Eljött az ideje cselekedni – Interjú Mészégető Marcsival

Becsült olvasási idő: 4 perc
A TEDxLibertyBridgeWoman idei esemény a „Még Ma” nevet viseli, és arra ösztönöz, hogy a szavak helyett eljött az ideje cselekedni. Olyan előadók osztják meg gondolataikat a résztvevőkkel, akik arra inspirálnak, hogy az emberek ne csak szemlélői, de alakítói is legyenek saját. Mészégető Marcsival, a TEDxLibertyBridgeWomen PR és tartalomért felelős vezetőjével a kulisszatitkokról László Krisztina beszélgetett.
Hirdetés

Eljött az ideje cselekedni – Interjú Mészégető Marcsival

Becsült olvasási idő: 4 perc
A TEDxLibertyBridgeWoman idei esemény a „Még Ma” nevet viseli, és arra ösztönöz, hogy a szavak helyett eljött az ideje cselekedni. Olyan előadók osztják meg gondolataikat a résztvevőkkel, akik arra inspirálnak, hogy az emberek ne csak szemlélői, de alakítói is legyenek saját. Mészégető Marcsival, a TEDxLibertyBridgeWomen PR és tartalomért felelős vezetőjével a kulisszatitkokról László Krisztina beszélgetett.

Mészégető Marcsi A TEDxLibertyBridgeWomen eseményekkel még évekkel ezelőtt újságíróként, a nézők soraiból találkozott először.  2021-ben aztán ő is csatlakozott a szervezethez, akkor az előadók kiválasztásában, tartalmak írásában segített, illetve az esemény PR megjelenéseiért volt felelős. Az esemény után a két alapító, Németh Barbara és Szabados Andi úgy döntöttek, hogy átadják a stafétát. Losonczi Évi, Losonczi Léna és Mészégető Marcsi vállalták a feladatot, jelenleg ők vezetik a csapatot. Szerveztek már közösen egy Talent Day nevű eseményt, ahol a fiatalok mutathatták meg magukat, november 9-én pedig sor kerül a Katona József Színházban az éves eseményükre is, ami az első igazán nagy próbatétel ebben az új felállásban.

Idén ősszel olyan sok izgalmas rendezvény van Budapesten, ahol motivációs előadásokat hallhat nagyszerű előadóktól a közönség. Miben más a TEDxLibertyBridgeWomen, mint a többi?

Maga a TED beszédek műfaja az, ami a TEDxLibertyBridgeWomen különlegességét adja. Ezek a beszédek nem is feltétlenül tartoznak a motivációs beszéd műfajába, egyrészt mert nagyon rövid formában – 12 perces egy-egy előadás – hangzanak el, másrészt mert sokkal inkább a szemfelnyitás az előadók célja. Az ismeretek átadása és nem a szó szoros értelemben vett motiváció. A TED előadásokban egy-egy olyan gondolatot építenek fel az előadók, ami meghökkentő, a nézőnek aha-élményt ad, és bízunk benne, hogy utána minden résztvevő új emberként lép tovább. Egyébként a megkülönböztetéssel nem feltétlenül értek egyet, azt gondolom, hogy megáll egymás mellett több hasonló műfajú, miliőjű esemény, nem kell, hogy versenyezzünk egymással. Az én világomban – tudom, naiv vagyok – minden ember, csoport, szervezet azon igyekszik, hogy támogassa a másikat.

A ti szervező csapatotok kikből áll?

Egészen elképesztő az a csapatmunka, amivel ez a nap összeáll. Több mint 30 szervező, 10 felkészítő coach, 10 helyszíni önkéntes, plusz technikusok dolgoznak azon, hogy ez a nap mindenki számára emlékezetes legyen. Tehát van egy ilyen oldala: sok jó ember, akik hónapokon keresztül a szabadidejüket áldozzák egy jó ügy érdekében, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Ez óriási dolog. A másik oldal pedig az „anyacég”, ha fogalmazhatok így, a TED Women, akiktől minden évben megkapjuk a liszenszt arra, hogy megrendezzük az eseményt. Egyébként ettől is különleges a TEDxLibertyBridgeWomen, hogy ott áll mögötte az amerikai szervezet, rengeteg szabályával, elvárásával és előírásával, aminek mi meg kell feleljünk. És meg is felelünk, hála Losonczi Lénának és Zenisek Andreának, akik nyomon követik az liszensz körüli előírásokat.

Ahogy elnézem a fellépők listáját, elég színesnek tűnik a felhozatalMi alapján válogatjátok ki a meghívott előadókat?

Kis kulisszatitok, hogy minden évben az esemény témájával, nevének kitalálásával kezdődik a szervezés. Idén az úgy volt, hogy a TEDxBalatonról tartottunk épp haza kocsival, négyen a szervező csapatból, és vadul ötleteltünk. Ötletelés közben pedig, ahogy az a nőknél sokszor előfordul, más témák is előjöttek: ekkor épp a férfiak – ki hinné. A többiek megosztották a tapasztalataikat, jó tanácsokkal láttak el, amitől egyszerre lettem tettre kész és türelmetlen. Valahogy kicsúszott a számon, hogy még ma kellene lépni. Vicces volt, ahogy Lénával egymásra néztünk, és felcsillant a szemünk. Aztán persze a koncepció is meglett hozzá: szuper, hogy beszélgetünk, filozofálgatunk, de mi lenne, ha a pohár bor és egy kellemes disputa mellől végre nem úgy állnánk fel, hogy nem történik semmi. Mert most úgy áll a világ, hogy valaminek történnie kell, több fronton is tűrhetetlen a helyzet.

Szerencsére az ország tele van olyan emberekkel, akik tettekre sarkallnak, így megint nem volt nehéz összeállítanunk az első előadói shortlistet. Ez egyébként úgy születik meg, hogy van egy gigantikus táblázatunk, amibe bárki beírhatja a neki szimpatikus jelölteket. Majd szavazunk arról, hogy kiket keressünk meg. Minden évben sokkal több jelöltet hallgatunk meg, mint ahányan végül színpadra állnak, hiszen bárkinek közbejöhet bármi. Idén is volt olyan jelöltünk, akinek végül az időpont nem felelt meg, de jövőre mindenképpen szeretne jönni. Szóval már alakul a 2024-es lista.

Ők hogyan készülnek fel az előadásukra?

A kiválasztás után minden egyes előadó kap egy számára kijelölt speaker coachot. A felkészítők egytől egyig remek szakemberek, akiknek óriási tapasztalatuk van a nyilvános beszéd felépítésében, az előadásmódban, vagyis mindent tudnak arról, mitől lesz hatásos egy beszéd. A coachok és az előadók legalább háromszor találkoznak egymással, kiforralják a gondolatot, megbeszélnek a legapróbb részletig mindent. Sokan furcsállják, de a TED beszédek kapcsán fontos előírás, hogy előre meglegyenek a beszédek. Ha nem is szóról szóra leírva. Az előadók nem állhatnak ki úgy a színpadra, hogy majd ott rögtönöznek valamit…

Idén kik lesznek a „sztár fellépők”?

Mire az eseménynek ebbe a szakaszába érünk, én már mindenkit sztárnak tartok, hiszen embert próbáló végigmenni a felkészítésen, nagy önismereti munka is ez egyben. De egy-két előadót szívesen kiemelek, kezdem a kevésbé ismertekkel: Molnár Janka Sára fizikus, a TikTokon népszerű csatornája van, tudománykommunikációval foglalkozik, nálunk a színpadon gyújtogatni is fog. De említhetném Ficzere Andreát is, aki az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója, kétségtelenül sztár az egészségügy területén. És persze színpadra lépnek idén a klasszikus értelemben vett sztárok, ismert emberek, alkotók, művészek is, mint Mácsai Pál, Epres Panni, Puskás Péter vagy épp Munk Vera.

A jegyértékesítés a rendezvényre már elkezdődött. Színházi élményjegyek itt, online jegyek pedig itt vásárolhatók.

Az előadókról részletesen ezen a linken olvashatsz.

Portréfotó: Sass Judit

Eseményfotók: Nagy Marci

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés