Minden, amit a körülmetélésről tudni akartál

Becsült olvasási idő: 3 perc
Hazánkban ritka a vallási vagy orvosi okot nélkülöző körülmetélés, pedig a rákot is megelőzhetjük vele. Kerekes Anna cikke.
Hirdetés

Minden, amit a körülmetélésről tudni akartál

Becsült olvasási idő: 3 perc
Hazánkban ritka a vallási vagy orvosi okot nélkülöző körülmetélés, pedig a rákot is megelőzhetjük vele. Kerekes Anna cikke.

A Szex és New York sorozat egyik epizódjában központi téma, hogy az egyik szereplő megismerkedik egy férfival, aki nincs körülmetélve. A szóban forgó főhős ráadásul a mindig nett és előkelő Charlotte, udvarlója pedig maga is elismeri, hogy szégyelli „shar-pei” kinézetű nemi szervét – így nézőként lehet egy olyan érzésünk, hogy a nem körülmetélt pénisz igénytelenségre vall. Tény, hogy az Egyesült Államokban egy 2022-es felmérés adatai szerint a felnőtt férfi lakosság közel 80%-a körül van metélve, azaz leginkább születés után nem sokkal, vagy ritkábban kamasz- vagy felnőttkorban sebészi úton eltávolítják péniszéről az előbőrt. Dr. Nyirády Péter professzor, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatójával, urológus és andrológus szakorvossal beszélgettünk a körülmetélés indokairól, egészségügyi hasznáról és folyamatáról.

Körülmetélés közel és távol

Az iszlám és a zsidó vallás előírja a fiú csecsemők körülmetélését, amelyet a zsidó vallási szokások szerint a születést követő nyolcadik napon végeznek el. Az Egyesült Államokban, ahol vallástól függetlenül nagyon elterjedt a fityma eltávolítása, a beavatkozást kórházi körülmények között a születést követő első három napban végzik el. Magyarországon általában konkrét egészségügyi ok miatt végeznek csak körülmetélést.

A hímvesszőt ernyedt állapotban teljesen fedő előbőr (fityma) funkciója lehet a makk védelme és kellően nedvesen tartása, de általában a hiánya sem okoz semmilyen problémát. Sőt egészségügyi előnyei is lehetnek, mint a hímvesszőrák vagy a fitymagyulladás megelőzése, valamint a partner nemi úton való fertőződési esélyének csökkentése. Ennek ellenére, mivel műtéti beavatkozásról van szó, amely esetében mindig számolni kell esetleges szövődményekkel, dr. Nyirády Péter nem javasolja a fityma ok nélküli eltávolítását. 

Mikor lehet indokolt?

A fitymaszűkület lehet veleszületett és szerzett, teljes, illetve részleges. A veleszületett szűkületet, amely akár a vizelést is nehezítheti, meg kell különböztetni a fiziológiás letapadástól.

A sejtes letapadás normális, így nem igényel sebészi beavatkozást, de problémát okozhat, ha a fityma alatt meggyűlő váladék begyullad. Ezen kívül azonban a legtöbb esetben magától vagy szakértő orvos által való leválasztással oldódik meg. A fityma tornáztatását már kisgyermekkorban el lehet kezdeni, de általában egy éves korra meg kell oldani. A gyengéd tornáztatás mellett esetleg szteroidos krém segíthet a letapadás könnyebb oldásában.

Valódi fitymaszűkület esetén a fityma erőltetett hátrahúzásával a hegesedés és a szűkület tovább romlik. Ha a fityma vizelési akadályt okoz, vagy heges, szűk, hátra nem húzható, akkor javasolt a körülmetélés. A műtét során a fityma teljes vagy részleges eltávolítása történik.

Felnőttkori fitymaszűkület

A felnőttkori másodlagos fitymaszűkületet a fityma szűkössége vagy a fitymafék rövidsége jelenti. Dr. Nyirády Péter szerint a műtéti indikáció itt nagyrészt attól függ, hogy a pácienst mennyire zavarja a probléma, mennyire okoz neki gondot a szexuális életében. Kiváltó okok közt szerepel a 2-es típusú diabetes mellitus, amelyet ilyenkor laboratóriumi vizsgálattal ki kell zárni, és amennyiben igazolódik, akkor kezelni kell. A magas vércukorszint ugyanis a műtét eredményét és a gyógyulást is befolyásolhatja.

Másik gyakori ok, amely mindenképpen orvosi ellátást igényel, a Lichen Sclerosus (LS). Ez egy ritka bőrbetegség, amelynek eredete ismeretlen. A professzor szerint azt fontos tudni, hogy nem rossz higiéniai körülmények okozzák a bőrbetegség kialakulását. A Lichen Sclerosus következtében a hímvessző-, vagy a makk- bőre márványozott, elefántcsontszínű, heges, a fityma nem hátrahúzható. A konzervatív kezelés a szteroidos kenőcs, de ha ennek hatására nem javul az állapot, akkor mindenképpen műtét válik szükségessé. Ilyenkor már minden esetben teljes fitymaeltávolításra van szükség, egyébként mivel a hegesedés visszatérésének esélye magas, kiújulna a betegség.

Műtét után

A gyógyulás eleje kellemetlen, de fertőtlenítés, kamillás borogatás és adott esetben fájdalomcsillapítók segítségével a panaszok enyhíthetők, és pár hét alatt teljesen felépül a páciens. Az előbőr hiánya eleinte szokatlan lehet, de rövid időn belül már nem okoz problémát.

Fontos megjegyezni, hogy azok a férfiak, akik körül vannak metélve, kevésbé terjesztik a HPV-vírust. Mivel a méhnyakrákok közel 100%-át a vírus egyes típusaival való tartós fertőzöttség alakítja ki, így azok a nők, akiknek partnerük körül van metélve, a méhnyakráktól is jobban védve vannak. Férfiak esetében a hímvesszőrák megelőzhető, akiknél gyermekkorban teljes körülmetélés történt, de később is ritkább a hímvesszőrák előfordulása a körülmetélt férfiakban.

Fotó: Canva

Tetszett a cikk? Olvass tovább!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés