Keresés
Close this search box.

Kik a legdrágább magyar művészek az aukciókon?

Becsült olvasási idő: 3 perc
A műtárgy.com idén negyedik alkalommal adja ki A magyar művészek aukciós piaca című kiadványt, amely a magyar művészek aukciós teljesítményét elemzi hazai és a nemzetközi aukciókon. A beszámoló, amelyet november 7-én az V. Műtárgybefektetési Konferencián mutattak be a szervezők, remekül szemlélteti a műtárgypiac alakulását, a legnagyobb forgalmat elért művészek rangsorát, valamint a legdrágább aukción eladott művek listáját.

hirdetés

A műtárgy.com a két évente megjelenő, A magyar művészek aukciós piaca című kiadvány objektív adatsorokkal segíti mind a műtárgyvásárlást, a műgyűjtést, illetve a műtárgybefektetést. Az adatvezérelt elemzés hozzásegít az árak nagyobb pontossággal történő előrejelzéséhez és az éppen aktuális trendek elemzéséhez.

A kutatás a magyarországi nyilvános aukciós piac átfogó vizsgálatának eredményeit foglalja össze. Elsősorban az Artprice adatbázisának adatain alapszik, az Artprice által csak részben lefedett magyar aukciósházak esetében pedig az aukciósházak műtárgy.com felé közölt adataira támaszkodik. A számítások és az eredmények a leütési árak alapján készültek.

A frissített beszámoló az elemzések mellett továbbra is részletes rangsorokat szemléltet az élő és nem élő magyar művészekkel kapcsolatban. Fókuszba helyezi a képzőművészeket, akik elsősorban a festmény, rajz és sokszorosított grafika technikáját alkalmazzák. A nem élő művészek kategóriájába szakértői vélemények alapján a magyar alkotók közül, több mint százötven név került, az élő művészek szakasza pedig több, mint száz élő magyar művészt foglal magában.

Remind

Vasarely Victortól Moholy-Nagy Lászlóig

A szerkesztők idén először létrehoztak egy új rangsort a nem élő művészek kategóriájában, méghozzá a 2000 után elhunyt művészekét. Ennek a szegmensnek a beiktatása kétségkívül indokolt, hiszen ezen alkotók aukciós forgalmában olyan volumenkülönbségek jelentkeznek, melyek miatt nehéz őket egy listában kezelni a XIX. és XX. századi klasszikus mesterekkel.

Az elemzésből kiderül többek között, hogy a nemzetközi művészeti piac szerves részeként a magyar művészek aukciós piaca is hasonló dinamikát mutat. A piac 2021-ben fellendült, majd a 2022-es erős eredményeket követően idén lassulni kezdett. A nem élő magyar művészek aukciós piaca 2016-ban érte el a csúcsot, majd 2017 és 2022 között fokozatosan visszaesett, ugyanakkor ez a trend megtört 2021-ben, amikor a forgalom 75%-ot ugrott. A 2022-es eredmények szinte megegyeznek a 2021-es eredményekkel. A 2023-as első félévi eredmények alapján úgy tűnik, hogy a 2023-as év egészének aukciós eredménye alacsonyabb lesz, mint a 2022-es évé.

Az értékesítés fő mozgatórugója azonban a korábbi évekkel ellentétben a nemzetközi értékesítés volt. Vasarely Victor, Hantai Simon és Moholy-Nagy László elsősorban nemzetközi ismertségüknek és a nemzetközi árveréseken elért erős eredményeiknek köszönhetően uralják a piacot.

Remind

A legek

A 100 legdrágább magyar képzőművészeti alkotás összértéke 2023. június 30-án 23,43 milliárd forint, míg a küszöbár 120 millió forint volt. A legértékesebb magyar műalkotások piacát 20 művész alkotásai képviselik, de csak 13 művésznek van egynél több műalkotása a listán. Ellentétben a Top 50 nem élő művészrangsorával, ahol Vasarely Victor áll az első helyen, ezt a listát Hantai Simon művei vezetik a teljes aukciós forgalom és az eladott tételek számát tekintve.

A legdinamikusabban fejlődő szektor az élő művészeké, hiszen évről évre bővül, 2022-ben pedig megháromszorozódott az összesített aukciós forgalmuk. A Top 25 élő művész teljes aukciós forgalma ekkor majdnem elérte az 1,5 milliárd forintot. Az ultrakortárs művészek iránti növekvő érdeklődés a művészeti piac szélesebb körű átrendeződését tükrözi az újabb tehetségek felfedezésének irányában.

Bozó Szabolcs az elemzésben található legfiatalabb művész. Annak ellenére, hogy csak másfél éve debütált az aukciós piacon, azonnal felkapaszkodott az élő magyar művészek rangsorának élére. 2022-es áprilisi bemutatkozása teljesen megváltoztatta az erőviszonyokat ebben a szegmensben. Az ezévi – különösen a hongkongi – árveréseken elért rendkívül erős eredményeinek köszönhetően az egy éves aukciós eredményei már összevethetők más élvonalbeli élő művészek elmúlt 10 évének aukciós teljesítményével.

Remind

Sikeres 2022

A 2022-es év rendkívül sikeresnek mondható, hiszen a 2021-es eredményekhez képest több művész is három számjegyű növekedést mutatott a ranglista élén: Keserü Ilona, Maurer Dóra, Molnár Vera és Ackermann Rita. Mindannyian női művészek, ami megerősíti azt a tényt, hogy a magyar kortárs művészeti piac a globális művészeti piachoz hasonlóan egyre nagyobb érdeklődést mutat a női művészek alkotásai iránt. Az aukciós forgalom jelentős részét – a nem élő női művészek rangsorával ellentétben – az élő női művészek adják.

A fent található adatok a műtárgy.com több mint ötvenezer tételből álló adatbázisának kivonatként szolgálnak, a teljes elemzés és a rangsorok a 2023. november 7-én megrendezésre kerülő Műtárgybefektetési Konferencián lesznek elsőként elérhetőek a nagyközönség számára, akik kézhez kapják az idei nyomtatott kiadványt is.

Fotók: Pexels, műtárgy.com

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és olvasd el Rossana Orlandi világhírű kurátorral készült interjúnkat is!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn