Keresés
Close this search box.

Már nem kell, hogy mindenáron nyerjek”

Becsült olvasási idő: 2 perc
Komoly sikereket tudhat maga mögött, elismert vállalkozó, sokan mégis Petyának szólítják. Igen, ő „Balogh Petya”, aki egy tévéműsornak köszönheti a nyilvánosságot, de az eredményeit magának.

 

Szerző: Balogh Edina

hirdetés

A sikeres emberek gyakran túl határozottnak, zárkózottnak vagy épp megközelíthetetlennek tűnnek. Nos, Balogh Petya esetében egyik feltételezés sem igaz. Ő pont annyira segítőkész, közvetlen és emberi, mint ahogy azt a képernyőn keresztül láttuk. No és persze szerény is, pedig igazán lenne mivel dicsekednie.

Remind
Balogh Petya – angyalbefektető | Fotó: Saját archívum

A nagyközönség a Cápák között című műsorból ismer téged leginkább, a vállalkozói szférában viszont már régóta jelen vagy. Ha egy laikus megkérdezi, hogy mivel foglalkozol, mit válaszolsz?

Nyugdíjas vagyok. De viccet félretéve, az egyetemet hátrahagyva kezdtem az első vállalkozásom építésébe 19 évesen, azóta mindig dolgozom valamin. Az NNG (NavNGo) társalapítójaként és vezérigazgatójaként a kétezres évek egyik meghatározó hazai startupsikerében vehettem részt, melyet 2015-ben hagytam továbbmenni a saját útján. Azóta „angyalbefektetőként” induló startupokat segítek tőkével és tudással.

Igen, köztudottan inkubátorcéget is működtetsz, melynek lényege a kisebb vállalkozások támogatása. Miért fontos számodra ez a fajta küldetés?

Szeretném, ha sokkal több hazai cég jutna el nemzetközi sikerig. Ha nekünk anno sikerült, akkor másnak is sikerülhet. Minden ilyen vállalkozás egy-egy újabb ablak a világra, egy újabb buborék, amiben lehetőség van. Amiben megéri dolgozni, amiért érdemes az országban maradni. Nekem ez az igazi küldetésem.

A sikeres üzletemberek történeteiben van sok-sok bukás, megannyi újrakezdés, jó néhány törés és így tovább, egészen addig amíg fel nem érnek a csúcsra. A te pályád is ilyen volt?

Szerintem minden pálya ilyen. Amikor valami túl jól ment, akkor nagyon könnyen a fejembe szállt. Kellett pár józanító pofon ahhoz, hogy alázatot tanuljak. De sajnos vannak a vállalkozói létnek alapvető dilemmái is. Alkuk, melyeket vagy így, vagy úgy, de végül megkötünk. A sikerért áldozatokat kell hozni, mert nem adják ingyen. A rengeteg munkára pedig rámehet az egészségünk, megsínyli a családunk is. Így talán érthető, hogy túl egy váláson, évekig zsibbadó bal karon, pár pánikrohamon már kevésbé vagyok éhes a sikerre. Már nem kell, hogy mindenáron nyerjek, megtanultam elengedni dolgokat.

Van az a mondás, mely szerint minden sikeres férfi mögött ott áll egy nő, de te erre alaposan rácáfolsz, hiszen a feleséged nem mögötted, hanem melletted áll otthon és a munkában egyaránt. Hogy látod, egy női vállalkozónak néha több nehézséggel is meg kell küzdenie?

Nem alaptalan a mondás. Amikor az NNG-t építettem, az akkori feleségem tartotta a frontot minden másban. Ha az ember sikeres céget akar építeni, bizony vannak évek, amikor nincs idő barátokra, hobbikra, sportra, pihenésre, bevásárlásra, háztartásra, semmi másra. Ilyenkor vagy van mellettünk valaki, aki családot épít körénk, vagy nem lesz családunk. A második házasságom már máshogy épül fel, jobban figyelek arra, hogy amit lehet, együtt csináljunk, és otthon is sokkal többet vagyok, kiveszem a részem mindenből. Az a véleményem, hogy női vállalkozóként, főleg gyerekkel még nehezebb elindulni. De ez az egy életünk van, ebbe kell mindennek beleférni.

Ha érdekel, hogyan látja Balogh Petya a vállalkozói szféra jövőjét, akkor vedd meg a Remind bookazine első számát, amelyben megtalálod a teljes interjút vele.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn