Lucy, egy mobilapplikáció az endometriózis korai felismeréséért

Becsült olvasási idő: 3 perc
A női ciklus változásait követő mobilapplikációról, a Lucyről, amely az endometriózis tüneteinek felismerésében is segíthet, László Krisztina beszélgetett a Női Egészségért Alapítvány megálmodójával, Salamon Adriennel.
Hirdetés

Lucy, egy mobilapplikáció az endometriózis korai felismeréséért

Becsült olvasási idő: 3 perc
A női ciklus változásait követő mobilapplikációról, a Lucyről, amely az endometriózis tüneteinek felismerésében is segíthet, László Krisztina beszélgetett a Női Egészségért Alapítvány megálmodójával, Salamon Adriennel.

Bár a menstruáció a női lét természetes velejárója, sokan kínnak élik meg a kellemetlen tünetek miatt. Ezen a helyzeten nem segít a környezet sem: ha valakinek erős fájdalmai vannak, s panaszkodni mer, megkapja, hogy ez teljesen természetes. Ugyan anyukája, barátnője is szenved ettől, azt javasolják, hogy szedjen fájdalomcsillapítót és fegyelmezetten tűrjön a piros betűs napokon. Pedig minden második nő, akinek fájdalmas a menstruációja endometriózissal érintett, és a női meddőséggel küzdők kb. felénél a háttérben ez a betegség áll. Az elmúlt években többek között a Női Egészségért Alapítvány munkájának köszönhetően egyre többen ismerik az endometriózis elnevezést és azt is tudják, mit jelent pontosan. Salamon Adrienn, az alapítvány megálmodója munkatársaival együtt azért küzd, hogy a nők minél előbb kezelést kapjanak és a 4 év diagnosztizálási idő jelentősen csökkenjen. Munkájuk egyik kézzel fogható eredménye a Lucy névre keresztelt applikáció, egy komplex, interaktív menstruációs termékenységi naptár, ami nagy segítséget jelent az endometriózis tüneteinek felismerésében is. 

Az applikáció két éve elérhető, de eddig nem volt a figyelem központjában. Keveset hallottunk róla, a népszerűsítési kampánya igazából most indul el. Mi ennek az oka? 

Az applikáció fejlesztésében sokáig mindenki önkéntes alapon, szabadidejében vett részt. Fél évvel rá, hogy elkészült az alkalmazás, megnyertünk egy európai uniós pályázatot, amelyben több külföldi partner is részt vett és ami egy tudományos kutatás alapja lett. Ennek köszönhetően felpörögtek az események, elkészült az IOS verzió is, belekerült egy diéta- és egy életmód modul és hamarosan egy mindfullness modullal is kiegészül a program. Most lett lehetőségünk egy átfogó, figyelemfelkeltő kampányt szervezni.

Mennyiben más ez az applikáció, mint az interneten elérhető, egyéb menstruációs naptárok? 

A különbség más applikációkhoz képest az, hogy bizonyos tünetek együttállásánál jelez a program, hogy menjünk orvoshoz. Illetve van benne egy összefoglaló a tünetekről, amit meg tudunk mutatni az orvosnak és segítséget nyújt a diagnózis felállításban. Olyan tízes fájdalomskála van az applikációban, amit általában az orvosok is használnak. A fájdalmat nem csak egy 10-es skálán kell elhelyezni, de minden értékhez leírások is tartoznak. Például az 1-es fokozat azt jelenti, hogy a menstruáció minimális, alig észlelhető fájdalommal jár. A 6-os szinten a fájdalom már nyomasztó, az illető több hétköznapi feladatot nem tud ellátni miatta. A 10-es fokozat pedig elviselhetetlen érzésre utal, ami mozgásképtelenséggel, eszméletvesztéssel jár. Ezzel a rendszerrel nagyon jól lehet figyelni, van-e változás hónapról hónapra. Az endometriózis mellett hatféle egyéb betegség kockázatára is hívja fel a figyelmet, segít megismerni a szervezetünk működését. Ezeknél a betegségeknél az a nehéz, hogy nincsenek egyértelmű tünetek, sok mindent kell figyelni. Mivel ez egy termékenységi naptár, azok is tudják használni, akik szeretnének teherbe esni. 

Az európai uniós pályázat anyagi támogatást nyújtott a Lucy tökéletesítésére és hírének elterjesztésére. Mi lesz akkor, amikor elfogy a pénz? Miből tudjátok fenntartani és fejleszteni az applikációt? 

Egy applikáció fejlesztésére a világ pénze nem elég, egy idő után fontos lesz a monetizáció a fenntartásához. Az európai uniós pályázat konzorciuma már keresi a lehetőségeket a kutatás folytatásához. Mi magunk is folyamatosan keressük a szponzorokat, akik az anyagi támogatás mellett hasznos tippekkel, finanszírozott üzenetekkel fontos és releváns tartalmat is adnak a témában. 

Miért pont a női táskák misztériumára húztátok fel a Lucy figyelemfelkeltő kampányát?

Egy nő egyik legkifejezőbb kelléke a táskája, hiszen épp azokat a tárgyakat rejti, melyek nővé teszik őt, és segítik a nőisége megélésében. De vajon a nők mindig tudják, mit rejt a táskájuk? Így vagyunk a saját testünkkel is, azt hisszük, pontosan ismerjük a működését, de amikor a mélyére nézünk, kiderül, hogy vannak ismeretlen területek. Az erőteljes és látványos vizuális kampányban arra hívjuk fel a nők figyelmét, hogy merjenek foglalkozni a saját testükkel és menstruációjukkal.

Vannak nagyköveteitek is, akik az ügyetek mellé álltak. Mi alapján választottátok ki őket? 

Olyan embereket kerestünk, akik hitelesek ebben a témában és sok követőt vonzanak, ezáltal minél több nőhöz eljut az applikáció híre. Szigligeti Ivett, Törköly Erika, Megyeri Csilla, Markó Rebeka, Nagy Bogi – ők a kampány nagykövetei. A kampánynak lesz egy olyan része is, ami kihívásból áll, szintén ismert embereket kértünk meg, hogy csatlakozzanak hozzá.

Kiknek ajánljátok elsősorban a Lucy használatát? 

Minden nőnek, aki szeretné közelebbről megismerni a teste működését. A legideálisabb az lenne, ha a lányok az első menstruációjuktól kezdve használnák az alkalmazást, akkor tudnák pontosan követni a testükben történő változásokat. 

Portré fotó: Horváth Barnabás, kiemelt kép: Pexels

Ha tetszett a cikk, olvasd el Soltész Krisztina szakpszichológussal készült interjúnkat is a meddőséggel küzdő párok mentális nehézségeiről!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés