Hogyan meditáljunk? Ülve, fekve, sétálva?

Becsült olvasási idő: 2 perc
Telkes Orsi mindfulness-, stresszkezelés- és jógaoktató, a Relaxjóga Stúdió és az Orshywell alapítója ad tanácsot.
Hirdetés

Hogyan meditáljunk? Ülve, fekve, sétálva?

Becsült olvasási idő: 2 perc
Telkes Orsi mindfulness-, stresszkezelés- és jógaoktató, a Relaxjóga Stúdió és az Orshywell alapítója ad tanácsot.

Ahogy az előző cikkemben írtam, sokan tartanak a hosszú üléstől, vagy idegenkednek attól, hogy kikapcsolják az agyukat. Pedig a meditáció számos területen támogatja mind a mentális, mind a fizikai egészségünket. A mindfulness meditáció egy nagyon egyszerű, könnyen elvégezhető meditációs technika. Még törökülésbe sem kell ülni hozzá, akár az íróasztalunk mellett, egy széken is meditálhatunk.

Hogyan fogjunk hozzá?

Fontos, hogy egyenes háttal üljünk, mert ez is segíti az összpontosítást. Akár a földön ülünk egy ülőpárnán, akár egy széken, a gerincünk legyen egyenes és ne támasszuk a szék támlájának. Ha széken ülünk, a talpaink nyugodjanak egymás mellett a talajon. A karjainkat tartsuk lazán, kézfejünket pihentessük a combunkon vagy az ölünkben. Hunyjuk be a szemünket. Ez sem kötelező, nyitott szemmel is lehet meditálni, úgy egy kicsit nagyobb kihívás. Ha lehunytuk a szemünket, irányítsuk a figyelmünket a légzésünk áramlására. Tudatosítsuk, ahogy ki és belélegzünk. Figyeljük meg, hogy a testünkben hol érezzük a legaktívabbnak a légzésünket (mellkas, has, orrjáratok), és nyugtassuk ezen a ponton a figyelmünket.

Vagyis: fókuszáljunk a légzésre – tartsuk itt a figyelmünket – vegyük észre, ha elterelődött a figyelmünk – vezessük vissza a légzésünkre – fókuszáljunk a légzésre – tartsuk itt a figyelmünket – vegyük észre, ha elterelődött a figyelmünk, vezessük vissza a légzésünkre… és így tovább.

Kezdetben végezzünk rövid meditációkat, 3-5 percesekkel kezdjünk. Érezni fogjuk a jótékony hatásait, és észre sem vesszük, máris egyre tovább és könnyebben tudunk majd létező üzemmódban időzni, és az így kialakult belső csendből mentálisan és fizikailag is feltöltekezni.

Kép forrása: Canva

Ha szeretnéd magad jobban beleásni a mindfulness témakörébe, , ez a cikk is érdekelhet!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés