Még nincs terved a hétvégére? Ünnepeld a kínai újévet!

Becsült olvasási idő: 2 perc
Csatlakozz a hétvégén a magyarországi kínai közösséghez a pesti kínai negyedben, ünnepeld a kínai újévet, és köszöntsd a nyúl évét!
Hirdetés

Még nincs terved a hétvégére? Ünnepeld a kínai újévet!

Becsült olvasási idő: 2 perc
Csatlakozz a hétvégén a magyarországi kínai közösséghez a pesti kínai negyedben, ünnepeld a kínai újévet, és köszöntsd a nyúl évét!

Vasárnap a keleti félteke egét tűzijátékok világították meg. A január 22-ével beköszöntő kínai újévet – vagy holdújévet – a világ népességének a negyede ünnepelte, nemcsak Kínában, Kelet-Ázsia más országaiban is. Az ünnep ideje bizonyos befolyásoló tényezők alapján minden évben változik, de általában az európai naptár február 4-éjéhez legközelebb eső újholdjának napján tartják, vagyis január 21. és február 21 közé esik.

A kínai újév

A kínai újévhez számos szokás kapcsolódik. A készülődés már hetekkel korábban megkezdődik a ház kitakarításával, ajándékvásárlással, sütéssel és főzéssel. Az ünnepkör legfontosabb napja azonban az újévet megelőző nap, amikor összegyűlnek a családok, és együtt esznek-isznak, beszélgetnek, játszanak és petárdáznak. Ilyenkor az emberek új ruhába bújnak, akiknek tartoznak, megpróbálják behajtani az adósságaikat, a betegek pedig kikelnek az ágyukból, ugyanis az újévi hiedelem szerint mindenkinek úgy telik majd az éve, ahogyan az óév utolsó napja telt.  

Az újév napján szigorúan tilos az olyan negatív töltetű szavak használata, mint a kísértet, a halál vagy a kínaiul a halál szó hangzására emlékeztető négyes szám. Nem szabad szóba hozni az elmúlt évet, ahogyan a sírás is a tilalmak listáját szaporítja.

A nyúl éve

A kínaiak minden évhez egyet rendelnek a kínai asztrológia állatjegyei közül, összesen tizenkettőt különböztetnek meg, ezek pedig ciklikusan váltják egymást. Az idei a nyúl éve, amely a kínaiak hite szerint a jegy szülötteinek kedvez. A nyúl jegyű embert a békés, harmonikus élet iránti vágy jellemzi, kedves, jószívű és gondoskodó, kerüli a konfliktusokat és a bonyodalmakat.

Kínai Újévi Fesztivál Budapesten

Ahhoz, hogy megünnepeljük a holdújévet és belekóstoljunk a kínai kultúrába, nem kell repülőre ülnünk. A Chinatown Budapest, a Pin Dong Fang és ELTE Konfuciusz intézet összefogásában a magyarországi kínai közösség három év kihagyás után ismét két napos programsorozat keretében köszönti a kínai újévet. Január 28-án és 29-én délelőtt tíz órától várják a Jegenye utca 30. udvarában azokat, akik részt vennének a kül- és beltéri programokon.

A szombati megnyitó után többek között ünnepi ételeket kóstolhatunk, kínai orvosi vizsgálaton vehetünk részt, kézműveskedhetünk, megismerkedhetünk a kínai kalligráfiával és festészettel vagy éppen a kínai teaszertartás rejtelmeivel. A programok pedig mind ingyenesek. További részletekről az esemény Facebook oldalán olvashatsz.  

Kép: Canva

Szívesen kirándulnál a hétvégén? Cikkünkben szuper tippet adunk, hogy hová érdemes utaznod!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés