Miért kezdj el jógázni?

Becsült olvasási idő: 2 perc
Telkes Orsi mindfulness-, stresszkezelés- és jógaoktató, a Relaxjóga Stúdió és az Orshywell alapítója megpróbálja összefoglalni a legfőbb okokat.
Hirdetés

Miért kezdj el jógázni?

Becsült olvasási idő: 2 perc
Telkes Orsi mindfulness-, stresszkezelés- és jógaoktató, a Relaxjóga Stúdió és az Orshywell alapítója megpróbálja összefoglalni a legfőbb okokat.

Kezdjük a testtel 

Testünk folyamatos „karbantartást” igényel ahhoz, hogy jól tudjon működni. Az izmokat mozgatni, erősíteni, és ami még ennél is fontosabb, nyújtani kell! Ez utóbbi sajnos kevésbé van benne a köztudatban, pedig a rövidült izmok sok olyan mozgásszervi problémát okozhatnak, amelyekre nem is gondolnánk. Például gyakori oka a derékfájásnak vagy a talpfájásnak. A jógagyakorlatokkal fizikai állapotunkhoz igazítva tudjuk erősíteni és nyújtani az izmokat, finoman masszírozni a belső szerveket, valamint serkenteni a testben zajló rendkívül fontos keringési folyamatokat (pl. anyagcsere, emésztés, nyirok, vér).  

Amikor jógázunk, a légzésünkkel összhangban mozgunk. Azzal, hogy figyelünk a légzésre, lelassul és mélyebbé válik, aminek köszönhetően áttisztítjuk a tüdőt, és friss, oxigéndús levegőt áramoltatunk a testünkbe. A légzés figyelésével az idegrendszerünket is pihentetjük, ezzel máris áttérünk a következő fontos területre.

Telkes Orsi – hatha jóga-, ra’yoka jógaoktató, életmódtanácsadó

Az elme és az idegrendszer

Ahogy a testnek, úgy az elmének és az idegrendszernek is szüksége van vitaminokra. Az idegrendszer pihentetésében óriási szerepet játszik a relaxáció és a meditáció. Sokan idegenkednek a relaxálástól, mondván, nem tudnak nyugodtan feküdni, idegesek lesznek tőle. Pont a folyton pörgő, gondolkodó embernek van rá a legnagyobb szüksége! A mai felgyorsult és ingerekkel túlterhelt életünkben elengedhetetlen a mentális egészség megtartásához az idegrendszer rendszeres, gyakori pihentetése. A kikapcsolódásként végzett tevékenységek, mint az olvasás, filmnézés, sportolás nagyon fontosak, de nem egyenlőek az idegrendszer újratöltésével, regenerálásával. A teljes pihenést, az elme lecsendesítését csak relaxálással vagy meditációval érhetjük el. A stresszkezelés egyik legnagyszerűbb eszköze a jóga! A mentális egészség megőrzésének pedig alappillére a rendszeres, tudatos stresszoldás.

A tudatosság útja

A jóga bár több ezer éves gyakorlati és elméleti tudás, elképesztő tempóban változó világunkban újra és újra kell értelmeznünk, hogy az életünk részévé tudjuk tenni. A jóga nem pusztán testedzés, és nem csak elméleti síkú filozófia. Egyszerre mindkettő. Finoman, kíméletesen segít, táplál, tisztít és épít a test, az elme és az érzelmi világunk síkjain. Rendszeres gyakorlásával egyfelől mozgékonyan tartjuk a testünket. Másfelől megtanuljuk kontrollálni az elménket, a gondolatainkat, így képessé válunk életünket tudatosan irányítani, döntéseinket, reakcióinkat és érzelmeinket a saját, tudatos énünk kezében tartani. A tudatosság képessége akkor, amikor a szűkebb és tágabb környezetünkben villámok cikáznak körülöttünk, a kiegyensúlyozott, boldog és egészséges élet alapja. 

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés