Mentális támogatás segíthet a meddő párokon

Becsült olvasási idő: 2 perc
A meddőséggel küzdő párok többsége későn, már csak akkor jut pszichés segítséghez, amikor kialakult náluk valamilyen szorongásos- vagy hangulatzavar.
Hirdetés

Mentális támogatás segíthet a meddő párokon

Becsült olvasási idő: 2 perc
A meddőséggel küzdő párok többsége későn, már csak akkor jut pszichés segítséghez, amikor kialakult náluk valamilyen szorongásos- vagy hangulatzavar.

Sokan készülnek tudatosan a terhességre és a terhességet követő időszakra, azonban kevesen gondolkodnak el azon, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük, ha a vágyott gyerkőc nehezen, vagy egyáltalán nem érkezik meg a családjukba, pedig a statisztikák szerint a meddőség minden ötödik párt érint.

Szorongás és hangulatzavar

„Nincs pontos adatunk arról, hogy közülük hányan jutnak el mentális tanácsadásra, ám valószínűsíthető, hogy csak egy elenyésző hányaduk. Tapasztalataink szerint, akik végül segítséget kérnek, 70%-ban már későn teszik” – mondta el Soltész Krisztina klinikai szakpszichológus, a Budai Termékenységi Centrum vezetője, ami alatt azt érti, hogy a babára váró párok többnyire csak akkor jutnak el mentál-egészségügyi szakember rendelőjébe, amikor már kialakult náluk a szorongás vagy a hangulatzavar, ez pedig még inkább megnehezíti, hogy megbirkózzanak a meddőség okozta mentális kihívásokkal.

„A nehezített gyermekvállalás a sok bizonytalanság és az ismételt veszteségek miatt eleve egy krónikus krízis. Ha még erre rájönnek a külvilág negatív kommentjei, például a család elvárásai, az ismerősök kérdései, a kéretlen tanácsok, az még tovább rontja a helyzetet. Számos páciens jön hozzám azzal, hogy a környezetétől azt hallja, biztos nem akarja igazán a teherbeesést, rosszul csinál valamit. Az áldozathibáztatás miatt, főként a nők azt élik meg, hogy az ő hibájuk az, hogy nem esnek teherbe” – mondta.

Van kiút

Soltész Krisztina szerint a babára váró párok könnyen elszigetelődnek, hiszen egy idő után nem akarnak a gyermekvállalást érintő, számukra kellemetlen kérdések céltáblájává válni. Azt javasolja, hogy ne várjuk meg, amíg emberi kapcsolataink és lelki egészségünk mélypontra kerülnek. Azelőtt kérjük szakember segítségét, mielőtt bekövetkezne a baj. Hozzáteszi, a kiegyensúlyozott páciensek nagyobb esélyekkel nézhetnek a szülővé válás elé, hiszen az orvosi beavatkozásokhoz, a lombikkezelésekhez elengedhetetlen a kitartás és a türelem.

Ezt erősíti meg dr. Vesztergom Dóra szülész-nőgyógyász szakorvos, meddőségi specialista is. „Még ideális körülmények között is a 3-4. embrió beültetését követően a legmagasabb az eredményesség, tehát az elvégzett kezelések száma növeli a sikeres fogantatás esélyét. Ezért lényeges, hogy a páciensek egy-két sikertelen próbálkozás után ne adják fel a küzdelmet. Kiemelten fontosnak tartom, hogy a páciensek támogató vezetésének része legyen az erre a területre specializálódott, tapasztalt pszichológus, szükség esetén pszichiáter közreműködése.”

Fotó: Pexels

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés