A mini meditációk és mantrák a leggyorsabb stresszoldók, amikre szükségünk lehet

Becsült olvasási idő: 3 perc
Túlórázás közben, a tömött metrón, de még egy bosszantó megbeszélés alatt is alkalmazhatjuk őket. Rövidek, hatékonyak és bármikor bevethetők. Dóczy Júlia mindfulness coach írása.
Hirdetés

A mini meditációk és mantrák a leggyorsabb stresszoldók, amikre szükségünk lehet

Becsült olvasási idő: 3 perc
Túlórázás közben, a tömött metrón, de még egy bosszantó megbeszélés alatt is alkalmazhatjuk őket. Rövidek, hatékonyak és bármikor bevethetők. Dóczy Júlia mindfulness coach írása.

A mentális egészségünk talán még sosem volt ennyire fókuszban. A Covid és a karanténok időszaka mindannyiunknak rámutatott a belső stabilitásunk fontosságára. Egyre többet foglalkozunk már nemcsak a testi, de a lelki és a mentális egészségünkkel is. A hétköznapok borzasztó gyors tempót kívánnak, ezért hatalmas szükség van minden olyan eszközre, amely az egyensúlyunkat támogatja. Viszont pont azért, mert folyton rohanunk, nehéz beilleszteni egy hosszú meditációt vagy vizualizációs gyakorlatot a napba. A felgyorsult világunkkal járó stresszt azonban valahogy kezelnünk kell: pont erre nyújtanak tökéletes megoldást a következő mini mantrák és meditációk. A stresszt ugyan ki nem kapcsolhatjuk, de azért igenis tehetünk, hogy hogyan reagálunk rá.

Mik azok a mini meditációk?

A mini mantrák és meditációk általában egy-öt perces gyakorlatok, amelyek gyorsan, eszközhasználat nélkül elvégezhetők, így könnyen beilleszthetők a nap bármelyik pontjába. Sőt akár többször is elővehetjük őket. Ismerjük a mondást, sok kicsi sokra megy! A gyakorlatok hatékonyak, és mivel tényleg csak pár percről van szó, nem lehet kifogás, hogy nem férnek bele a napunkba.

Mit adnak nekünk?

A gyakorlatok segíthetnek a gondolataink, a pillanatnyi érzelmeink csillapításában, a fókusz megteremtésében, a saját egyensúlyunk visszaállításában és megőrzésében. Hatásukra közelebb kerülhetünk önmagunkhoz, fokozhatjuk a tudatosságunkat és bepillantást nyerhetünk a mindfulness szemléletmódjába is. Lássuk, mivel érdemes kezdeni!

Tükörmantrák

Napindítóként a fürdőszobánkban a reggeli készülődés közben, de még a munkahelyi mosdóban is nyugodtan elvégezhetjük ezt a pofonegyszerű gyakorlatot – ha magunkban mondjuk a mondatunkat, senkinek sem fog feltűnni. A pozitív megerősítés erejét használjuk ehhez a feladathoz.

Felkelésnél gondoljuk végig a napot és válasszunk ki egy olyan pozitív megerősítést, amire aznap a leginkább szükségünk lehet. Ha mondjuk tudjuk, hogy borzasztóan sok dolgunk lesz, ami hajlamossá tesz a sietségre, legyen ez a mondatunk a: „Türelmes leszek önmagammal!” Ismételjük meg reggel a tükörbe nézve párszor és a nap folyamán, ha kezdünk kicsit stresszesebbek, türelmetlenebbek lenni.

Próbáljuk ki, hogy egy hétig minden nap alkalmazzuk ezt a gyakorlatot, sokat tud segíteni az önmagunkkal való kapcsolatban. „A tükör visszatükrözi, mit gondolsz magadról. Azonnal megmutatja, mikor hárítasz, és mikor vagy nyitott, együttműködő. A leghatékonyabb megerősítések azok, amelyeket hangosan, a tükör előtt, mélyen saját szemedbe nézve mondasz el” – írja könyvében Louise Hay, amerikai motivációs író, a pozitív megerősítések szószólója. Egy próbát biztosan megér! 

A nyugalom szigete

Képzeljünk magunk elé egy nyugodt, békés helyszínt. Dolgozzuk ki részletesen ezt a helyet: figyeljük meg a színeket, a formákat, az illatokat és a textúrákat is. Most képzeljük el, ahogy mi magunk is ott sétálgatunk, miközben átjár minket a béke és a harmónia érzése. A gyakorlat közben amennyire tudjuk, lassítsuk a légzésünket. Ha bármikor úgy érezzük, hogy túl stresszesek lennénk a nap folyamán, ide nyugodtan visszavonulhatunk. Ha csak pár percünk van, állítsunk be stoppert, így amiatt sem kell aggódnunk, hogy kicsúszunk a relaxálásra szánt időből.

Mini meditáció

Álljunk meg egy pillanatra és kezdjünk el a légzésünkre fókuszálni. Kapcsoljunk ki minden zakatoló gondolatot vagy zavaró érzelmet, és csak figyeljük a lélegzetünket. Még a szemünket sem kell becsukni, ha nem tudjuk! Csak fókuszáljunk a belégzésre, majd figyeljük, ahogy az ajkunkon keresztül kifújjuk a levegőt. Kezdjük el lassítani a belégzéshez képest a kilégzést, ez segít az egész testünknek nyugodtabb állapotba kerülni. Ha gondolatok, érzések úsznak be, csak vigyük vissza a fókuszt a légzésre. Ez a mini meditáció segít nagyon hamar kizökkenni a stresszes, szorongató gondolatok és érzelmek fogságából. Bárhol és bármikor könnyen alkalmazhatjuk. Minél többször gyakoroljuk, annál gyorsabban fog tudni egyik percről a másikra hatni.

Hálaérzet

Még a legsűrűbb, legnehezebb napban is tudunk találni olyan dolgot, amiért hálásak lehetünk. Ha magával ragadna az instant világ és a közösségi média „tökéletessége”, keressünk tíz olyan dolgot, amiért hálásak lehetünk a saját életünkben. Miközben erre gondolunk, engedjük, hogy átjárjon minket a hálaérzet. Bármikor, amikor nehéz nekünk, visszatérhetünk ehhez az érzéshez. Ez a gyakorlat segít elfogadni azt, ahol éppen vagyunk, illetve segít békében lenni önmagunkkal és az életünkkel. Adjunk neki minimum egy percet. 

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés