Anya leszek, semmi pánik! – Ezért jógázz várandósan

Becsült olvasási idő: 3 perc
Lehetünk-e tudatosak az anyává válás időszaka alatt, és legyőzhetjük-e az anyaságról kialakult prekoncepciókat? Hetente visszatérő rovatunkban Tóth-Iványi Petra saját tapasztalatai alapján keresi a választ.
Hirdetés

Anya leszek, semmi pánik! – Ezért jógázz várandósan

Becsült olvasási idő: 3 perc
Lehetünk-e tudatosak az anyává válás időszaka alatt, és legyőzhetjük-e az anyaságról kialakult prekoncepciókat? Hetente visszatérő rovatunkban Tóth-Iványi Petra saját tapasztalatai alapján keresi a választ.

Tizennyolc évesen jógáztam először. A nővéremmel, Dórival mentünk el kipróbálni, mert újdonság volt a városban. Már nem emlékszem, ki noszogatott kit, de végül mind a ketten élveztük, ráadásul sikerélményünk is volt a nyújtó gyakorlatokban, előtört belőlünk a gimnasztikázó kislány énünk. A sors fintora, hogy Dóri nemcsak egy új mozgásformát ismert meg, hanem szerelmét, gyermekei édesapját – a jógaoktatót.  Az évek során Dóri is oktató lett, és kismamákra, anyukákra, babákra specializálódott. Ezért sem volt kérdés, hogy én is jógázni fogok, amint megtudtam, hogy kisbabát várok. Megtapasztaltam már a jóga jótékony hatásait korábban, és biztos voltam benne, hogy kismamaként is rengeteg pozitív hozadéka lesz. A gyanúm beigazolódott. Hogy mik ezek a pozitív hozadékok? Drága nővéremet, Iványi Dorottyát hívtam segítségül, hogy felsorolja és szakmailag alátámassza mindazt, amit én csak laikusként tudnék megfogalmazni. 

El tudnád mondani röviden, miért jó várandósan ehhez a mozgásformához fordulni? 

A kismama jóga egy tökéletesen felépített rendszer, amely hozzásegíthet egy könnyebb és örömtelibb szüléshez. Mind fizikai síkon, mind érzelmi síkon az egészséges, boldog várandósság kulcsfontosságú eszköze. Általa a kismamák a várandósság 12-14. hetétől egészen a szülésig megérthetik és megélhetik a testükben végbemenő változásokat. A rendszeres gyakorlás segíthet a várandósság alatt felmerülő problémák, fájdalmak, esetleges rosszullétek enyhítésében, megszűntetésében. Az egészséges, biztonságos gyakorlatsorok rendszeres végzése megerősíti és egyben rugalmassá teszi a nők izomzatát.

Az biztosan nem újdonság az olvasók számára, hogy a jógagyakorlás egyik legfontosabb pillére a légzés. Ez a kismama jóga órákon is nagy fókuszban volt. Miért ennyire fontos ez? 

A tudatos légzés azért rendkívül fontos, mert a szülés alatt is elengedhetetlen annak figyelése, tudatosítása. A belégzéssel minden erőt, pozitív energiát magunkba szívunk, kilégzéssel ellazulunk, megnyílunk, segítjük kisbabánkat megszületni. A szorongások és feszültségek oldására végezzük a jóga nidrát, ez egy mély relaxációs állapot, melyet kiegészítünk a szankalpával. A szankalpa egy pozitív tartalmú, pontosan és világosan megfogalmazott egyes szám első személyű állítás. Ez is segítheti a kismamák félelmeinek oldását.

Ezt csak megerősíteni tudom. Az első órán, emlékszem, volt egy gyakorlat, ahol törökülésben ülve ki kell tartani oldalra mindkét karunkat. Semmi többet nem kellett csinálni, csak tartani és hosszan, mélyen lélegezni. Mondtad a már 25-32. hétben lévő kismamáknak, hogy három-öt perc a cél. Én nagyjából 30 másodperc után prüszkölve ejtettem vissza a kezeimet. Azt is mondtad, hogy ez a gyakorlat segíthet felkészülni a szülésre, mert minden a légzésen és az elhatározáson múlik. Mondtam is magamban, hogy „ez akkor vicces lesz”… De alkalomról alkalomra tovább bírtam, és a szülésem előtt már tényleg meg sem éreztem a három perc kitartást. Miben más a kismama jóga? Van olyan gyakorlatsor, amit például egy hatha jóga órán nem csináltok?

Az órák intenzitása és a gyakorlatok is eltérőek, de talán a legfontosabb, hogy külön hangsúlyt kap a gát területének felkészítése gátizomtorna segítségével. Hiszen a szülés alatt a testnek ezt a részét veszik az anyukák leginkább igénybe. 

Az órákon a kisbabánkhoz is sokat beszéltünk. Például mindig az ő köszöntésükkel indítottunk. Van-e bármilyen hatása a gyakorlásnak rájuk?

Igen, a születendő gyermekünkre is számos pozitív hatása van. A helyes légzés és a kellemes mozgás nagy mértékben hozzájárul a babák idegrendszerének fejlődéséhez. A körző, hullámzó, ringató pózok pedig finoman át is masszírozzák őket.

Nekem a legtöbbet a mozgás mellett az adta, hogy más kismamákkal beszélgethettem.  Megoszthattuk egymással az örömeinket, tapasztalatainkat. Te is rengeteg kérdésünket megválaszoltad. Tudom, hogy személyes missziód a leendő anyukák segítése.

A jógaóráimon a legfontosabb prioritás az, hogy megerősítsem a nőket abban, hogy a testük megnyílik a szülés és a születés előtt. Bízhatnak abban, hogy testük képes előhívni azt az ösztönt, ami mindannyiunkban kódolva van. Életet teremteni és szülni. Ez a legalább heti egy alkalom kiszakítja a kismamákat a mindennapi mókuskerékből, és segít ráhangolódni, kapcsolódni születendő gyermekükhöz. Nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy megválaszoljam a felmerülő kérdéseket, és közösen feloldjuk a bennük lévő gátakat, félelmeket. Idővel egyfajta támogató csoporttá válunk, ahol kapcsolatba léphetünk egymással és bátran megoszthatjuk tapasztalásainkat.

Fotó: Iványi Dorottya

Kattints, és olvasd el az Anya leszek, semmi pánik! című rovatunk előző részét, amelyben hasznos Instagram oldalakat ajánlunk.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés