzeljük magunkat a tengerpartra, hallgassuk a hullámok zúgását, miközben létrehozzuk magunkban a mentális csendet. Relaxációhoz is tökéletes!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn