A tűz és a jég szigete – Izland 5 csodája, amit látnod kell

Becsült olvasási idő: 3 perc
Tűzhányók és jégbarlangok, vízesések és krátertavak – Izland ezernyi csodája télen-nyáron ámulatba ejti a turistákat. Következzen öt látnivaló, aminek a bakancslistádon a helye!
Hirdetés

A tűz és a jég szigete – Izland 5 csodája, amit látnod kell

Becsült olvasási idő: 3 perc
Tűzhányók és jégbarlangok, vízesések és krátertavak – Izland ezernyi csodája télen-nyáron ámulatba ejti a turistákat. Következzen öt látnivaló, aminek a bakancslistádon a helye!

1. Geysir

Az Izland délnyugati részén található, Haukadalur-völgyben fekvő Geysirt – más néven a Nagy Gejzírt – nevezhetnénk a gejzírek ősének is. Tőle ered ugyanis a szökőforrások elnevezése, pontosabban az izlandi geysa, vagyis kitörni igéből. Az akár néhány percenként ismétlődő kitörései igen látványosak, a mélyből kilövellő, forró (körülbelül 100 fokos) víz hetven méter magasra is emelkedhet.

2. Kerið

A Kerið egy közel 3000 éves, vulkanikus eredetű kráter-tó körülbelül egy órányi autóútra Reykjavíktól, az úgynevezett Golden Circle, vagyis az Aranykörűt nevű turistaút mentén. 55 méter magas, karmazsinvörös falának peremén kiépített ösvényen járhatjuk körbe az alatta feszülő, türkizkék víztükröt. Telente a Kerið még drámaibb arcát mutatja, a tó ilyenkor ugyanis befagy, és kék ékkőként ragyogja be a színevesztett tájat.

3. Black Sand Beach

A világhírű Black Sand Beach, vagyis fekete homokos tengerpart a fotósok egyik legnépszerűbb helyszíne a szigeten. Különlegessége a fekete homok, amely a vulkáni tevékenység erodált anyagaiból keletkezett. Az Izland déli oldalán elterülő partszakasz már hajnalban megtelik turistákkal, akik legfestőibb arcát szeretnék lencsevégre kapni a magas sziklaszirtek között megbújó Black Sand Beach-nek. Azonban ez a varázslatos helyszín halálos veszélyt is rejt. Az öbölbe érkező hullámok sokkal nagyobbak és erősebbek lehetnek, mint azt várnánk, ezért – ahogyan a környező táblák is felhívják rá a figyelmet – fontos, hogy kellő távolságból csodáljuk a tajtékos tengert.

4. Skógafoss

Mi sem egyszerűbb, mint Izlandon vízesésbe botlani. A magas hegyekkel és szirtekkel csipkézett tájat ismétlődő gyakorisággal tarkítják a magasból alázúgó vízfolyamok. A legnagyobb és az egyik leglátogatottabb vízesés, a Skógafoss 60 méter magas és 25 méter széles. Nem véletlen, hogy ez az elképesztő természeti képződmény olyan filmekben tűnik fel, mint a Walter Mitty titkos élete vagy az Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története, de felbukkant a Vikingek című sorozatban is,

5. Vatnajökull jégbarlangjai

A sziget dél-keleti részén elterülő Vatnajökull Izland legnagyobb összefüggő jégmezeje, amely az ország több mint 8%-át foglalja el. A jég átlagos vastagsága 400, de van, ahol eléri az 1000 métert is. Alatta, ahogyan más izlandi jégmezők alatt is, vulkánok bújnak meg. A turisták számára azonban a télen keletkező jégbarlangjai teszik vonzó úti céllá. A lélegzetelállítóan kék jégboltozatuk alatt professzionális, helyi idegenvezetők indítanak túrákat.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés